Friday, November 4, 2016

Family Day - Bandung 2016 (Part 1)

Minggu lepas, office aku buat family day di Bandung, Indonesia. Oleh kerana aku pernah pergi awal tahun haritu dengan emak dan lain-lain, bos beri kepercayaan kepada aku untuk kelolakan family day kali ini. Fuhh! berat juga kepercayaan itu. Alhamdulillah, everything going well. Shidah banyak tolong aku di kala aku kesana kesini untuk arrange everything.

Trip kali ini, mak ayah dan mak ayah mertua bos aku ikut sekali. Ditambah lagi dengan keluarga adik dan adik ipar bos yang menjadikan kesemuanya 16 dewasa, 2 kanak-kanak dan 1 baby.

Aku segan sebenarnya dengan keluarga bos. Lebih-lebih lagi mak ayah dan mak ayah mertua dia. Masa di airport, aku menyalami mak bos dan perkenalkan diri.

"makcik, saya fauzeah. Staff bos"

"mokcik kenal doh kamu ni. kenal sangat. tak payoh nak kenalkan"

Jawab mak bos dengan slang kelantan. Aku hanya tersenyum kelat. Baru 2 kali jumpa aku then dah kenal sangat dengan aku?

Semasa tunggu boarding time, ayah mertua bos tegur aku.

"bos cuti, ko pun cuti?" (sambil gelak-gelak)

"ha'a. ikut bos cuti"

"bok kau ok? kerja ok?"

"Alhamdulillah. Ok sangat. Ok kerja dengan bos"

"Bos kau tu ok orangnya. Dia bagus." (sambil senyum-senyum)

Ini first time jumpa mak ayah mertua dia. Tapi mudah ramah. Maybe sebab mak ayah mertua dia jawa macam aku, jadi seronok bersembang sebab kitorang bersembang dalam jawa. Kami semua mudah mesra dengan ahli rombongan yang lain walaupun baru berjumpa dengan keluarga bos. Mertua bos bahasakan diri dia sebagai mak dengan aku. Tapi ayah mertua bos mereka panggil atok mengajuk anak bos panggil atok dia. Tapi aku panggil ayah mertua dia sebagai wak. Hehe

Secara jujurnya aku sedikit gementar dengan trip kali ini. Walaupun aku sudah kenal bos aku lebih 6 tahun, namun aku sentiasa gusar kalau-kalau ada kesilapan sewaktu trip kali ini. Lebih-lebih lagi bercampur dengan keluarga dia yang rata-rata aku baru pertama kali berjumpa mereka.

Sewaktu di Bandung, adik ipar bos (perempuan) menegur aku,

"fauzeah memang selalu bawa orang pergi melancong ke?"

"eh? tak ada lah"

"kot la awak memang buat part time bawa orang selain kerja dengan abang"

"tak kak. saya full time dengan bos. cuma saya pernah datang bandung awal tahun haritu bawa mak dan keluarga lain"

"ohh. patut la. nampak awak tahu tempat-tempat di bandung ni"

Wednesday, October 19, 2016

Andai

Andai, jika, dan jikalau.
Itu adalah apa yang manusia rencana. Namun Allah juga sebaik-sebaik Perencana. 

Jika sampai saat itu aku diambil Tuhan, tolong maafkan aku. Semua salah dan khilaf aku kepadamu. Tolong tuntut segala piutang ku kepada warisku. Aku mohon kepadamu, untuk doakan aku sentiasa dalam rahmat Allah. 

Mungkin kesedihan mu hanya sekejap cuma. Namun pasti aku gembira disana bila menerima tegukan doa-doa dari mu. Menerima linangan kemaafan darimu.

Terima kasih.

Thursday, September 29, 2016

Dunia yang menazak

Masyarakat kita sedang nazak dalam perjalanan mendekatkan diri kepada Tuhan. Kita sudah makin menjauh. Alim Ulama ramai yang sudah dijemput Tuhan. Sedang yang tinggal masih hidup orang jahil yang menampakkan kejahilannya. Yang sedikit pandai hanya mampu berdiam takut dicantas oleh mereka yang jahil.

Malu sudah menghilang. Sanggup mengaibkan manusia lain lalu bertebarlah keaiban itu ditonton, dijaja dan dicerita oleh manusia-manusia lain. Tiada perasaan berdosa atau malu tidak solat jumaat malah selamba sahaja menonjolkan diri di khalayak ramai.

Sifat sabar yang semakin menipis dan hilang lalu merajai amarah dalam hati dan dilunaskan dengan tindakan yang tiada peri kemanusiaan. Sentiasa merasakan "ana khoirun minhu" tanpa memikirkan rasa dan akibat yang diterima oleh mereka atas tindakan amarah dalam hati kita.

Sentiasa sibuk mengejar tanggapan orang. Pantang di cabar atau disua pasti di sahut segalanya dan meminggirkan batas dan keterpedulian yang sepatutnya diambil kira. Mahu hebat dimata manusia lain sedang berasakan anggapan Tuhan bukan penting.

Neraka apakah dunia ini??

Sambutlah tangan ku kawan
Aku takut tenggelam

Wednesday, July 27, 2016

Jawapan yang jarang ditemui

Aku perasan yang kawan-kawan cenderung untuk tanya pada aku tentang sesuatu permasalahan tak kira masalah pekerjaan, perasaan, hubungan, perubatan, rawatan, petua, kereta malah ada juga bertanyakan pendapat. Kadang, berkenaan kurier juga mereka tanya pada aku.

Bukanlah nak kata aku serba tahu, cuma kebetulan apa yang mereka tanya tu aku dah mengalami. Sedikit sebanyak aku boleh menjawab pertanyaan mereka.

Contohnya, soalan yang ditanya, nak makan ubat apa kalau cirit birit. Aku memberitahunya supaya pergi farmasi beli charcoal tablet. InsyaAllah mujarab. Charcoal tablet atau pil arang yang dimana fungsi arang itu adalah menyerap. Dengan izin Allah, arang itu akan menyerap virus atau bakteria yang menyebabkan cirit birit. Sebab itu juga, petua orang lama untuk hilangkan bau peti ais adalah meletakkan arang. Dan arang akan menyerap bau-bauan peti ais. 
Aku tahu pasal ubat itu sebab 2 minggu sebelum soalan ditanya, aku sendiri diserang cirit birit. dan housemate bagi aku charcoal tablet dan menerangkan fungsi-fungsi nya seperti yang aku terangkan kepada kawan aku.

Selain itu, housemate aku tanya, macam mana nak ganti cermin kereta yang pecah? Sebab masa bangla potong rumput rumah kami, ada batu terpelanting kena cemin kereta belakang dia, dan retak seribu. Jawapan aku adalah, cek dulu insuran cover tak cermin kereta. Kalau cover, pergi kedai cermin seksyen 25. Dia adalah panel untuk insuran. Kalau tak cover, pergi kedai cermin dekat dengan proton. Yang situ murah sikit. Sebab, masa kereta aku baru 4 bulan, cermin depan aku crack kena lantunan batu dari lori. Bila aku tanya, insuran aku tak cover. Dan kos untuk mengganti cermin depan adalah 500++. Aku hanya buat dengan doc cermin untuk kurangkan crack tersebut. Sejak itu, bila renew insuran aku akan tambah untuk cover cermin dan tak pernah lagi menggantikan cermin depan yang crack itu. Maklumat pasal kedai tu, aku tanya officemate aku. Sebab dia serba tahu. Housemate aku kata, dalam banyak-banyak kawan yang dia tanya, semuanya jawapan yang tak pasti kecuali aku. Sebab aku pernah alami, so aku tahu. 

Itu antara soalan-soalan yang kerap ditanya selain jenis-jenis kain dan fabric. Aku buat tudung sendiri sebab aku susah nak jumpa kain tudung bidang 60 yang selesa dipakai di pasaran. Jadinya, aku pergi sendiri nagoya atau jakel, cari kain dan potong sendiri. Kemudian pergi kedai jahit untuk jahit tepi. Jadinya, sedikit sebanyak aku tahu jenis kain dan nama dia mengikut kesesuaian penggunaannya. Hasilnya, kain tudung aku lebih banyak dari baju aku. Sampai kan kawan aku minta teman untuk beli kain tudung dibuat shawl sebab dia jarang jumpa shawl yang labuh.

Sekarang ni, aku tengah cari jawapan bagi persoalan aku. Kalau adik lelaki kau langkah bendul kau, apa hadiah yang paling sesuai untuk kau minta? Kain baju, gelang atau rantai atau cincin? hehe

Lagi satu, apa fungsi hati selain untuk menyimpan perasaan? hahaha

Saturday, June 25, 2016

12.12 yang lalu

Teman rapat memberitahu
Dia mahu menikah pada 12.12 yang akan datang
Lantas aku kenangkan 12.12.12 yang lalu
Aduh! Kenapa saja tarikh itu yang selalu menjadi ingatan