Tuesday, November 24, 2009

home tuition

salam...semoga hari-hari yang kita bakal lalui di basahi dengan tiisan iman dan hidayah...amin...


cuti sem ni memang tak da keja nak buat....biasalah makan minum tidur.
tolong mak sapu sampah keliling rumah. tapi baru sehari dah sakit belakang.hoho...

sabtu ahad lepas p rumah mak sedara, dia minta tolong ajar anak perempuan dia(my cousin) math. isnin ari tu kan SPM punye paper maths.

mak sedara aku ni ada bagi tau yang anaknya sibuk je main sms. pelajaran pun dah merundum. aku pon tanya lah, napa di belikan hp kalau dah macam tu?
yang buat aku terkejut gila bila mak sedara aku habaq yang hp tue kawan laki dia yang bagi.
mak sedara aku ni agak sedih la dengan anaknya.

aku dengan gaya macam aku ni anak yang solehah p la tegur cousin aku ni. actually, aku ni tak la solehah. lagi solehah kakak aku. aku tak la serajin dia. itu aku akui. kalo nak ikot layak, memang aku tak layak nak p tegur cousin aku.

tapi nk tunggu aku sempurna sampai kiamat pon aku tak leh nak tegur dia.

saja2 mula bukak hp dia. 1st yg aku engok sudah tentu dia punya msg. MASYAALLAH!
aku amat terkejut dengan isi sms yang boleh buat aku meremang bulu roma aku. agak menggelikan dan boleh menimbulkan nafsu syahwat.

aku bg intro yang slow. tak nak bg dia terkejut.

aku:napa u perlu couple ngan mamat tue?

dia: him faham me. him bg support kat me suruh belajar bersungguh-sungguh. himtake care ngn me.

aku:so, ibu tak understand u la?

dia:tak. ibu tak understand me.

aku: berapa lama u kenal dia?

dia:adalah dalam setahun lebih.

aku:oooo....ni yang ke berapa?

dia:ke tiga.

aku:wow! ramai tu...nape clash dengan yang sebelum ni?

dia:dorang cari lain, me pon cari lain la...

aku: u....u baru kenal him setahn lebih. tapi ibu kenal u sejak u dalam perut ibu lagi. ibu lebih paham u dari him. u tak cuba paham ibu. macam mana ibu nak paham u?

dia: ala....dia lain la kak...

aku:lain macam mana? kak bace sms u dengan him kak rasa geli tekak kak.

dia: (diam......)

aku: u, couple ni banyak keburukannya...tak payah la couple dengan dia. u selalu jumpa him ke? org mana?
dah keja?
kalo betol him nak ngn u suruhla him p pinang u.

dia: org melaka. study lagi kat kolej.

aku: banyak pulak duit him bagi u hp?bnyak duit u nak topup?

dia: him yang topup. him ada buat part time keja restoran pak cik him. tak pernah pon jumpa him. him kenal me pon sebab salah nombor. dia ingat me ni kawan lama dia.

aku: u, u punya dunia masih sekitar tg karang. u belum jumpa lagi mamat-mamat lain yang jauh lebih baik dari him. mungkin lebih handsome dari him.

dia: ada lagi ke lelaki yang baik kat dunia ni?

aku: kalau u baik, insyaALLAH ada lagi lelaki yang baik. kan janji ALLAH lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.

u cuba jadi perempuan yang baik, satu hari u akan jumpa lagi baik. kak tak maksud u tak baik. tapi u seolah tak yakin masih ada lagi yang baik kat dunia ni.

u tau kan zina hati?lebih bahaya dari....

dia: tau. zina hati bila kita ingat dia. terbayang dia

aku:ha... tau pon. dah tu?dalam quran pon ALLAH sebut, la taqrabuzzina...jangan engkau menghampiri zina. bukan ALLAH tegah kita jangan buat zina. sebab tu la couple tak boleh. sebab couple boleh mendorong kita ke arah zian kemaluan. zina yang nyata.

dia: tau. me tau semua tue.

aku: baguslah. kak rasa u cuma tahu, tapi tak faham.

(cousin aku ni skola kat sekolah lama aku dulu. sekolah agama)

aku: cuba u fikir, kalau couple tu boleh kenapa warden tangkap orang yang dating kat sekolah?
kenapa kalau warden jumpa surat cinta, couple tue kena panggil dan kena marah?
kalau couple tu boleh dalam islam, kenapa warden nak menidakkan benda yang boleh

dia:(diam....)

aku: pernah ke dengan dulu rasulullah couple dengn khadjah sebelum nabi kawen ngn khadijah ?pernah ke dengar saidina abu bakar, umar usman couple dulu sebelum depa kawen nagn isteri depa?
pernah dengar saidina ali couple dengan ct fatimah sebelum depa kawen?

dia: (geleneg kepala...)

aku: kak tak pernah dengar pula ulama' dan org2 alim yang kak kenal couple sebelum dia kawen.

dia:ala...budah tahfiz pon ada je yang couple.

aku: budak tahfiz memang baik. sebab dia cuba untuk menghafal quran. tapi kan dia manusia biasa. kadang buat silap. takkan kalau budak tahfiz terjun lombong u pon nak ikot depa terjun lombong. ikut la yang baik kat depa. yang tak baik tak payah ikot.

dia: abes, kak nak suruh me buat apa?

aku: clash! itu yang terbaik. budaya couple ni datang dari barat. depa nak hancurkan islam. bukan dari ulama' salafussoleh. kan rasulullah jadi role model kita. jangn buat apa yang rasulullah tak pernah buat dan larang...

dia: tengok la nanti...

aku:kalau u tak nak sms, biar kak yang sms kan.

dia: tak pe. nanti me sms sendiri.

aku: ingat balik dan renungkan apa yang kak bagi tau u tadi. cuba u fikir, napa lately kalau nak belajar rase macam blur je. dulu u kan teror. fikir2 kan. ilmu itu cahaya. dia tak bleh masuk kat hati yang buat maksiat.

kalau betol la him nak ngn u, dia takkan sanggup suruh u couple dengan dia. dia takkan sanggup menipiskan iman u dengan sentiasa megingati dia.

dia:(diam.....)

aku: ingat ibu n ayah. depa susah payah cari duit untuk u belajar. u anak sulung. beri contoh yang terbaik untuk adik-adik u. ibu dan ayah kecewa denagn sikap u main sms ngn him jer. sampai abai pelajaran. abai ibu n ayah u.

dia:mana kak tau?

aku: ibu n ayah u beritahu kat kak. maksudnya ibu n ayah u mengharap kalau u belajar rajin2. spm ni penentuan masa depan u. lecturer kak kata, kalo tinggi mana pon kita belajar, nanti nak kerja dia tengok spm kita dulu. lagipon math ni basic punye subjek. semua org ambil paper ni. sngat pentin paper ni. kalo tak lulus macam mana?

tak pa, kalau dulu failed. kak dulu masa percubaan pmr pon failed math. alhamdulillah, pmr kak dapat a. tak de yang mustahil. yang penting u bagi tumpuan sepenuhnya. jangan ingat him ja.

dia: mana ada me ingat dia.

aku:ye ke?kalo macam tue bagusla...fikir2 kan balik apa yang kak cakap ni.

perbualan kami stop sampai tue, coz tiba2 mak sedara aku dtang kat kami...hoho....


aku ni dok beriya tak bagi org lain couple, rupenye cousin aku sendiri pon couple. ya ALLAH ampuni lah dosa dan kelalaian ku.

end.....

Wednesday, November 18, 2009

dakwah....

dakwah bukan semudah mengutip sampah dilongkang...
tapi ia sepayah mengasingka
n gula ditimbunan pasir...
untuk mendapatkan gula tanpa menukarnya menjadi air gula....

seperti mustahil untuk melakukannya....
tapi, percayalah....
yang kita akn mendapat kemanisan gula itu....
dan akan kita rasa dengan berkah rahmah kasih sayang Rabb...


kemanisan dakwah hanya untuk mereka yang sabar+istiqamah...

MOTOR 'hilang'.....

peristiwa ni mase aku lepas exam MAF...
dengan senang hati, aku p parking motor...senang hati sebab dah abes exam, bukan la senang hati sebab jawab semua dengan betol...huhu...
sampai kat parking motor, aku tengok motor tak ade...seingat aku aku parking kat depan2 pagi tue...exam aku petang, pagi tue p lepak kat PTAR(perpustakaan tun abdul razak). memang aku x p kat motor sebab dewan exam tak jauh dari PTAR.
hilang semangat gue tengok motor tak ade...ade sorang mamat ni, classmate aku tolong carikan...
aku ngn dia naik bingung gak sebab semua motor kat parking tue kitorang cari, still tak ade...
aku rase nak nangis...tapi aku tahan coz depan mamat. tak lame, lagi ramai mamat2 yang datang...actually mamat2 semua ni aku kenal coz mereka coursemate aku...
aku dah bingung...tak tau nak wat ape...
tak lame pas 2, rumate aku datang ngn geng2 yang lain...
terus aku datang kat depa dan bagitah yang motor aku hilang.
masa tu aku terus nangis...
hua...sape x sedih woo....
semalam baru ambil duit kat abah bayar duit motor...
member baik tenang kan aku...
masa tue la mamat2 coursemate aku yang aku tak pernah tego, tegur aku...
"biar betul gee motor ko ilang?" dorang sume tanye...
betol beb!xkan aku nk wat main2 benda2 ni....
aku dah check kat beg aku, kunci xda...
kunci aku plak ade aku punye roadtax...
kalo orang jumpe kunci, dah sah2 boleh cari motor aku yang mana...

aku tepuk2 muka aku, rasa cam mimpi....
pastu, kawan aku ajak p jumpe pak guard...
kami meredah hujan...
aku menggigil kesejukan...
sian kat ili n pa'a....
depa tolong aku p jumpa pak guard...
nana n ika yang sepatutnye bonceng ngn ili n pa'a terpaksa naik bas...
lagi kesian...
mase tue ujan lebat, aku x duli...
huhu

p ler jumpe pak guard sambil nangis ditengah2 hujan...

ALHAMDULILLAH...
dah jumpe!
rupenye kunci motor aku tertinggal kat motor...
so, pak guard tolong simpankan motor aku...
nsb baik pak guard yang nmpak...
kalo org lain, tentu dah kebas motor aku,...
kena bayar denda rm15...
xkesah ler...
asal motor dpat jumpa....
huhu...
syurkur sngat...kalo boleh, nak aja sujud syukur time 2...
tapi, keadaan x izinkan....huhu

balik 2, aku dapat bnyak missed call and sms dari member2 tanye pasal motor aku...
haha...,terharunya aku...
sayang depa kat aku!

ade sorang member aku kata, tue baru motor ilang, dah kecoh,....kalo gee yang ilang, tak tau la...

haha....
memang kelakar...
tapi banyak hikmah yang aku kutip dari persitiwa tue...

~nasib baik aku tergerak untuk tak bawak kunci masuk dlam exam hall..sebab kebiasaan aku akan bawak kunci masuk exam hall. tapi masa tue, aku taak terasa nak bwak...cubalah kalau ALLAH r\gerakkan hati aku suh bawak gak kunci masuk exam hall, misti aku dah x leh jawab exam dengan tenang sebab tefikirkan kunci+motr aku yang xder...thanks ALLAH...

lain2 hikmah, biarlah menjadi rahsia aku....

ALHAMDULILLAH...
bnyak perkara yang aku pelajari dari insiden tue...
kepada kawan2 ku...
terima kasih atas keperihatinan anda semua...
korang memang kawan yang baik!

to: ili, pa'a, nana, ika, efi, sayuti tq bnyak2 eh....

Monday, November 16, 2009

"sebelum engkau berdoa, AKU tak perkenankan...:

salam....
lame nye xupdate...kekangan masa yang membataskan jari jemari untuk meluahkan kata2 di blog oren ini..huhu
sekadar untuk berkongsi...
minggu lepas, ari sabtu...aku p satu program untuk membina iman dan takwa...mule2, memang ler aku tak tau pe benda la program tue...
ye lah, 1st time nk join...sebelum ni, ade lah sorang member tue ajak aku...tapi, x nyempat jer...ade je halnye...baru la ajakan dia kali ni, aku sempat nak p...
,ondaway nk p sek 27 tempat MABIT(membina iman dan takwa) tue, ade sorang lagi member aku sms, die nak p tdo bilik aku cz pening study sorang2 kat bilik...isnin tue ade exam, tapi aku x amek paper tue sebab dah amek...aku kate ngn die p jer la cz member sorang lagi ade...aku btaw die yang aku p membina iman dan takwa...punye lah die x caye..die tnye aku p ngn sape n buatnye kat mane?tapi aku sendiri pon xkenal depa lagi, nak btaw kat die pon payah...

sampai je kat sek 27, baru aku taw yang pprogrm tue buat kat office ISMA. mule2 sampai, taaruf dulu ngn sahabat2 yang lain...
ade la sorang ukhti tue tanye name, aku pon p la jawab name penuh aku, fa***ah...aku kate, panggil je **e...xyah panggil name penuh... rase cm xbiasa lak... ukhti tue kate, ape mksud **e?kan lebih baik panggil fa***ah..ade maksud...alamak!aku dah terdiam..memang benar kata2 ukhti tu....ya ALLAH...jahilnye aku....

after kami isya' berjemaah, ade la ukhti lain pelawa makan...makan dlaam talam...sngat seronok. sebab dah lame giler xmakan dalam talam ramai2...ade satu je talam... tapi yang makan 6 orang...berebut2 ler...tapi xler begadoh...hoho...rase sangat berkat+best makanna tue walaupun hnya nasi goreng...tapi nikmatnye, ALLAH je yang taw...

malam tu kami ade pengisian...ade satu hadis ni, tapi maaflah xpasti sape perawi nye...
"sebelum engkau berdoa, AKU tak perkenankan...:"

rasa gerun dihati bile dengar hadis tue...
kenapa ALLAH x perkenankan doa kita sebelum kita berdoa lagi?
sebab kit atak amar makruf, nahi mungkar....

berdosanya diri ni ya ALLAH...
aku tak punya kekuatan untuk menegur mereka yang lalai...

++musim peperiksaan, aku study kat library....ade ketenangan sedikit...
tapi, ketenangan itu disentap dengan aksi2 antara dua manusia yang berlainan jantina...
betol ler ape oorg kate, kalo stdy ngn len jantina ni, bukan stdy pon sebenarnye...
bnyak betol iklan....
hnya mereka je yg tau...huhu
last2, aku x tahan aku bg note kat sorang ukhti ni...
tego die....
esok nye terus aku tak nmpk die ngn mamat tue kat library...
xtaw same ade die terus x wat lagi atau die stdy ngn mamat tue kat tempat len...
wallahu 'alam...
moga2 ALLAH mengampuni dosa-dosa ku dan mereka...