Tuesday, June 29, 2010

erti hidup pada memberi...

salam......

tajuk entry ni ambil ayat ust saiful islam...:)

weekend yang penat sangat sebab jaga booth telaga biru...macam2 ragam orang yang aku jumpa. customer yang banyak songeh...macam aku la gak, kalau nak beli barang kena pilh-pilih dulu, beria penjual terangkan, aku tak beli gak...huhu...kan dah terkena batang hidung sendiri...
biasa bro...what goes around, comes around....
tp, sekurangnya aku puas hati, dapat explain kat customer pasal buku yang depa nak tau. aku hanya boleh explain lebih2 buku yang aku dah baca je. yang lain tu, sorry sangat. aku hanya boleh tolong carikan je. hehe...

satu lagi, nak say sorry sangat kat sorang pakcik ni yang nk cari buku HM TUAH, dengan confident aku kata, buku HM Tuah bukan under telaga biru la pakcik...
masa tu aku tak hafal n x faham lagi penulis2 buku telaga biru...huhu...sory sangat pakcik..lepas pakcik blah, baru la saya nampak deretan buku HM Tuah....huhu

nak say sorry kat sorang akak ni...dia minta less untuk 2 tafsir quran yang dia beli. sepatut nya boleh less sampi ke rm54, tapi aku bagi rm 56 je...mana wa tau...nak bagi less lebih2 takut bos marah...rupanya, mamat yang sama jga booth ngn aku kata paling kurang rm54...
sory sangat kak...xpelah...xde rezki kak...jgn serik datang lagi ye...:)

alhamdulillah...banyak manfaat yang aku dapat. pengalaman paling aku tak boleh lupa adalah satu insiden ni...masa tu aku jadi cashier....

ada seorang mamat ni, budak sekolah lagi...kalau tak silap student kolej islam klang(KIK). buku first yang dia ambil adalah SYAMAIL MUHAMMAD SAW yg berharga ebih kurang rm40 @ 45, x ingat...

then, dia ambil lagi buku2 lain. masa nak bayar, total semua buku yang dia ambil adalah dalam rm120++...

mamat: alamak kak, tak cukup duit la. akak tolak la buku tebal ni(syamail muhammad saw)

aku:ok, boleh je...

mamat: (mengeluarkan duit yang bergulung2...hehe...sempat lagi aku usyar kan)

tiba2...ada seorang akak yang tengah tunggu giliran nak bayar....menyampuk....

akak: dik, berapa harga buku tu?(merujuk kepada buku syamail muhammad saw)

aku: rm 45 kak...after discount rm 40...

akak:dik, biar akak bayar buku tu.

aku:(terpinga-pinga...)
mamat:(terpinga-pinga gak...)

akak: xpe dik, akak hadiahkan buku tu kat awak...

mamat:eh, xpe la kak...

akak:xpe dik....adik belajar rajin-rajin, jadi orang berguna. akak hadiahkan buku tu.

mamat:(terpinga-pinga lagi...tak tau nak kata apa.)

akak:dik, kirakan sekali buku tu dengan buku akak ni ye..

aku:ok, semoga akak murah rezki...

mamat:terima kasih kak...semoga akak murah rezki...

***********
sampai la ni aku masih terbayang peristiwa tu...
aku cerita ngan kak aku...
dia kata...masih ada lagi orang macam tu kan...bagusnya dia...banyak pahala dia bagi buku kat orang...lagi2 budak sekolah...

betul!betapa murninya hati akak tu...aku tau budak lelaki tu memang beria nak beli buku tu sebab tu buku pertama yang dia cari masa masuk booth ni...
buku tu pon memang sangat bagus, yelah buku telaga biru bukan buku laghah...semua buku bermanfaat dan bermotivasi...

budak tu kata kat aku, budget dia rm80 je...
xpe la dik...rezki kamu...yang penting manfaat kan buku yang akak tu hadiahkan kat kamu...doakan dia selamat dunia akhirat...cerita tentang kebaikan diri...agar orang lain turut terarah untuk melakukan kebaikan yang sama...bukan selalu berpeluang tolong orang yang betul2 memerlukan...

akak tu ambil kesempatan itu dengan selayaknya...rezki yang akak tu teima, dia kongsi bersama orang lain yang memerlukan.
tak luak pon duit akak tu...makin bertambah ade la...

jadi, pesanan buat diriku yang selalu lupa...permudahkanlah urusan orang...kerana itu adalah sesuatu yang betul2 menggembirakan bagi mereka yang memerlukan pertolongan...

kalau budak lelaki tu ada baca blog ni, silalah reply ye...hehe...xde la...

****

pengalaman mengajar kita erti hidup...

erti hidup untu memberi...
erti hidup untuk bersabar...
erti hidup untuk menghargai sesuatu...

dari pemerhatian aku sepanjang 2 hari aku jaga booth ni...
betul la apa yang dikata...

'anda adalah apa yang anda baca'

betapa masih ramai lagi yang dahagakan ilmu agama yang bermanfaat...
betapa masih ramai lagi yang tidak lokek untuk membeli buku agama...
betapa masih ramai lelaki yang menipiskan misai dan bela janggut...
betapa masih ramai perempuan bertudung labuh menutup aurat dengan sempurna...

berdasarkan kiraan kasar, pengunjung booth telaga biru adalah
=92% pengunjung adalah mereka yang menutup AURAT dengan SEMPURNA...
=70% pengunjung membeli buku sebab di suggest kan oleh penceramah2 di radio n tv...
=75% pengunjung adalah dari kalangan mereka berumur 30 tahun keatas...

mereka adalah apa yang mereka baca...:)

bacalah sesuatu yang bermanfaat, kelak diri kita akan terisi dengan sesuatu yang bermanfaat...

fahamilah agama dengan mendengar ceramah, berguru dan membaca buku....

wassalam....

p/s:dapat jumpa sultan selangor secara berdepan semasa tuanku buat lawatan ke booth2 pesta buku pkns...tuanku say thanks to me...hehe...bos sempat bergmabar dengan tuanku...aku?mestilah tak...hehe....

Thursday, June 24, 2010

pesta buku PKNS

esok, jumaat pesta buku dah mula...jom la datang....
rasa tak sabar nak borong buku banyak2....
huhu...esok, bos minta aku jaga booth telaga biru time orang p solat jumaat...
syok gila! dah la banyak buku yang aku dah list aku nak beli....harap dapat murah....
kawan2 n kak aku dah start kirim dah...
tak tau napa sangat teruja nak p pesta buku...
paling utama sebab dapat less...

apa lagi...jom ramai2...sampai 5 julai ni...:)

Tuesday, June 22, 2010

rasa hati yang menyinta!

kesunyian melanda jiwa...
kebosanan membelenggu rasa...

waa................aku sorang2 kat office...officemate aku kata cuti sampai semalam je...hari ni pon tak masuk office...kerja dia aku dah habis buat...
melangut ja dari tadi...berkhayal dan berimaginasi...ingin berkarya tapi idea kosong....

hati ini rasa sunyi sebab keseorangan disini...tapi xpernah fikir bagaimana kehidupan di alam kubur...hanya kita seorang dalam ruang yang sempit...ditemani amalan. baik amalan, baiklah teman kita...begitu juga sebaliknya.

rejab dah menjenguk kita...syaaban sedang melambai...ramadhan melihat dikejauhan...
YA ALLAH...panjangkan umurku dan umur semua umat islam untuk kami sampai ke bulan ramadhan...

dah habis puasa ganti?cepat2 ganti...takut2 tak menyempat...

berbagai persoalan diminda....

kenapa ang pakai baju kurung ja?baju len tak dak ka?

~sebab aku selesa pakai baju ni...besar...tak menampakkan tubuh badan....

kenapa ang tak pin tepi tudung ang...biaq nampak bergaya walaupun pakai tudung..pin belakang ke...

~sebab aku rasa aku menonjolkan sesuatu yang membuatkan lelaki lemas...lagipon, aku malu la...biaqlah lepas cam ni ja...

kenapa ang tukar tudung labuh?

~sebab aku tak nak menambah dosa orang sekeliling aku sebab aku. dosa aku memang sentiasa bertambah. jangan pula dosa orang lain turut bertambah. bila pergi kelas biaqlah perasaan kaum lelaki tenang dari melihat yang terdedah...bila masuk office, biaq lah rakan sekerja ku tak susah hati disebabkan nafsu yang melonjak...
aku rasa tenang....


persoalan yang juga bemain difikiran anda...

malu anda terletak pada apa yang anda pakai...
makin singkat kain, makin singkatlah malu anda...
makin kecik baju dan seluar, makin keciklah malu anda...
makin nipis tudung anda, makin nipislah malu anda...

wahai perempuan yang beriman...tutuplah auratmu dengan sempurna..

jangan sampai kau jadi sebab lelaki melancap...
jangan sampai kau jadi sebab lelaki merogol perempuan lain...
jangan sampai kau jadi sebab lelaki merogol kau...
jangan sampai kau jadi sebab anak-anak kau nanti lebih teruk dari kau...
jangan sampai kau jadi sebab rumahtangga yang dibina tidak berkekalan...
jangan sampai kau jadi sebab suami dan anak-anakmu terjerumus dalam neraka...
jangan sampai kau jadi sebab mak ayah kau terseksa dikubur kerana pakaian mu itu...


labuhkan tudungmu...
besarkan bajumu...
tebalkan kain tudungmu...
tutup peha dan betismu...
tunduk pandanganmu...

kerana dari rahim kau akan lahir anak-anak yang suci fitrahnya...
sucikan dirimu supaya mereka menjadi penolongmu d akhirat nanti...

jangan cukur kening,tapi cukurlah dosa...
jangan tindik hidung, tapi tindiklah syaitan dihatimu...
jangan pakai susuk, tapi pakailah wudhu'....
jangan tinggikan sanggul, tapi tinggikanlah taqwa...
jangan pergi nightclub, tapi pegilah usrah...
jangan keluar dating, tapi keluarlah berjihad...
jangan pakai rambut palsu, tapi pakailah tudung...


semoga urusanmu dipermudahkan ALLAH selamanya...



~rasa hati yang menyinta!

Wednesday, June 16, 2010

office....

salam...
lama tak update blog...tak ada idea sebenarnya...pagi pergi kerja, balik petang...tak jumpa dengan orang sangat...duniaku hanya office dan rumah kak aku...bersama
mamat officemate aku...kadang-kadang aku keseorangan...sebab big bos p umrah...sebab mamat tu kadang2 buat kerja luar...bersama juga kerja2 UBS satu co yang aku tak habis2 buat dari mula aku kerja sampai la ni...sangat pening lor...

tapi ada gak selingan tugas2 lain yang mamat tu suruh aku buat...

entah apa yang terlintas dihatiku pasti menjadi kenyatan. bukan ilmu ramal nasib eh...
andai aku buat begitu, pasti akan jadi begini...dan ianya nyata!
buat begitu bermaksud buat sesuatu yang mengiyakan amalan jahat & nakal...
sesuatu yang aku terlintas dihati...lintasan buruk..akhirnya aku dapat apa yang aku terlanjur
katakan itu....

pengajaran yang boleh aku kutip...jangan lah memandang rendah atau memandang hina keatas orang lain...

hitunglah kesyukuranmu....bukan kesukaranmu....

pengajaran buat aku, kau dan mereka....

malam tadi sembang2 ngan kak aku sambil mengira markah peperiksaan pertengahan tahun anak murid dia.
aku memang tak lalu nak tolong tanda kertas-kertas tersebut...kerana aku akan pening dengan jawapan budak2 darjah 3 ditambah lagi dengan tulisan yang sama lebih kurang ngan aku masa aku kecik2 dulu...

cukuplah pengalaman menanda 5 kelas darjah 3 masa aku jadi
cikgu ganti yang menyebabkan aku demam seminggu tak kebah-kebah...huhu

sambil mengira kami bersembang....
tentang jiran sebelah kak aku yang dihuni lelaki2 bujang...yang kak aku tau lah...tapi aku tak pernah terserempak ngan mamat2 ni...actually ada 2 je mamat kak aku kata...tapi yang sorang tu jarang ada kat rumah...entah,aku memang tak pernah terserempak ngan mereka...

kak aku kata...
satu pagi dalam pukul 4 pagi, kak aku p antaq abang ipar aku kat luar rumah nak pergi kerja...
masa tu je abang ipaq aku keluar rumah 4 pagi...biasa lepas subuh...ada hal penting nak kena settle msa tu...
kebetulan masa kak aku buka pintu, orang sebelah pon tengah buka pintu...
kak aku menoleh..dia tengok mamat ni keluar bersama perempuan dari pintu rumah tu...tak tau p mana...rumah kak aku teres...hanya dinding yang memisahkan dengan rumah sebelah...
tapi, ia menimbulkan syak wasangka yang sangat tinggi dihati kak aku...sebab setau nya mamat ni bujang...tapi abang ipaq aku cepat2 kata ngan kak aku, jangan kacau hal orang...

la ni, kak aku dah tak nampak mamat tu...tak tau lak mamat tu p mana.
kak aku teringin nak tanya kat mamat yang seorang lagi, kawan dia tu dah kawen ke?
takot2 kalo belum, n mamat ni tak tau kawan dia bawa balik perempuan...

tak elok sangka buruk...tapi, insiden itu hanya menampakkan buruk ja. tak nampak baiknya....
aku kata kat kak aku, hal jiran yang camni la kita patut ambil tahu...t dah tanya kat mamat tu, habaq mai na....

******

sambil mengira markah, sudah tentu mata tertancap pada nama-nama budak darjah 3 ni...
ada yang nama sangat sedap...mcm dapat idea lak nak bagi kat anak nanti...hehe

tapi, ada gak nama yang bagi ku dan kak ku, cam tak ada makna...
contoh AZIB...aku rasa mkna nya cam lebih kurang azab...kak aku pon kata...
contoh lain, hajaratullaili...yang aku tau, hajar maksud batu...laili tu, malamku...
kalo nurlaili ok la gak...cahaya malamku...

sebelum tu, wa mintaq maap kat angpa na...
wa bukan nak merendah kan nama korang...
tapi ambiklah pengajaran, nanti letak nama anak jangan bubuh nama rasa cam sedap dengar...tapi maksud hampeh!

nama tu satu doa beb...kalo baik maksud nama tu, baiklah doa kita...
dan memang menjadi tanggungjawab seorang ayah dan seorang ibu meletakkan nama yang baik2 untuk anak2 anda...

dan satu lagi, nama singkatan...
pernah sekali tu, berkenalan ngan seorang ukhti...

ukhti : siapa nama enti?
aku :f*****h...boleh je panggil gee...
ukhti : apa maksud gee?kan sedap kalo panggil nama penuh. baru ada maksud...
aku :'diam membisu.....'

tapi ramai kawan aku panggil aku dengan nama gee....rasa lagi seronok sebab ada lagu yang tajuk gee
....hehe

gee gee gee gee...baby baby...

ok, abaikan...

nanti bagi nama kat anak nama yang elok,sedap dan ringkas...

lagi satu ada nama seorang hamba ALLAH ni sampai 5 patah perkataan...dan nama yang sangat pelik...sebab ada gabungan nama mak n ayah dia...
tak pelah....semoga amalan dia diterima ALLAH...dan juga amalan ku dan amalan mereka...

yang penting, kita punya amalan....KO atau OK?
tepuk dada tanya iman...
tepuk kepala tanya akal...
tepuk badan tanya nafsu....

hehe...

(tadi free, coz laptop yang aku guna mamat tu pinjam...hehe...macam banyak je salah aku buat...sory bro!)

Friday, June 11, 2010

dosa ini....























andai kegagalan hari ini sebagai satu kifarah atas dosa semalam...
alangkah indahnya kegagalan itu Ya Rabb..

andai kedukaan ini atas satu peringatan atas ceria semalam...
alangkah cantiknya kedukaan itu Ya Muhaimin...

andai kecewa ini sebagai satu ganti atas kejayaan esok...
alangkah bahagianya kecewa itu ya Ghaffar.....

sedarlah wahai diri...
kegagalan ini kerana keangkuhanmu dulu!

yakinlah wahai iman....
kedukaan ini kerana ketelanjuranmu dulu!

ingatlah wahai jiwa....
kekecewaan ini kerana kesalahanmu dulu!

cepat-cepat kukuhkan iman...
lekas-lekas mantapkan taqwa....
segera-segera melakukan kebaikan...

mungkin esok kau mati
mungkin nanti kau pergi

tanpa sempat kau beramal
tanpa sempat kau bertaubat


peringatan buat jiwa yang selalu lalai dengan dunia...




mencari DIA untuk hidupku



sungguh!
DIA makin jauh...
aku makin lesu...

benar!
DIA yang aku rindu...
aku buat tak tahu...

sungguh!
DIA setia memerhatiku...
aku melanggar tanpa rasa malu...

benar!
aku perlukan DIA
tapi caraku tak menuju kearahNya...





hati ini kosong
jiwa ini lemah
iman ini berkocak
akal ini buntu
kepala ini runsing
taqwa ini menurun

dimana tenangnya hati yang dulu?
dimana kuatnya jiwa yang semalam?
dimana utuhnya iman yang kelmarin?

dimana gagahnya akal yang dulu?
dimana cerdiknya kepala yang semalam?
dimana mantapnya taqwa yang kelmarin?

cinta DIA atau dia?
kasih DIA atau dia?
perhatian DIA atau dia?

antara DIA dan dia
aku makin keliru

antara DIA dan dia
aku pilih dia
walau hati ingin DIA



DIA....
tak pernah kecewakan...

dia...
sering aku diabaikan..

DIA...
menjanjikan cinta sejati....

dia....
aku perlukan...
untuk menggapai cinta DIA...
bersama menyulam rahmat bahagia DIA...
aku dan dia...
bersama menuju cinta DIA....



aku masih mencari dia...
sambil DIA yang aku harapkan...
agar menemukan aku dan dia...
dalam suasana berkah...
dalam kehidupan indah...

tolong diri ini...
agar DIA yang aku ketemu...
disatu hari penentu segala...
agar amal ku diterima DIA...
agar aku dan dia bersama bertemu DIA....

Tuesday, June 8, 2010

wa & lu....

sangat takut...
sangat cuak...
sangat segan...
sangat tak tentu arah...




dah seminggu memulakan praktikal di XXXXX mgt services...
waa...3 staf je kot kat office ni...
bos, aku n sorang mamat ni...
seminggu gak buat UBS utk satu co ni x habis2....
dah buat, tapi cam tak betol, then buat balik....
pastu laptop crash, so kena format...
nak tunggu license dari UBS yang tak bagi confirmation lagi...
ari ni wat keja menaip dan memfotostat....

bos aku yang cool walhal banyak gile salah aku buat...
officemate a.k.a mamat yang sangat aku segan dengan dia...
nak tanya pon segan giler, sampaikan kerja aku banyak salah...
sorry bro, malam tadi lu call wa da tido...sangat penat...

pagi tadi baru ada peluang aku bertanya pada dia sebab dia bagi lampu hijau...
'lagi, nak tanya apa lagi?tanya je la...'

bukan wa tak nak tanya lu bro...wa sangat segan lor....
lu ngan wa diam je...wa pon diam la...
seyes bro...
wa tak pernah jadi pendiam macam ni...
wa jadi orang lain bila masuk office ni...
wa jadi perempuan melayu terakhir...
lunch pon wa makan biskut je...
wa x da gang kat sini....
nak p makan ngn sapa?
tak pa la...leh diet...
haha...

lagi satu bro, lu pon jangan la segan ngan gua...
wa nampak muka lu cam tegang ja...
wa nak tnya pon jadi takot...
kawan wa semua terkejut bila wa cerita pasal wa n praktikal wa...
wa jadi sangat pendiam kot...
xpernah pernah wa tak banyak cakap...

bro...
wa harap wa dapat kerja dengan baik...
lu pon bro, jangan segan sangat ngan wa...
lu segan, wa lagi segan....

tapi wa ngan lu masih menjaga batas pergaulan...
wa harap, wa dapat bekerjasama dengan lu bro....
wa nak keja lek lok...
walaupun banyak keja yang lu ngn bos bagi wa banyak buat silap...
mesin fax pon wa tak reti guna...
lu ajar, baru wa paham...
haha....

papepon bro, sekarang ni wa memang tengah boring giler...
bos, wa tak tau p mana...lu pon kuar...
nak sambung buat UBS, tak boleh...
so wa update blog wa...
bos ade bagi permision kan nak guna internet...
hehe...

lu kena ajar wa lebih bro...sebab wa macam tak tau apa2...

Sunday, June 6, 2010

ikhlas itu hanya boleh dinilai oleh ALLAH...

salam...
memang dah lama tak update blog sebab dah mula prktikal...
jadi kekangan masa yang menghalang untuk terus mencurh idea di alam maya ini...

bos: office hour 9-5.30...awak amek kunci ni, mahyudin pon masuk lambat. biasa dalam 9.30 atau 10.

aku menjawab dalam hati...
nafsu:kalau mcm tu, datang lmbt pon x pe. bukan ada orng tau pon...
iman: eh, x boleh....bos amanahkan waktu kerja berdasarkan elaun yang dia nk bagi kat aku. kalo waktu kerja kurang, takut nanti rezki tak berkat. rezki haram...

walau tiada manusia yang perhatikan tingkah laku kita....ingtalah, ALLAH sentiasa memerhatikan...jujurlah daalam kerja...akibatnya nanti...

hati makin keras menerima nasihat...
iman semakin menipis dengan dosa...
jasad semakin berat melakukan ibadah...
lidah semakin kelu menyatalan zikr...
akal semakin laju dipandu nafsu...
amal semakin menipis sedang dosa makin menimbun...

kerana berkah Dia makin jauh...
kerana rahmat Dia tak lekat...
kerana amalan tak cukup kuat....
kerna reaki yang kau makan TAK BERKAT!

semoga hari yang berlalu begitu mengasyikkan dan mempertingkatkan ibadah....:)