Friday, July 30, 2010

new caliph....:)




















...2 weeks...ain sofia...the 19th grandchildren...


...ni auntie gee yang bengkung kan ain sofia...hehe...



















lena dalam damai...




















ain husna & najeh jihada....my 17th niecw and 18th nephew


ain husna...:)

jiwangkan dirimu dengan alunan zikir...:)

"beratnya hati ini untuk melepaskanmu...kerna pasti kau luka...seandai ku pilihmu, menjadi pendampingku bagaimana dengan DIA?yang terdahulu mencintaiku..."


pernah dengar bait lagu ini?kalau anda layan lagu jiwang dan lagu melayu rock kapak dah tentu anda pernah mendengarnya....


walaupun lagu ini ditujukan untuk kekasih baru si dia, tetapi saya mendefinisikan lagu ini sebaliknya....


"mu" yang saya maksudkan dalam bait lagu ini adalah cinta manusia dan cinta dunia. memang terasa berat hati ini nak lepaskan cinta manusia. sudah pasti dia akan terluka dengan kita. dan kita sendiri memang berat untuk melepaskannya kerna ia sungguh mengasyikkan.


dia baru sahaja datang dalam hidup kita dan membawa kita ke alam bahagia. bukan hakikat bahagia. dia datang melagukan kita dengan kata-kata indah. dia datang membawa kita ke alam indah. leka dan asyik dengan pandangan panahan yang memukau. hanyut dalam kata-kata pujian. seolah dunia ini hanya milik aku dan dia.


dia mengajak kita berjumpa untuk melepaskan rindu dendam. bertandang dalam jiwa untuk meleraikan kerinduan yang mencengkam sukma. dan kita setia membuntuti kata-katanya dan menghiraukan yang lain. bagi kita, dia lah terbaik. bagi kita, dia lah tercantik. bagi kita, dia lah yang termacho.


dia datang dengan nafsu yang bergelora tanpa ingat sesiapa. kerna hati dia dipandu dengan syaitan durjana. dia memang sayang kita. sayang sangat! sebab itu dia ajak bercouple. menjalin hubungan terlarang.


dia sayang tubuh kita. sebab itu dia nak jadi orang pertama yang menggenggam jemari kita walaupun ianya haram. dia sayang dengan diri kita. sebab itu dia nak sama-sama terjun dalam jurang neraka.


dia tak mahu menikahi kita, kerna terlalu cerewet dan banyak halangan. dia ikut kata-kata pak syaitan yang kononnya itulah yang terbaik. andai dia mahu menikahi kita sekalipun, itu hanyalah kata-kata yang dibuai angin lalu. pergi begitu sahaja.


dia memang sayang dengan iman kita. sebab itu dia menipiskannya. yelah, bila iman tebal, sudah tentu kita tak mahu lagi menjalin hubungan terlarang ini lagi. dia kata ingin ke syurga bersama kita. tapi akhir nanti keneraka kita terpuruk bersama.


dan kita rasa berat hati untuk melepaskan dia..kerna dia memberi sejuta kenikmatan cinta yang pura-pura!


tetapi bagaimana dengan DIA?yang terdahulu mencintai kita?


fitrah kita akan pulang juga kepada DIA.

DIA janjikan bahagia yang kekal abadi jika kita patuh. DIA mengirimkan kekasihNya untuk menjadi panduan dan pemimpin kita. menjadi bekalan di alam yang baqa'...


DIA menyediakan kesakitan untuk mendapatkan rahmah Nya.

DIA menjanjikan kebosanan untuk mendapat berkah Nya.

DIA menciptakan kesengsaraan untuk mendapat mawaddah Nya.


kerna semua kesakitan terhadap ujian, kebosanan terhadap amalan dan kesengsaraan terhadap kehidupan itulah bukti tanda kasih sayang Nya yang tak pernah berbelah bagi.


hakikatnya, DIA menghantar dia untuk menguji sejauh mana kata-kata cinta kita pada DIA. adakah kita kalah dengan dia atau kita menang dengan dekat pada DIA...


pulanglah wahai manusia...

kembalilah wahai jiwa...

datanglah wahai iman...


bawa hatimu pada Nya...

yakinkan iman mu terhadapNya...

mantapkan taqwamu dengan Nya...


tenangkah hatiku tika lenggok badanmu menjadi tontonan adam?

amankah jiwamu tika tabarrujmu menyamai jahiliah?

sentosakah imanmu tika solatmu sellau culas?

damaikah perasaan mu tika solat jumaat kau abaikan?

selamatkah dirimu tika tangan ajanabi menyentuhmu tanpa akad yang menghalalkan?



gapailah cinta DIA untuk mendapat berkat cinta dia...

kau tercipta untuk dia.

kan DIA menciptakan setiap sesuatu berpasangan.

tarbiahkan hatimu untuk mendapat kan dia yang soleh.


hanya iman dan taqwa menjanjikan bahagia kekal abadi..



p/s:masih ramai lelaki yang beragama ISLAM berselerakan di kedai makan dan bank tika khatib membaca khutbah. ( aku dah zuhur masa tu...:))

Thursday, July 29, 2010

bergembiralah...




gembirakanlah orang sekelilingmu andai kamu ingin rasa kegembiraan yang sebenar...




bila orang sekeliling kita gembira, rasa bahagia akan menyelinap ke dalam hati kita. Walau dengan pertolongan yang sangat kecil tetapi bermakna bagi mereka yang memerlukan. Tak semua orang berpeluang untuk berbuat baik. Tapi hampir semua orang melepaskan peluang untuk berbuat baik dengan alasan waktu kerja yang menggamitnya untuk melepaskan peluang
itu...




satu hari, kau akan merasa puas kerna memberi sedikit rasa gembira kepada mereka...


percayalah!




maka, bergembiralah orang yang menggembirakan orang lain kerana ALLAH!




Wednesday, July 28, 2010

siapa yang lebih tahu?

aku tahu apa salah aku
tika kau memberitahu

aku tahu apa silap aku
tika kau memberitahu

aku tahu siapa kau pada aku
tika kau memberitahu

aku tahu siapa aku pada dirimu
tika kau memberitahu

aku tahu marahnya kau pada aku
tika kau memberitahu

aku tahu menyampahnya kau kat aku
tika kau memberitahu

aku tahu tentang diriku
tika kau memberitahu

aku tahu tentang dirimu
tika kau memberitahu

aku tahu apa perasaanmu
tika kau memberitahu

aku hanyut dalam perasaanku
tika kau memberitahu

aku salahkan diriku
tika kau memberitahu

aku hanya ingin kamu!
TAPI KAU TAK PERNAH TAHU!!

adakalanya....



adakalanya...
yang indah tak selamanya ada...
yang cantik tak selalunya terserlah...
yang gagah tak sentiasa berguna...

adakalanya....
hati ini selalu gembira...
jiwa ini selalu melonjak...
nafsu ini selalu menggila...

adakalanya...
yang buruk itu menjadi pilihan...
yang sakit itu menjadi ubat...
yang lemah itu menjadi keutamaan...

adakalanya....
hati ini tak sudah dirundung sedih...
jiwa ini tak pernah tak berkecamuk....
nafsu ini yang menghanyutkan....

adakalanya...
aku rasa akulah paling indah...

adakalanya....
aku rasa akulah paling cantik....

adakalanya....
aku rasa akulah paling gagah....

adakalanya....
aku melayan perasaan...

adakalanya
aku bermain perasaan....

adakalanya...
aku perasan....


ADAKALANYA....
AKU TEWAS DALAM PERASAAN....


~~~~~~~~~

Tuesday, July 27, 2010

lelaki pernggoda?

minah q:camne ngan praktikal ko?ok x?

minah r:seronok...bos yang baik...tak ada tekanan kerja...mamat tu pon ok ngan aku...

minah q:owh...seronok la ko...ada 3 orang je dalm office...

minah r:tau x per...hehe

minah q:office aku siap ada manager lagi..bos jarang2 jumpa...kalo jumpa bos pon time nak ada meeting. tu pon kadang2...

minah r:office aku rasa macam ada orang bila bos aku masuk. kalo x, aku rasa mcam tak ade sape2 je dalam office tu....tapi, x pe...aku bahagia...cuma kadang2 aku pening bau rokok mamat tu...campur ngan bau perfume dia yang keras...perfume laki kan bau agak keras...bau perfume tu ok, tapi bila dah campur ngn rokok agak pening la. nasib baik bos aku tak smooking.

minah q:same la ngan bos aku. bila masuk office, bau rokok dia x boleh bla..

minah r:bos ko smooking dalam office?kan ade aircond...

minah q: dia bukak tingkap time smook...

minah r:nasib baik mamat tu tak smook dalam office. aku yang kena barah paru2 nanti...huhu

minah q: tapi, bau perfume orang laki ni sedap la...

minah r:sedap memang sedap. aku tak pakai perfume, dah boleh melekat bau perfume mamat 2 orang dalam office aku ni...

minah q:tapi, memang sedap la. boleh tergoda tau

minah r:erk?ang tergoda ker?

minah q:hehe...

minah r:macam pelik je. biasa dengar lelaki tergoda bila perempuan bau wangi....bahaya tu....

minah q & minah r:....................~~~~~


*****terfikir kembali...adakah lelaki itu penggoda atau perempuan itu penggoda?
kisah zulaikha dan nabi yusuf terbayang........~~

Monday, July 26, 2010

akibatnya....

akibat kurangnya komunikasi...
akibat aku jadi pendiam giler....
akibat aku jadi perempuan melayu terakhir...
akibat menonong pergi je....

yang tak penat jadi penat...
yang tak malu jadi malu....
yang dekat jadi jauh....
yang senang jadi susah....
yang cepat jadi lambat...
yang sejuk jadi panas....

dan aku masih tersenyum dan menyengih....
arghhh!malunyer.............

Sunday, July 25, 2010

mati syahid.....

salam.....

tadi pergi rumah seorang makcik ni...pernah bercerita tentang makcik ni dalam entry yang lepas....nak hantar baju raya minta dia buatkan. tapi, bukanlah aku punya...huhu

kebelakangan ni kalau jumpa makcik ni, mesti nak cerita pasal masjid sri petaling atau pun cerita tentang jemaah yang keluar...

aku bercerita dengan makcik ni tentang seorang jemaah yang keluar ke sabah yang mati lemas. dan cerita kematiannya sugguh menyayat hatiku sebagai seorang manusia yang terlalu banyak dosa....baca kat sini pasal mamat tu...

makcik: makcik ada tau gak cerita tu...pakcik kamu yang cerita....

aku: rasa sangat teruja. bertuah mak bapak budak tu kan...pengakhiran hidup dia, kita dah tau..pengakhiran hidup kita?ada sorang member ni cerita yang bapak dia mula2 tak suka yang anak dia keluar. lepas je anak dia meninggal, bapak dia sendiri ikut jemaah keluar...

makcik:kebanyakan macam tu la. mak bapak ni kadang2 tak faham sebab diorang tak didedahkan sejak awal lagi. tu yang kadang2 diorang susah nak bagi anak2 lepas keluar ikut jemaah. tapi kebanyakannya dapat hidayah atas asbab anak2 nya...

aku:....~~

makcik:kamu tau cerita yang satu lagi?baru2 ni kat sg haji dorani, sg besar?

aku:eh, tak tau plak...ada cerita baru ke?

makcik:ade jemaah dari pakistan datang sini. dan mereka keluar ke sungai besar...kawasan sini-sini gak. jemaah2 ni nak singgah rumah sorang ahli jemaah ni kat sg hj dorani...yang bininya sangatlah seronok nak terima tetamu istimewa ni. sebab dah lama diorang teringin nak jemaah ni singgah rumah diorang. bukan apa, rumah diorang tak lengkap.

aku:ooo...kire rumah die kecik la...x besar n x cukup nak tampung ahli jemaah?

makcik:bukan tu masalhnya. maksudnya, rumah dia tak ada tabir yang boleh bahagikan kawasan antara jemaah lelaki dan jemaah perempuan. rumah kena ada dua tandas. satu untuk tetamu, satu untuk tuan rumah.

aku:0000......~~.....makcik kenal rapat ke dengan makcik tu?

makcik:tak la kenal rapat. tapi kenal la, sebab pernah sama jemaah dengan dia...

aku:ooo....lepas tu?

makcik: makcik ni sangat lah seronok bila dapat tau ada jemaah nak singgah rumah dia. dia pon pergilah pekan beli lauk untk hidangkan kat tetamu dia. dia pergi naik motor. entah macam mana, masa kat smpang traffic light, moto dia tersangkut kat lori. then dia terjatuh. tapi tak la kena lenyek dengan lori tu...kepala dia terhantuk rasanya..ada orang nampak lepas dia jatuh, dia duduk. lepas tu, dia sujud. tak pasti la sujud betul atau tak. tapi keadaan dia memang dalam keadaan sujud. lama dia sujud tak bangun2. orang ramai pon angkatlah dia. tengok2, dia dah tak ada.

aku:innalillahi wa inna ilaihi raji'un.....bagusnya dia meninggal dalma keadaan sujud...

makcik:makcik tu lengkap semua...pakai helmet...dia ni berpurdah..tapi tak ada lah luka. dengar cerita sebab pendarahan dalam otak...

aku:dah tua ke makcik tu?

makcik:tak la tua...dalam 40 an gak la....cerita tentang makcik ni dah tersebar kat masjid sri petaling haritu juga....

aku:bagusnya makcik tu kan....~~

makcik:mana kamu tau pasal jemaah lelaki yang keluar kat sabah tu?

aku:saya baca kat blog...

makcik:kamu tau kan, kak ain(anak sulung makcik) dah tunang. insyaALLAH bulan 1 thn depan langsungnya.

aku:tau...kak zahra(anak kedua makcik) beritahu...dapat menantu la tahun depan...hehe

makcik:alhamdulillah. kamu bila?dah ada calon ke?

aku:(tersipu-sipu)....mana ada lagi...tak ada yang nak dengan saya...hehe

makcik:insyaALLAH nanti ade la tu....


*****************

kisah 2 kematian yang sungguh memberi kesan ke atas ku dan mereka...mudah2 an syurga milk mereka yang beriman dan melakukan kerja dakwah.....

mati itu pasti...
andai bukan hari ini...
pasti esok akan sampai saat ini....
adakah amalan mencukupi?
adakah taubat sentiasa dihati?
adakah ruh diterima ILAHI?

apa lagi yang kau tunggu..
buang segala cinta palsumu...
kejarlah cinta Tuhanmu...
tingkatkan taqwa mu...
mantapkan iman mu....

jangan pergi dengan bekalan yang tak seberapa...
kelak nanti kau akan binasa...
menyesal tak sudah disana...
kerana hidup yang dipersia...
masa muda yang banyak melewa...
masa tua yang tak tingkatkan taqwa....

....jangan ada benci......

Friday, July 23, 2010

get well soon!

banyaknye post ari ni eh?
dunia aku hanyalah....
office yang sunyi kalau bos x masuk...sebab bila ada bos baru la rasa ada orang dlam offce ni...even mamat tu ade pon, serupa mcm xde orang dlm offce ni...mamat tu wat keja dia...aku wat keja aku....selalu jumpa, tapi sangat jarang berkomunikasi....huhu....susahnya jd pendiam ni...xde orang aku nak sembang.....
bile balik umah je, aku sembang ngn kak aku...cerita pasal keja aku....dia lah pendengar yg setia....

sebab tu kot, kebelakangan ni blog aku rasa macam dah berada disuasana yang lain...skop yang lebih kecik iaitu aku...diari aku pon dah lama kosong....~~

tapi, betol la dengan bercerita kita akn hilangkan tekanan dan relase tension...eh, mcm same je..hehe

bila kat offce, aku bercerita dengan laptop je la...kadang2 aku tepon kak aku....sambil2 tangan wat keja...hehe

ari rabu, aku p HTAR...hospital tengku ampuan rahimah klang....
lawat kawan aku yang terlantar di wad icu sebab kemalangan....

sedih....tapi, air mata aku tak leh nak keluar....hanya hatiku yang menangis tersesak2...

kawan aku namanya tehah....last skali aku jumpa masa form 5...pastu, dah tak pernah jumpa...jumpa mak ayah dia ade lah...sebab mak ayah dia jual cendol durian kat pekan tg karang dulu....(durian lagi...:))

tapi dah lama pindah ke pekan kuala selangor....

tehah xcident masa nak p keja di pagi jumaat....(jumaat lagi....:))
dia naik motor, langgar ngn motor...kepala terhantuk kat tiang....
mamat yang ebrlanggar ngan dia tak la teruk macam dia....mesti tehah atau pon mamat tu laju...yelah, motor ngn motor xcdent sampai masuk icu.....

sian sangat ngn kawan aku....aku abes keja terus p rempit ke hosptal klang...ade sorng lagi kawan aku dtg dr t.ari....

kepala dia kena bedah sebab ada pendarahan dalam otak...la ni tempurung kepala dia ada kt rumah dia....leher dia kena tebuk sebab dia ebrnafas ikut mesin....rahang dia patah....
sampai la ni dia masih tak sedar...doktor kata, kalo dia still x leh nafas sendiri mungkin dia akan koma berbulan2 atau bertahun...
alhamdulillah, semalam kawan aku sms, dia dah boleh nafas sendri....

mak dia dah tak leh nak buat apa...betapa setianya mak dia tunggu tehah...ayah dia plak, mula2 rasa dia yang bersalah...mak dia kata, biasanya kalau hari jumaat, ayah dia hanta tehah p kerja...nak cakap, dah takdir dia eksiden masa tu....pg tu ayah dia tak dpat hanta...tu yang ayah dia rasa dia la punca tehah kemalangan....tehah baru abes belaja kat uitm perak, baru 6 bulan keja....

sian sangat...aku tengok dia dalm wad icu tu, tak lamasebab aku tak sampai hati nak tengok dia....kepala dia dah tak ade tempurung....muka pon dak kembong sbab masuk air....(kawan aku yg nurse yang ckap...)

sabaq la tehah...ade hikmah semua tu... ang kena kuat...
orang kata, orang koma ni boleh dengar suara kite, cuma dia tak de respon je...tp, aku tak reti nak ckaap pe...sebab aku sangt kesian tengok keadaan dia....

yang aku kenal tehah, dia bukan la minah rempit macam aku....tak tau la salah siapa...mamat yang lnggr tehah cuma sekali je tepon mak tehah....huhu

tehah ni baik walaupun aku x kenal rapat ngan dia....tapi, aku tau dia seorang yang baik.....~~

tehah, get well soon!
semoga ALLAh memberi kesembuhan kat ang....:)



teringat...........

10 tahun yang lepas....
aku pernah eksiden gak...mase tu aku bawak moto...kena langgar ngn moto...tp moto virago beb...aku bawak moto kapcai je....huhu

masa aku darjah 6....ingat lagi tarikhnya...15.5.2000....
pagi tu, aku cari pasal ngn mak aku...dlm adik beradik aku ler paling degil...keras kepala...kuat melawan...macam2 ler....
aku tak ingt sebab apa aku gadoh ngn mak masa tu...yang pasti mak hambat aku denan getah paip. sampai berbirat badan aku...
aku lari masuk bilik air, mak aku kunci dr luaq...haha... takot beb...mcama kena penjara jer....

aku merajuk ngan mak, x mo makan tengah hari....
petang tu, aku p amek duit sate kat kedai.... ntah nape, ptg tu aku rasa tak sedap hati jer...

motor aku rosak tengah jalan...aku pon menuntun motor aku ingt nak bawak p bengkel... lalu depan rumah sorang pakcik ni, die tolong tengokkan motor aku...die ganti kan plug motor, baru la motor aku boleh hidup...

ptg tu, aku rasa nak cepat balik rumah sebab aku lapo giler...merajuk ngn mak sampai tak makan tengah hari... sampai satu simpang ni, aku rasa aku nampak lampu kereta cm kecik jer...means, kereta tu jauh lg la kan...

then, aku pon terus je melintas.... aku tak sedar apa yg jd pas tu...sedar2, aku dah kat tepi parit.... sayup2 aku nampak mamat2 kampung aku lari kat aku....simpang tu ada court bola tampar dimana mamat2 kg slalu men bola tampar kat situ... aku rasa cm nak bangun...tp ade satu sore menjerit...
'jangan bergerak..nanti jatuh parit!' aku pandang belah kanan aku...betol la ada parit...aku gerak sikit je, misti dah masuk parit....hua hua.... mamat2 tu angkat aku naik van...
van orang kg aku gak nak bawak p hospital... dlam van tu, aku rasa da pening...ngan spect aku ntah ke mana... ada sorang mamat ni borak2 ngan aku...actually, aku dah tak bermaya sangat....

mamat:cuba angkat tangan kri...
aku:(angkat tangan kiri)
mamat:tangan kanan...
aku:(angkat tngan kanan)
mamat:angkat kaki plak...
aku: (cuba angkat...tp aku rasa mcm berat giler nak angkat)
mamat:eh...eh...dah...tak payah angklt...patah ni kot....
aku:(terkebil-kebil...sebab aku tak tau rasa apa..sakit tak...)

perjalanan ke hospital tg karang dirasa begitu jauh...mcm nak p kl plak... sampai hospital aku masuk wad kecemasan....paling sedih, nurse tu gunting seluar yang aku pakai...aku hanya mampu tengok guntin tu mengoyakkan seluar aku...

bukan apa, seluar tu sluar baru kot....x puas lagi guna....
aku di x-ray...dr kata, kaki aku patah...kaki kiri...tulang paha aku patah, then tulang tu berselisih...kira patah 2 la kaki aku ni...
aku hnya mampu diam...sebab aku tak tau apa yang aku rasa... tak lama, mak aku sampai sambil nangis2...
seyes, aku tak pernah nampak mak aku nangis teruk giler macam tu... mak aku datang ngan jiran aku...masa tu, rumah aku tak da sapa...abang aku p balik rumah mertua dia.
bapak aku plak pergi kerja x balik lagi...

dalam hati, aku nak jer cakap ngn mak...
'mak....aku hidup lagi...xda pape pon, luka pon xde, cuma kaki je yang patah'

malam tu aku tidur kat wad...kak aku yang jaga aku...mak aku kena balik sebab adik aku yg last masa tu kecik lagi....

langsung tak boleh tidur malam tu...lapaq giler....sebelum mak balik, mak belikan roti ngan air mineral sebab nurse x bagi aku makan berat2....
sebuku roti aku habiskan malam tu sebab lapaq giler.... aku nak kencing, kena tadah...sebab aku x leh gerak kemana-mana...
sikit2 terbangun nak kencing. sikit-sikit terbangun badan aku lenguh....

kak aku lagi la tak boleh tidur....dia kata, aku kena langgar dengan motor gak..motor virago...

aku patah kaki, mamat yang langgar aku patah tangan...
aku perasan yang mak ada sembang ngan sorang mamat ni sambil tangannya dianduh... mamat tu, orang kampung aku gak...
lagi sebulan dia nak kawen, tapi eksiden ngan aku plak... mamat tu naik motor virago...tu yang sampai kaki aku terbelah dua...
motor tayar besar beb... esok paginye, aku kena antaq p hospital klang...nasib baik ler pakcik aku kerja kat hospital tg karang tu, dia la yang sign sebagai penjaga aku sebab kak aku under age gak masa tu....
paling best, dalam perjalanan ke hospital naik ambulan aku dijaga oleh mak kawan aku...anak dia handsome kot!ketua pelajar...aku pernah syok kat anak dia...hehe...
aku naik ambulan dengan sorang lagi mangasa kemalangan....sorang mamat ni, agak teruk gak keadaan dia...muka calar balar...kena langgar ngn moto gak...tapi aku tak ler sembang ngan dia...member tengah kesakitan... aku xda luka pape...alhamdulillah...
kalo x jenuh gak nak ilangkan parut kalo ade luka kat muke... aku hanya patah kaki...lain2 ok...ade la calar sikit2....tapi x memberi kesan pon.... sampai kat klang, aku kena tahan kat wad kecemasan lagi...

xlama, abah sampai.... huhu...sedih nye....abah nasihat aku...lepas ni, naik motor jangan laju2....

abah tak marah aku pon...walhal, aku yang salah dalam kes ni...melintas pakai melintas je...mamat tu pon naik motor laju gak sebab die ade hal urgent....

abah tanya aku, lapaq ker? aku hanya mampu mengangguk...aku nak makan nasi, tapi nurse tak bagi makan berat2...abah pon p la beli roti ngan kaya...kat wad tu xda sudu nak sapu kaya...abah pon guna pisau lipat abah....

masa abah nak sapu kaya, tangan abah terkena pisau... berdarah banyak gak...aku nampak tangan abah, tapi abah cepat2 lap...aku tanya kenapa...abah kata tak ada pape...aku menangis dalam hati...sangat terharu dengan abah...

abah sapu kaya banyak2...then bagi kat mamat yang dok satu ambulan ngan aku.... 2 minggu aku kena tahan wad...2 minggu gak aku tak mandi...
sehari sebelum bedah je aku mandi...tu pon, kak aku mandikan kat atas troli.....best giler beb!

kak aku yang siramkan aku...macam baby plak...nasibbaik kak aku yg study kat uitm masa tu cuti sem...dia la yang jaga aku selama aku kat wad ni...

hari masa bedah kaki aku nak masukkan besi, aku kena posa...paling dasyat, mlm tu, dr pesan kat kak aku...

doktor:awak, banyak2 la doa...bacakan yaasin utk adik awak..harap2 pembedahan ni berjaya...

malam tu, kak aku bacakan yaasin masa aku tengah tidur...punya la terkejut... aku ingat aku dah mati sebab aku dengar sayup2 suara kak aku baca yaasin...mendayu-dayu plak tu....

tapi, aku diam je... esok paginya baru aku beritau kat kak aku...kak aku dengan slumber jawab... kak: ye lah...mana la tau ade pape nanti masa ko bedah, aku baca yaasin siap2...

sabo je ler....aku pon cuak gak ni...sebelum dibedah masukkan besi, aku dibiarkan sorang2 kat dalam ni...dah la sejuk giler....tibe2 ade sorang mamat ni masuk..

tak lama, ade beberapa nurse masuk cucuk pinggang aku...pasang lampu bedah...aku rasa aku cm melayang....

ras mcm baru 2 minit aku terlelap, tibe, nurse kejut kan aku...

nurse:dik, bangun dik...
aku:eh, dah bedah ke?
nurse:dah dik...ade rasa pape x?
aku:ngantuk.....

aku terlelap semula...rasa mcm x larat giler....
esoknya baru ade maya nak sembang ngn kak aku...

kak:semalam mak ade dtg, tp ko tido je.....
aku:mana sedar....aku rasa ngntok giler....weh, aku dah dibedah kE?
kak:dah la...semalam pg...ko x ingt ker?
aku:aku rasa mcm baru terlelap 2 minit, tbe2 nurse kejut kate dah bedah...
kak:2 minit?aku tunggu ko 2 jam lebih macam nak mati je...ingat ko ade pape...nasib baik idop lg...
aku:.....................................

bila aku selak, tengok kaki aku ade lagi...alhamdulillah...dah tak ade plaster besar lekat kat kaki aku....cumanya parut tu masih ada...kenangan....besi yang pernah menghuni kaki aku pon ade lg kat rumah....

mak aku simpan, buat kenangan....hehe....berat woo besi tu,....jual kat besi buruk dapatl le seringgit 2.....hehe

apapun kemalangan tu tak pernah buat aku fobia utk naik motor...cuma rasa malu itu masih menebal dengan mamat2 yang nampak aku xcdent....nsb baik pakai seluar....huhu

adik beradik aku kata, kemalangan tu peringatan buat aku supaya jangan nakal....memang adehikmah setiap kejadian....
aku dah x nakal mcm dulu....dan aku ngn mak kamceng tak mcm dulu.....

sayang mak!!!

cerita hari ini....

banyak pulak nak tulis sekarang ni...~~
(nasib baik aku sorang...dan nasib baik koje dah siap....:))

durian....

aku rasa tahun ni la paling puas aku makan doyan...semalam masa aku balik dr koje, aku terbau doyan kat umah kak aku...bila aku p dapur....

wow!!banyaknya doyan.........kak aku kata abang ipaq aku beli kat perak. tadi dia p antaq sat doyan ni..ni pon dah bg kat jiran sebelah n belakang....giler bnyak kat dapur tu sampai kaki aku luka sebab tersepak doyan...huhu...esok balik kampung...kak aku xdpat balik sebab jiran dia buat kenduri...dia suh aku bawak balik doyan2 ni....die sendiri tak leh makan sgt sebab org pregnanttak leh makan...panas!nnt boleh jatuh kandungan dia...abang ipaq aku balik seminggu sekali...anak buah aku bukan hantu doyan cm aku...jd, hanya aku sorang pemakan durian kat umah ni....

mcm mane la aku nk bawak doyan2 ni...aku nek motor kot..kalo takat sebiji dua leh la gak....ni lebih dr 10 biji...so, kak aku nk kupas letak kat bekas...nk wat cmne...abeh la...sepanjang jalan bau doyan moto aku...hehe


alhamdulillah...thn ni aku dpt rezki doyan....hehe

teringat zaman kecik2 kami adik beradik...kire masa tu akulah adik perempuan bongsu bagi kakak2 n abang2 aku...hehe....
bahagia gler kalo musim doyan...mesti tertunggu2 bapak kami p beli doyan...dulu bapak aku p keja naik moto...jadi nya, dia pasti akan beli durian sebakul...beso kot...bakul tu diikat kat belakang...bapak aku balik keja malam...eh, tgh malam...dalam kol 11-12 baru sampai rumah...
then, bila bapak bawak doyan, dia akan kejut semua anak2 nya....
paksa anak2 nya bangun utk makan doyan...aku tak pernah rasa tertekan lak...hehe

kami akan bangun dengan mamai utk makan doyan...bapak akan bukak doyan2 tersebut...org pertama yang dia tuju, mestilah aku....hehe
kalo doyan yang sedap, lagi2 yang kuning pahit dan berlemak...memang tak gerak2 la doyan tu...haha

then, esok pagi sarapan doyan...tak layan dah mak masak nasi lemak ke, nasi goreng ke....doyan yang kami tuju.....

bahagianya.....~~
tak mungkin akan berulang kembali...tapi, pasti akan aku kenangi......

la ni, kalo nak makan doyan, kami p umah abang aku kat semenyih...mandi air terjun sambil makan doyan...dah tentu abang aku yg sponsor!
seronok gler...abang plak yang bukak doyan tu....dan aku adalah orang pertama yang dia tujukan doyan tu...hehe
biasa kalo kami p jalan, bapak jarang ikot...huhu


mamat cina....

semalam bos aku ajak p satu kedai emas ni...bos aku punya client...ada training tentang satu software accounting ni...so, aku pon p la....aku p nek moto sendiri sebab aku kena p pejbt pos...lgpon bos aku n mamat tu dtg lambt sket...tp, aku gak yang paling lmbt sampai...bos n mamt tu dah sampi pon....ntah nape ramai plak org kat post offce tu...

masa mamat cina tu terangkan pasal mcm mana nak guna software tu, ntah mcm mana terbukak cerita kes curi kat kedai emas ni...
aku dengo je le....nak nyampuk pon tak reti nak nyampok tang mana....

staff kedai emas tu cerita penah la ada kes customer curi emas...masa dok ralit pekerja layan customer tu, sempat plak customer tu amek emas depa...tapi tak la banyak mcm orng rompak emas....kedai emas tu x buat report pon sebab xde gune pon nak wat...benda da ilang...

aku tak terkejut pon pasal kes curi tu....ye la...orang rompak kedai emas dengan kerugian beratus2 ribu dah selalu dengar...lagipon, takat berapa gram je orang tu nk curi, tokey ni pon tak ler rasa rugi sangat kan...(anggapan aku...hehe....)

yang buat aku tersentak dan terfikir serta termenun adalah kata2 dr mamat cina yang bg training kat kami ni...dia kata...

'tak takut ke orang tu ambil barang orang?ni bukan barang kite ma...orang lain punya...kite sendiri takut nak amek barang orang'

kedai emas ni adlah dimiliki oleh org melayu dah tntu islam...staff dia semua melayu...customer tu aku x pasti melayu atau x...
yang pasti, orang cina ni bukan islam...
aku rasa dia ni penganut agama budha yang soleh...mksud aku soleh bg agama dia la....hehe

baiknya mamat cina ni, dia terfikir macam tu....kalau dia peluk islam, tentu dia akan jadi soleh lebih dr kite....dia sendiri takut ngan dosa mengambil hak orang lain....tapi, aku??kau??mereka??
tepuk kepala tanya akal...tepuk dada tanya iman....


eksiden......

pagi tadi, masa nak p koje, aku ade nmpk sorang minah ni nuntun moto...
then, aku pon stop la tnyakan kenapa...aku ingt minyak dia abes....hehe...aku selalu mengalami suasana kehabisan minyal....
rupanya dia xcident...ade moto langgar dia...masa aku sampai kat dia, dia tengah menangis teresak2....sian lor....dia kata terseret gak la....tp aku tengok moto dia xda yang teruk sangt...cuma tempat kaki kiri je bengkok....

aku tnya, nak p klinik x?dia kata kawan dia jap lagi sampai....tak lama kawan dia sampai...
then, aku pon bla....hehe...xde pertolongan yang dihulurkan...sebab kawan dia bawak kereta...aku nk bawka klinik, dia pon sakit tak larat nak nek motor aku...huhu

lately, terlalu banyak kemalangan yang berlaku disepanjang jalan aku pergi dan balik kerja....ya ALLAH...permudahkan segala urusan ku dan urusan semua orang untuk beribadah kepada MU.....~~

damai dalam pelukan jumaat....

alhamdulillah...masih diberi keizinan untuk menghirup udara jumaat yang nyaman....
kalau minggu sebelumnya aku terasa seperti hilangnya ruh jumaat...
tapi, minggu ni aku terasa sebaliknya....

hari ni bunyi yang kedengaran diruang udara office aku hanyalah bacaan quran dan zikir....serta nasyid yang mengajak pendengarnya mengingati ALLAH...
jumaat yang sangat istimewa kukira....

samada alunan zikir dan bacaan ayat suci dari laptop aku atau pon laptop mamat tu...
aku tak dengar muzik laghah...alhamdulillah...aku mula mengenali dan mengetahui serta menyedari...
jiwa kita ni adalah fitrah kepada Dia...sejauh mana pun kita hanyut dengan lagu jiwang dan lagu hindustan pasti kita akan merindui dan menginginkan alunan zikir dan ayat suci....

aku benar2 merasai ruh jumaat itu!
kalau dulu kat sekolah budak lelaki pakai baju melayu....kini aku juga merasai semula susana jumaat itu di office....:)

kerja yang dibuat lancar dan tiada tekanan...berkat jumaat...:)


bahagianya aku bila muncul hari jumaat....
sebab.....

>>esok dah sabtu...yuhuuuu!boleh balik kampung....:)
>>hari ni hari yang sangat 'sejuk' dan nyaman....everyone in good mood!
>>hari mengumpul pahala dan sentiasa berdoa....(hari jumaat ada satu saat dimana kalau kita berdoa tiada hijab doa kita....tapi tak tau saat yang mana....so, selalulah berdoa....)
>>walaupun kerja banyak, aku tak tertekan.....hehe...boleh sambung isnin nanti....

bukan jumaat ni je, tapi setiap jumaat...aku pernah terbaca ruangan komen pembaca di majalah solusi iaitu mencadangkan semua negeri di malaysia menjadikan hari jumaat dan sabtu sebagai cuti mingguan bukannya sabtu dan ahad...time ni la nak kumpul pahala banyak2...
yang laki leh p solat jumaat cepat2...xde la jammed n boleh bertafakur lama2 kat masjid...
yang perempuan boleh la masak yang special untuk suami dan anak2...banyak pahala menanti...
selangor bila nak buat?

atau aku perlu pindah ke kedah??mungkin...~~

Wednesday, July 21, 2010

mehna dan menha....

salam muhibbah kepada semua. semoga hari yang mendatang akan mendekatkan diri kepada Tuhan. mungkin dikala ini ada yang hatinya sendu berlagu sepi. atau juga ria bernada gembira.

tanya sama hati, adakah iman ini kuat untuk menerima dugaan dan cubaan dari Dia?jangan dicerita bahawa ujian itu adalah tanda Dia benci. tapi pujuklah hati bahawa ujian itu adalah tanda cinta Dia kepada kita.

terkadang diri ini merintih. terlalu banyak cubaan dan dugaan yang terpaksa dilalui. apa kiranya amalan yang dilaksanakan selama ini masih tak mencukupi hingga tak susah2 kesedihan membelenggu diri?
apa kiranya aurat yang ditutup ini belum lagi dikira sempurna sehingga diri ini masih lagi tak tenang?

benarlah...dunia ini adalah penjara bagi orang2 yang beriman untuk menuju kehidupan yang kekal abadi di syurga sana.

mungkin sebab itu dugaan dan kegagalan tak putus menimpa kita.
jangan disalah anggap mehna dan menha. mehna adalah ujian. manakala menha pula adalah hadiah atau ganjaran. mehna untuk memantapkan iman dan taqwa manakala menha adalah untuk melalaikan kebanyakannya.

bagaimana ingin mendapat ketenangan hati?
benar lah bahawa syaitan itu tak pernah penat untuk menggoda manusia.

carilah ketenangan dikala malam sepi bangun bertahajud menghadap Nya.
terkadang, mata ini sudah terbuka dan keinginan itu meninggi untuk bertahajud.
tapi tiupan kelalaian dari syaitan itu membuat mata itu tutup kembali.
dan kita lena dalam dakapan kedinginan malam yang membuai mimpi.

berkatilah rezeki mu dengan bersedekah. harta yang disedekahkan tidak berkurangan malah bertambah. hiduplah dengan memberi bukan hanya sekadar meminta. berilah dikala kamu kesempitan dan kekurangan kelak kamu akan lapang dan senang sesudah itu.

jagalah dirimu dan keturunan mu dengan mensucikan hubungan kamu dengan manusia lain.
jauhilah budaya barat yang tidak lain hanya merosakkan diri.

jangan lah bercouple...
aku merayu kepada anda yang membaca blog ku...
jauhilah ia. kerna aku dapat rasa kesannya...maksud aku kesan kat aku bila orang sekeliling aku bercouple...
dari dulu sampai la ni. emosi tak menentu. mungkin tengah fight atau merajuk dengan couple...

dan aku terasa sekarang ni aku diperbodohkan dengan nafsu dan kelalaian aku....~~

......tiba2 aku hilang idea nak tulis apa setelah aku ter'kantoi' dengan diri sendiri.......

Monday, July 19, 2010

lelaki sejati....

bila minda ini berpusing...
akal ini menyusur....
jiwa ini melata...
hati ini tak keruan...
dimana nilai cinta?
dimana nilai sayang?
kalau benar ia cinta,
kenapa dinodai dengan maksiat?
kalau benar ia sayang,
kenapa jauhkan aku dari rahmat TUHAN?
bukan cinta yang sebenarnya....
andai kau terus membiarkan hubungan ini tanpa akad yang menghalalkan...

cintailah dia...
dengan landasan cinta Nya...
sayangilah dia...
dengan berpandukan sayang sebenar....
kasihilah dia...
jangan biar dia terus sesat...

kenapa masih kau tak faham?
kenapa masih kau tak mengerti?
kenapa masih kau tak ketahui?

atau kau yang memang tak pernah faham?
atau kau yang sengaja tak mengerti?
atau kau yang buat-buat tak tahu?

kau lelaki...
pemimpin perempuan...
kau adam...
pelindung hawa....
kau ketua...
mengepalai keluarga....

buanglh cinta dusta itu...
gantilah ia dengan cinta suci...
cinta berlandaskan akad...
kerna kau dan dia....
sampai bila2 tak halal...
utk kau bersama dengan dia menyemai cinta...
selagi ikatan nikah itu tak termeterai....

jadilah lelaki bukan hanya pada nama...
kerna lelaki yang sejati....
lelaki yang menolak cinta nafsu...
lelaki yang menolak untuk dicintai...
lelaki yang tak layu dengan pujukan.....

tetapi, lelaki sejati itu....
yang membuktikan cintanya....
dengan mencintai DIA terlebih dahulu....

kalau kau lelaki sejati...
nikahilah dia!



......aku yang kehilangan dalam diri sendiri........

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
jangan lepaskan kemarahan kat aku...
yang ko kerek sangat pesal?
aku tanya sikit, tapi jawapan ko buat aku sakit ati...
pagi2 dah mengamuk...
udah la weh...
dah tu, bila aku kata...
ko x caya...
lantq ko le...
maleh aku nak layan....

............................

hehe...macam mengamuk kan?
luahan kata2 semata.......
~~~

Sunday, July 18, 2010

di tengah malam.....

salam.....~~



semalam, aku melakar sejarah dalam hidup aku sendiri...aku naik motor keluar dari selangor yakni nilai....aku tau, x le jauh mana pon....hehe



bos aku yang osrang lagi ajak aku p jaga booth kat program palestin kat nilai. pada mulanya dia kata dia yang akan amek dan hantaq aku memandangkan habis waktu malam.



aku dah berkira2 yang aki nak naik motor sendiri sebab aku rasa sangat segan sebab bos aku tu lelaki n sangat segan utk menyusahkan dia mengambil dan menghantaq aku...



bek aku p sendiri....


pg sabtu, aku p umah abang aku kat semenyih...ni pon first time aku naik moto ke umah abang aku sendirian. biasanya kalo p umah dia, aku p ngan family aku yg lain...dengan confident n nekad dalam dada aku p semneyih berdasarkan signboard....



alhamdulillah, aku berjaya sampai....


dapat makn doyan kowt...sodap!









sampai aku dah x larat nak makan lagi...abang aku cam perli aku ja...dibelikan tok aku 2 plastik...hehe


petang smlm aku p nilai berpandukan signboard....cumanya sesat ke pekan nilai...patutnya stadium nilai kat bandar baru nilai...

sampai sana, bos aku pon tak sampai lagi....
aku pon p la surau....lepak sat....

malam tu seperti biasa aku mempromote tafsir...sama cm aku promote kat pesta buku itu hari...

adalah sorang mamat ni...budak USIM...dah lepas aku terang pasai tafsir tu, dia macam nak beli...tapi, mslhnya duit ptptn depa tak kuaq lagi...

aku pon bg ler kad bos aku....tiba2 dia tanya...

mamat: kak, kak study mana?

aku:uitm shah alam. tapi la ni tgh praktikal...

mamat:ooo....kak, uitm ok x?
aku:(mcm nak ngutuk ja aku punya uitm?)
aku:usim ok x awak rasa?

mamat:x...maksud sy, pergaulan dia...antara laki n perempuan...ok x?

aku:(oooo....ingat nak ngutuk uitm aku...salah sangka da dlm hati aku...)

aku:mestilah len dr usim...nama pon uitm..universiti ini tuk melayu...bukannya usim...usniversiti sains ISLAM malaysia...golongan perempuan yg pakai tudung labuh sangatlag minoriti...yang lakinya plak, sangatlah sikit nak tengok muka keimanan

mamat:macam tu?

aku:x...maksud akak, kadang dr muka kita leh tengok orang tu soleh atau tak...

mamat:ok, paham....

aku: tapi x semua....ada lagi yang baik...tp minoroti la...tp, kadang2 tak leh la nak judge org dr muka kan?


..........


masa tu aku terfikir, bila aku nampak student usim yang laki, muka cam innocent je...sebab perempuannya mostly memakai tudung labuh. jika x labuh pon, pakaian depa still x ketat dan longgar...dari situ, pandangan lelaki terjaga dan justeru menjadikan mereka terlindungan dari dosa dan menambahkan cahaya keimanan dari muka depa dan bila melihatnya kita akan bersangka baik dengan mereka....

..........


aku tak salahkan uitm atau usim...penuntutnya yang patut di persoalkan....

aku jumpa kawan usrah aku sebab konsert ni pon anjuran ISMA....

suasana yang sungguh tenang ku kira sebab pandangan aku tak tercemar dengan pendedahan aurat oleh kaum ku sendiri....

bos aku ni pon ahli ISMA gak, bila ada ustaz2 ISMA yang datang, dia cerita kat aku...seyes, aku jumpa ustaz2 n ustazah2 ISMA bila masa program yang besar2 macam baitul muslim baru2 ni....

yang len biasa aku join progrm usrah yang biasa2 ja......

ada sorang minah yang pkai purdah ni datang kat aku...

minah:eh, gee kan?buat pa kat sini?

aku:(perhatikan matanya, macam kenal......muka xnampak...)

aku:eh, afifah kan....rindunya....lama tak jumpa...kata nak p mesir?
minah:bulan 8 ni....hehe....

aku:nasib baik kenal mata...ingatkan budak sekolah mana la tadi....

minah:awak keja sini ker?

aku:part time je....tgh praktikal la ni....

minah:tau...kite selalu baca blog awak...klakar la...

aku:hehe....diam2 tau....


aku agak terkejut bila fifah ni pakai purdah...seingat aku dulu masa aku jumpa dia tak pakai purdah lagi...alhamdulillah...dia memberatkan auratnya....semoga menjadi muslimah sejati sahabatku....

aku?aku pakai purdah gak...tapi time merempit je ler...hehe...purdah oren aku tak pernah tinggal bila aku naik motor....tspi la ni dah ilang...tercicir masa aku p kajang ngan anak buah aku...huhu....sedihnya...lama kot aku pkai dah key oren tu...warna pon x pudar....apa yang kita miliki bukan slamanya menjadi milik kita...~~
program abes kol 12....tapi kemas tak abes lagi, aku minta izin balik dr bos aku...

bos:awak biasa ke balik malam2 mcm ni?
aku: tak la biasa, tp sy ok je balik malam...
bos:nak balik skrg ke?

aku:skrg la...dah penat....(xlarat nak tolong depa ngemas...hehe)

bos:tunggu jap lagi, kami follow awak dr belakang...

aku: eh, x per la....sy balik nanti ikut signboard..sini ke semenyih setengah jam je....
bos:ok la mcm tu.,..hati2 ye....

aku memulakan perjalanan dengan doa dalam hati...agak cuak kalo motor aku buat hal ditengah malam di tengah highway...aku dah make sure minyak penuh....


aku memang tak tau jalan, hanya berpandukan signboard....

agak sunyi gak la highway n ondaway nak balik semenyih...abang aku dah sms n call bila nak baliknye...
sampai umah abang aku dlam kol 1.30...
anjing jiran abang aku dah menyalak lain mcm da...
orang kata, kalo anjing menyalak dia nampak hantu....
ade hantu ikot aku kah?

sebelum masuk aku baca ayat qursi....dengan kaki kanan...andai ada sesuatu yang ikut aku, biaqlah dia tinggal kat luar rumah dan tak kacau penghuni umah abang aku...
kak ipaq aku tak tidur tunggu aku....

kak ipaq:ko ni memangla...betul2 berani....akak dah risau da....

aku:kalo dah nekad, pa ja boleh jadi....tp, belajar tak pernah pulak nekad kan...hehe

kak ipaq:ko tak ade nampak pocong?
aku:ish kak ina ni....jangan mengarut....

kak ipaq:orang selalu nampak pocong kat jambatan sebelum simpang umah kak ina ni...

aku:xde plak...nasib baik kak ina cerita bila kita dah balik....xler takut....

malam aku tidur dengan penuh kepenatan....aku terjaga tak tau pukul brapa...isyarat suruh bangun tahajud, tapi aku benar2 x larat...aku perasan sebelah aku ada orang....
aku terfikir...
eh, aku kat mana ni?kenapa sebelah aku ade orang?biasanya aku tidur kat umah kak aku, aku tidur sorang....
lama aku fikir kat mana aku skrg, rupanya kat umah abang aku la....sebelah ni anak buah aku....hehe
aku sambung tidur......

esok pagi, masa sarapan, abang aku tnya...

abang:malam tadi, ko tak jumpa hantu?balik tgh2 mlm....

aku:x...hantu yg jumpa aku...haha

abang:misti hantu pelik, tengok perempuan tgh jalan sambil merempit...

aku:lebih kurang la....

abang:lain kali, jangan balik mlm2...bahaya..nasib baik xda pape...

aku:ok....~~

petang tu, ujan lagi kat semenyih...nak balik ptg ni, atau esok pagi...aku demam la ni...lepas kejadian motor rosak malam tu, aku diserang selsema....ditambah lagi balik mlm td tgh2 malam dan berembun...
la ni aku rasa snagat tak larat tp kena kuat utk keja esok...~~

Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan ku.....

~~aku bukan berlagak berani nak balik tgh malam sorang2....tapi, aku lagi prefer aku gerak sendiri dr nyusahkan orang len amek n antaq aku....then, aku x selesa naik kereta ngan bos aku atau sorang lagi mamat yang kerja ngn bos aku....xpe la....

n aku bukan berlagak berani tanpa memikirkan ada hantu yang berkeliaran di tgh malam...samaada hantu betul atau hantu orang....aku cuma berdoa moga dipermudahkan segala urusan dan diselamatkan aku dari gangguan jin dan manusia....


...adakalanya kenekadan dan keyakinan itu penting....:)

Friday, July 16, 2010

musibah melanda...gembira menjelma...

'dan musibah apa pun yang menimpa kamu adalah kerana tangan kamu sendiri, dan ALLAH memaafkan banyak-banyak (kesalahan) kamu....assyura:30'



musibah yang timpa aku memang datangsebab tangan aku sendiri....~~



semalam aku call ketua usrah aku, nisa.....



aku: sunyi la sekarang. bukan sunyi sebab tak ada orang tapi sunyi sebab dah lama tak p usrah...

nisa: awak nak ikut pergi iftar petang ni kat puncak perdana?

aku:iftar tu apa?(mcm pernah dengar, tapi lupa...hehe)

nisa:buka puasa sama2....

aku:ooo....tapi sy tak puasa pon....

nisa:xpe...lepas tu ada tazkirah sikit...

aku:ok la macam tu...siapa je yang pergi?

nisa:ada 3 orang yang nak p...tapi motor ada satu je...

aku:xpe, nnti boleh naik ngan sy...petang ni after kerja sy p seroja amek nisa.



............................


lama tak ada pengisian rohani...pengisian minda...dan pengisian akal...lama akal ku tak berfikir tentang kata-kata yang dilontarkan oleh ahli usrah...

selama ni aku berfikir tentang kata-kata bos n mamat kat office aku ni...hehe



malam tu, lepas abes tazkirah, nisa kata nak naik bas...balik shah alam...



aku:xper la saya hantar...bukan jauh mana pon...

nisa:nanti awak patah balik pulak...

aku:la...lagi kesian kat nisa...dah la malam sorang2 plak tu...xper2, sy hantar...dah biasa balik mlm2...



aku ok jer...selalu gak merendek waktu malam...tapi kat shah alam je ler...kat kg x brani beb...sunyi sepi suasana malamnye...

kat shah alam, kol 12 tgh malam macam pukul 8 kat kg aku....huhu



balik dari hantar nisa, aku pon merempit la balik saujana utama umah kak aku yang aku dok la ni...



lepas je simpang ke meru, aku rasa motor aku dah nak mati...

dah sudah....batery hp dah la empty...jarang kot hp aku kehabisan batery, kehabisan kredit selalu la...hehe



aku berentikan moto kat tepi jalan. aku cuba hidupkan balik...still x mau...



ada la lintasan dalam hati aku dr syaitan yg durjana...



setan: tu la...yang ko p antaq nisa tadi kenapa, kalau tak mesti ko dah sampai rumah skrg.

iman: insyaALLAH, aku ikhlas hantar dia. kalau dah nak mati, mati gak motor ni...



....sepi.....



setan:eh, ni bukan ke jalan yang tempat altantuya kena bunuh...pastu kan kat sini gak pernah dengar cerita orang nampak pocong la..pontianak la...

akal:teringat balik cerita abang ipaq aku pasal jalan ni...

setan: dah la malam jumaat. tgh malam plak tu. mesti sekarang dalam pukul 11 dah...

iman: lantaq sana le ngan pucong ke, pontianak ke...



setan:nnt tibe2 ade orang rogol macam mana?orang rompak ke?dah la gelap semacam...xda lampu jalan...

iman:redha dan pasrah...nak rompak?aku ada punya duit x banyak, x le rugi sangat...

hati:terkumat-kamit membaca ayat kursi dan zikir...samil berdoa:Ya ALLAH...hantaq la sapa2 untuk tolong aku...

iman:sebenarnya tak layak untuk aku meminta. lately banyak sangat dosa dan perkara lagha yang aku dah buat. malunya dengan Dia....i deserve it. musibah ni atas kelalaian aku...



aku pun turun dr motor dan menuntun...

yang menjadi masalh besor la ni bukan sebab pocong ke, pontianak ke, perogol ke, perompak ke...
ni yang menjadi masalah kepenatan utk menaiki bukit sambil menuntun motor...

tiba2.....

ada pakcik WRL berhenti kan motor sambil tnya kenapa,...
dia kata ni bukan sebab plug sebab still boleh hidup, cuma macam nak mati...dia ada sebut satu benda tapi aku lupa pe dia...

tak lama...

ada mamat myvi oren WST berenti...dia tolong suluhkan pakcik yang tengah tengokkan motor aku...dia kata: saya nampak akak tadi, tu yang patah balik...ada apa2 yg saya boleh tolong?

pakcik WRL: kena tolak motor ni. lagipon dah malam ni. tak ada sapa2...

tak lama....

pakcik BHY pon tolong tolak motor aku....

alhamdulillah...Dia hantar mamat WST, pakcik WRL n pakcik BHY kat aku...

terima kasih ye...semoga ALLAH akan menghantar seseorang tika kalian kesusahan...:)

sampai la rumah dah pukul 11.30...
rumah kak aku gelap gelita...tndanya semua dah tido...
masa aku masuk bilik, kak aku terjaga...

dia kata, dia tepon aku tak dapat. kenapa balik lambat sangat?
aku pon p la dok cerita kat kak aku...

kak aku kata, pas ni jangan balik lambat sangat...
aku tak ada niat pon nak balik lambat, tapi dah motor mati tgh jalan...
lama gak aku cuba hidupkan motor aku tu sblm aku ambil keputusan utk menuntun moto aku...

malam tu, aku tak boleh tido...tgh dok fikir pasal plan aku nak p semenyih pas abes koje ni...
esok pg la gamaknye....

ni pon aku p keja nek moto ADU kak aku...adoi...moto ni x leh laju mana....100cc je...huhu...

esok paginye, aku p keja awal giler sebab aku bersiap awal giler sebab aku tak tengok tv pg 2...xda mood...rasa cam nak cepat2 sampai offce....

sebelum p kuar rumah, aku dpt sms dr member....

JPA da masuk...
yahooooo!!!
aku leh shopping baju raya pas ni...
musibah malam yang menimpa diganti ALLAH dengan kegembiraan di awal pagi....

insaf...insaf.....musibah tu kerana tangan aku sendiri...
kerana diri aku sendiri yang lalai....



~~banyk plak plan aku lepas tau jpa masuk ni....hehe...~~

Thursday, July 15, 2010

mengidam...

pagi yang nyaman...hari ni bangun awal dari biasa....tapi pergi keja still x boleh lagi awal dr biasa...pagi2 dah sakit perut...
aku nak lupakan kegusaran semalam ...hehe...
mlm tadi, kak aku yang kat klang dtg rumah kak aku yang kat punck alam...yang aku dok la ni...
saje je dtg melawat.....
seronok la gak, jumpa anak2 buah aku yg lg 3 org tu...
ikram, anak kak aku yg sulung tnya aku,
'auntie gee, tak bawak laptop ker?'
itu je le soaln yg depa tnya aku bila aku balik umah depa, bila depa balik kg...

nak main game la tu...dah tau sangat...laptop aku ni mmg bnyak game, tapi satu je game yg aku main...gold miner....yang lain tu game ank buah aku....sampaikan bila tengok depa main baru aku tau yg aku ada game ni...huhu....

laptop, aku tinggal kat kg....x larat nk bawak...sbb tiap kali balik dr kg misti bnyak brang yg aku kna bawak...

kak aku yg aku dok umah dia la ni tgh pregnant...insyaALLAH bulan january thn depan keluar le baby tu....
tapi, dia punya ngidam aku yang pening....
ari tu, dia teringin makan bahulu kat giant stadium tu...aku pon p la singgah sat balik koje....beria la aku cari, tapi xde pon orang jual bahulu kat gian ni...kak aku kata, orang tu jual kat kedai kecik yang dekat ngn food court giant....

last2, aku p beli popiya basah sambil tnya pasal bahulu tu...mamat popia tu kata, org tu dah pindah ke tesco...melepas la kak aku....nnt aku try cr kat tesco lak...

then, dia ngidam nak makan pelam kuini...
masa tu, aku kat kg dia suh cr kan....
aku pon p la market kat tg karang...xde plak org jual kuini...xda musim kot...

minggu lepas aku balik kg, aku terbau kuini kat dlm rumah...aku pon mmg suker giler ngn pelam kuini tu...
tapi x brapa masak sangat...aku ingt nak tibai je kupas...anak buah aku tegur...
'auntie gee, pelam kuini tu tok mak ani...mbah simpan...kakak nak kupas mbah tak bagi'

ala...aku baru terngt yg kak aku nk kuini 3 minggu yg lepas tak dpt lg...
aku tnya mak aku, kuini ni satu je ker?
mak aku kata, ni kuini belakang rumah, ada satu je yg jatuh....
tbe2 aku rasa pelik...setau aku, pkok kuini blkg rumah ni, hnya pokok je...xpernah la plak aku nmpk buahnye....
mak aku kata, buahnya ada, tapi x banyak....
aku cakap, aku pon nak makan gak...mak aku kata, bg ler kat kak aku...dia kan tgh mengandung...t minta la skit kat die...aku pon kata, ok la.....


aku pon simpan le sampi ahad, aku bawak balik umah kak aku...punye la die happy...
aku ckap ngn dia, ni tak brapa nk masak sngat...mak kata ada sebiji je, t aku mintak sikit eh...hehe

dah 4 hr kuini tu kak aku simpn dlm peti ais...
semalam aku minum air milo kat dlm peti, tp aku rasa peti kak aku cm berbau...aku pon p la tnya dia...
pesal ko punye peti berbau?tp bukan bau busuk...
kak aku kta, kuini ko la yang berbau tu...

la...aku baru teringt pasal kuini tu...aku tnye dia, napa x p makan je?
kak aku kata, la....kata ko pon nak....tunggu ko la ni...biasa ko balik aku dah tidur, hr ni je ko balik awal,..p la kupas...

hehe...kak aku ni mmg baik, ingt gak die kat aku...tp siyes, kalo die makan dulu pon, aku x ingt pasal kuini tu....

minggu ni aku mmg balik mlm...bukn mlm je, tp tgh mlm...huhu...
paling lewat kol 11 baru balik...nk wat cmne...aku p ajor tusyen...tu pon mata dah berair tahan ngntok...

lagi satu, smlm dia habaq kat aku...

'aku rasa, nak amek cuti la jumaat ni...aku teringin nak makan asam pedas ikan mayong yg mak masak...aku tak amek lagi cuti thn ni...'

aku buat muka pelik...bnyak nye minah ni ngidam....huhu

'ko nak ikut aku balik kg skali?'

aku:'mana boleh....aku keja kot...kalo offce tu bapak kite punye boleh la aku balik...lg pon, jumaat aku nak p semenyih pas abes keja...(semenyih, rumah abg aku)

kak aku:ko naik motor ke pergi semenyih?

aku: ye la....lagi senang...nnt aku study la jalan kat gooogle map...

kak aku: brani nye ko...hati2 la ye....

aku:teringin makan durian la....hehe....kat semnyih, durian die sedap....

yazza...jummat ni aku nk p umah abang aku, nk makan durian....durian kg beb....balik keja nmpk org jual tepi jalan rasa cm nak beli je....
tp, nnt duit aku plak kopak....

baik aku p umah abang aku, pau dia beli doyan....hehe.....
ni 1st time ni aku nk p umah abg aku naik motor sorng2....aku dah habaq kat kak ipaq aku...yng ni pon mengandung gak...tp dia x le ngidam makanan...ngidam buku je...

ade 4 buku yg die kirim kat aku masa pesta buku ari tu...buku pasal belajar teknik sulam dan jahitan manik...ni pon ada lg 2 buku yang aku x jumpa...

macam2 org pregnant ni ngidam....org tua kata, kalo nmpk baby ngences(jawa;meleleh air liur) tu mksudnya, ade la yg mak dia nak masa ngandung tak dapat...
sbb tu, kalo boleh keinginan org mengandung ni kena turuti...

nsb baik gak, kakak aku tak ngidam macam2...daging rimau ke, hati musang ke...
jenuh gak aku nk mencari nye....

kak aku yg baru je bersalin ari tu, die x ngidam mcm2....tapi masa anak kedua dia, ngidam makan sambal ikan blis mak aku....nak p jb, jauh bebenor...aku pon p la pos sambal bilis mak aku...nsb baik sampai.....

la ni, wpun aku x mengandung tapi aku ngidam nak makan doyan...tak sabo nye nak tunggu esok....:)


p/s: to my classmate, syaffiq takziah diucpkan atas kehilangan LC beliau...dulu kat uitm slalu rempit ngn beliau...rempit kat parking je le...hehe....ilang petang semalam...tak tau sapa yng mencurinya...bukan rezki ang beb!sabaq je la....mungkin ALLAH nak ganti yg lbih baik...kawasaki ke...hehe...mana la tau kan....redha je k....:)

Wednesday, July 14, 2010

aku dan motor...

dikala aku sedang merempit di bawah panahan cahaya matahari yang menggila....
aku mengeluh....
kan seronok kalau ada kereta, tak ler panas...ada aircond lagi...

~dikala itu, aku tak bersyukur....
pakcik kat tepi jalan ni jalan kaki rilex jer....lagi ler panas membahang yang dia rasa....


dikala aku sedang merempit dalam kehujanan yang membasahkan segalanya....
aku terfikir...
kalau aku ada kereta, dah tentu aku tak basah...

~dikala itu, aku tak bersyukur....
mat bangla naik basikal ok jer meredah hujan sambil kepalanya ditutp dengan plastik merah...


dikala aku merempit dengan motosikal yang aku rasa lambat....
aku berkata...
kalau aku rempit bawak moto kawasaki mamat ni best gak...laju je...
~~sambil tengok mamat kawasaki potong aku.....

~dikala itu, aku tak bersyukur....
bile jammed, motor besar-besar ni susah nak nyelit sebab body lebar dari motor biasa....


dikala aku hujan, dan aku kebasahan kelencunan bukan sebab hujan tapi sebab kereta yang menyimbah aku dengan air lopak....
aku mengutuk dalam hati...
tak nampak ke?tau lah naik kereta, pandang2 la sikit orang kat tepi ni...macam saje je nak simbah aku....

~dikala itu, aku tak bersyukur...
nasib baik simbah dengan air lopak, kalo air longkang?lagipon, orang dalam kereta tu mana ler tau yang dia tersimbah aku denagn lopak....



dikala aku mengetahui yang kawan aku beli motor guna duit biasiswa sendiri....
aku terdetik...
motor aku, bapak aku yang bayar......

~dikala itu, aku tak bersyukur....
sekarang, aku yang kena bayar duit motor aku tiap bulan sebab bapak aku dah retired....


dikala aku melihat plat motor WUA, WUB, WUC, BKU, BKV....
aku berangan.....
bilalah aku nak naik motor yang platnya WUD, BKW......
baru orang tau, motor aku ni motor baru.....

~dikala itu, aku tak bersyukur....
makcik yang aku potong tadi naik motor plat WBU, cool je....tahan lagi motor die nak naik bukit kat puncak alam ni.....

dan sememangnya...
aku tak pernah bersyukur dengan nikmat yang menggunung....
dengan kelebihan yang ada...
dengan rezeki yang membukit....

Ampunkan aku Ya Razzaq..........~~~~

Sunday, July 11, 2010

~~my new niece was born yesterday...:)




~~my new niece was born yesterday...:)


actually x cukup 9 bulan lagi...minggu lepas kak aku dah rsa sakit, abang ipq ku bawak p hospital, dr bg ubat suruh tahan dulu...sebab baby tak cukup bulan lagi...balik rumah, rasa sakit lg...bawak lagi p hospital terus bersalin...tengah hari semalam...mak aku cakap, dah budak tu nak keluar yang dr tu tahan kenapa?biaq la baby tu nak keluar...dia tak nak nyusahkan mak dia lama2 kat dalam perut....aku?hanya mmpu berdiam diri...dan membayangkan keadaan kak aku yang sorang ni....
dah la dia dok jb....agak jauh utk kami sampai ke sana dalam masa terdekat...
paling terharu, dia sempat bagi sms kat mak sblm dia bersalin....minta mak ampunkan dosa dia dan doakan dia selamat bersalin....
wpun ni adalah 3rd baby dia, tapi aku rasa terharu baca sms dia...
alhamdulillah...semua selamat...baby selamat menjenguk dunia....kak aku pon selamat melahirkan baby girl dia....:)
walaupun berat baby 2kg lebih, tapi semuanya sehat...xda masalah apa2....
insyaALLAH, nanti aku datang jb.....:)


bertambahlah umat nabi muhammad...bertambahlah anak buah aku....yang ke 19...2 orang lagi dalam perut mak dorang...insyaALLAH awal tahun depan aku dapat anak buah yang ke 21....
cucu mak yang ke 22?hehe....tak tau lagi...insyaALLAH akan ade lagi walimah kat rumah aku ni...dah lama sangat tak buat walimah since my sis kawen thn 2005....either kak aku atau aku...nth2 adik laki aku dulu....hehe...sapa tau kan?kita merancang, Dia yang menentukan...
mungkin Dia punya perancangan yang lebih baik dari kami...~~

tak sabar nak tengok baby girl yang sorang ni....beberapa minggu sebelum kak aku bersalin, dia call aku, minta aku carikan nama utk baby girl dia...tp, sampai la ni aku tak ada idea nak suggest nama apa....sorry sis.....:)


tapi, wa tabik sama lu sis....dalam banyak2 adik beradik kita yang dah ada anak, lu sorang je ada 2 anak perempuan...masing2 baru ada sorang anak perempuan....anak laki yang ramai....
19 cucu mak, 6 orang je perempuan...semua lelaki...mak kata, tak sabaq nak tunggu depa ni besar....nanti ada kenduri tak payah susah2, cucu2 lelaki mak ramai dan bujang2 boleh tolong2....

alahai anak-anak buah aku...cepat2 la korang membesar...nanti auntie kawen, korang je yang tolong masa kenduri....:)

memang meriah, bila time raya sebab anak2 buah ramai...tp, tiap kali depa balik kampung, pasti depa akan pau aku ajak aku p kedai....nasib la korang ni anak buah aku...layan je la....~~

yang terbaru, sorang anak buah aku tanya pasal praktikal aku...punya lah intro baik...tanya aku keja ok x...susah tak...then tanya elaun aku...palingg tak boleh bla, akhir ayat dia kata...

'nanti boleh la auntie bagi duit raya tahun ni sebab auntie dah keja....'
aku: hmmm........(sambil tersengih)


jelik dan pelik....


macam pelik + jelik dengan sikap sesetengah manusia...


percaya pada sotong untuk meramalkan negara mana yang akan menjuarai piala dunia...

minta burung pilih kertas mana yang akan memberitahu negara mana yang akan menjadi pemenang....

sokong kawan yang menukar status single kepada 'in relationship' dalam facebook...
malah mendoakan semoga mereka berbahagia dengan status berkenaan...

pakai tudung tapi guna baju adik...

tidak segan silu memaparkan gambar dengan couple masing-masing yang sangat rapat kedudukan mereka....

artis yang mengucapkan syukur ke atas kejayaan nya dalam industri lagha...




aku kagum + respect dengan sikap sesetengah manusia....


hulurkan pertolongan disaat mereka betul-betul memerlukan....

tiada sangka buruk yang terlintas dihati kecil mereka...

menerima salah orang dan tidak cepat melenting....



aku sendiri jelik dengan sikap ku...


yang adakalanya membiarkan maksiat didepan mata tanpa ada usaha menegur dengan tanan atau mulut...
yang termampu hanya dalam hati....
lemahnya imanku....

yang adakalanya tunjuk baik dihadapan orang...
apakah ini??
nak dapat redha ALLAH atau pujian manusia?

yang adakalanya hanyut dalam fantasi dunia yang fana....
selesa dalam penjara nikmat sementara....

yang adakalanya menginginkan sesuatu yang tak sejajar dengan usaha....

yang adakalanya tak bersyukur dengan nikmat yang sedikit...
dan sentiasa mahukan lebih....


....kesunyian melanda dikala kemeriahan menjelma.....

Friday, July 9, 2010

aduhai lelaki!

tak boleh la terima keadaan ni....dan tak boleh terima suasana ini....
sekitar pukul 1 lebih....aku lunch dengan sorang kawan aku....
sepatutnya dan paling patut hanya orang perempuan je boleh aku nampak waktu pukul 1 lebih hari jumaat...

rupanya, tak ada beza dengan hari biasa....
lelaki bersepah2 kat kedai makan bawah office aku ni...
padahal, khatib tengah baca khutbah kot masjid....

what de??

kalau aku jadi laki then aku tak p solat jumaat, sudah tentu aku akan nyorok kat office...tak mau bg orang lain nampak muka aku time kaum sejenis aku p solat jumaat...~~

aku tak tau aku nak bersangka apa....apa lah alasan depa tak p solat jumaat...nak kata musafir...bukan!
depa koje kat sini kot...almost everyday aku boleh nampak depa....

solat jumaat WAJIB bagi orang lelaki....

aku rasa gerun secara tiba2.....

lelaki yang masih muda dan gagah mensia-siakan usia mereka...
merokok sambil bersembang huha....
tanpa rasa segan dengan orang sekeliling....tanpa ada rasa malu dengan orang perempuan...tanpa ada rasa takut kepada Dia....

aduhai lelaki!
bagaimana agaknya nasib anak2 mu dan generasi mu kelak?
jika kau terusan begini mengabaikan solat jumaat mu?

aduhai lelaki!
bagaimana agaknya ketaatan isterimu kelak?
jika kau terusan tidak taat kepada Tuhan?

aduhai lelaki!
bagaimana agaknya pekerjamu kelak?
jika kau sendiri tidak beradab dengan Rabb?

aduhai lelaki!
takutnya aku...
gerunnya aku...
seramnya aku....

dunia menuju kehancuran yang nyata...
jika solat jumaat pon kau culas...
bagaimana agaknya dengan solat yang 5?

jika solat seminggu sekali pon kau tinggalkan...
bagaimana agaknya solat sehari semalam?

janganlah kau robohkan agama lelaki!
jangan!

usah kau runtuhkan ketaatan anak-anakmu kelak lelaki!
usah!


tak boleh terima suasana itu....seakan ruh jumaat tidak wujud dipersekitaranku......~~

Thursday, July 8, 2010

bengkek+bengang!



kepala sakit!

mata berpinar!

jiwa bengkek!

arghhhhhh................

tak suka memaksa!!!

dan DIPAKSA!!!!!

kecuali terpaksa....~~

bagaimana harus ku luah ketidaksetujuan?
serta keidakpuashatian?

jangan paksa aku lagi!
hati dah berbelah bahagi....

blur.............~~





######xda kaitan dengan kerja...sebab kerja memang dah pening dr first day lagi....########

Wednesday, July 7, 2010

aku kah yang bersalah?



jangan diingat apa salah dia
tapi ingatlah apa kesalahan kita...
jangan difikir apa jasa kita
tapi fikirlah jasa dia


abah yang ku sayang
mana mungkin aku akan melupakanmu
tika nanti aku dah bekerjaya
mengapa kau membilang sedemikian?
pastinya aku akan kenang dirimu
akan ku bela nasib mu
mungkin semalam kau bersalah
tetapi hari ini
aku yang patut dipersalahkan
kerna membiarkan dirimu
tersepit atas khilaf kelmarin
kau tak pernah memburukkan
kami adik beradik
malah kau bangga
dengan anak-anakmu
walau tinggi manapun ego mu
walau besar mana pon kemarahanmu
kerna egomu itu
kerna marahmu itu
aku dan mereka
menjadi orang
yang sebenarnya orang
aku dan mereka
dapat menghirup kesenangan sekarang
walau dulunya kita sukar

abah....
aku sayang abah
tiada abah tiada aku
mungkin mereka tak mengerti
mungkin juga
aku yang tak mahu mengerti
tentang lara dihatimu
tentang penyesalan dijiwamu
apa yang aku tahu
aku adalah anak abah
abah ada anak iaitu aku


emak...
jangan marah andai aku menipu
aku hanya ingin menyembunyikannya
aku tak mahu
kau berterusan kecil hati
aku tahu
aku mengerti
masa silammu sungguh pahit
tapi ketahuilah emak
aku sayang emak
sayang sangat-sangat
tiada emak
tiada aku
aku hanya ada seorang emak
emak yang sabar melayan karenahku
emak yang tabah membesarkan aku
ampunkan aku emak


abah dan emak...
ampunkan ku
maafkan aku
izinkan aku untuk berbakti
membalas jasa emak dan abah
walau jasa ku tak sebesar mana
hanya hati meruntun jiwa
ingin tinggal bersama
tapi
tanggungjawab membataskan
moga satu hari
kita bersama
menuju syurga Dia
kerna emak dan abah
mendidik ku
melahirkanku
untuk mendekati Dia....

Monday, July 5, 2010

2nd half of 2010....

cepatnya masa berlalu...dah menginjak ke 2nd half of 2010...
6 bulan yang berlalu begitu deras tanpa sempat aku menghisab diri...tanpa sempat ku menghabiskan bacaan quran...tanpa sempat aku menghabiskan bacaan majalah2 dan buku2 yang aku beli...
dan tanpa sempat aku mencurahkan kasih sayang yang sebenarnya untuk orang2 yang aku sayang dan orang2 yang menyayangi aku....

atau aku kah yang terlalu sibuk mengejar cinta dunia?masa yang padat dengan perkara laghah sahaja...dan lidah yang sentiasa melagukan lagu-lagu yang tak menyumbang pahala...

hari berlalu...umur bertambah...waktu didunia makin singkat...kematian semakin menghampiri...
banyaknya peristiwa sepanjang 1st half of 2010 ini yang kadang membuat ku rasa tewas. dan kadang aku terasa aku lah yang menang...

satu hari, aku terlihat anak buah aku mengambil wudhu'...dan aku belajar sesuatu dengannya...seorang anak kecil yang belum mumayyiz...ku lihat dan ku kira wudhu'nya lebih sempurna dari aku...mungkin ini memalukan bagiku...dia mengairi air wudhu'nya dengan bersungguh2 hingga ia mengena pada anggota wudhu'...dan tanpa rasa ingin cepat2...dia memasukkan sedikit air kedalam hidung selepas berkumur2...dengan penuh tertib dia mengambil wudhu'...sedangkan aku?selama 22 tahun (hampir) aku hidup. dan selamat lebih 15tahun aku bersembahyang, tertibkah aku mengambil wudhu'? sedang tertib adalah salah satu rukun wudhu'. jika tak tertib, tak sah lah wudhu'...dan jika tak sah, bagaimana solat aku?

mungkin sebab itu, hati tak tenang walaupun solat cukup...mungkin juga tak dapat mengawal diri dari melakukan perkara mungkar kerana solat yang tak diterima...mungkin??

semalam masih menjaga booth pesta buku...melihat keghairahan manusia meneguk ilmu ALLAH...
ada seorang makcik ni borong buku INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT by UST ISMAIL KAMUS sebanyak 11 buah...
makcik ni kata nak hadiahkan buku ni kat anak-anak dia...kukira anak-anak makcik ni dah besar(dewasa) berdasarkan raut muka makcik tersebut...

aku membuat andaian sendiri...mungkin makcik ni rasa walaupun masa kecil dia dah ajar anak2 nya perkara asas fardu ain, tapi dia risau andai ada yang tertinggal...bila dah besar dan masing2 ada kehidupan sendiri tentu payah untuk dia mengajar...jadi, dia hadiahkan buku ini sebagai tanda kasih seorang ibu....

dan ada sorang ni membelanjakan buku RM1000++...katanya ayah dia bagi die duit tu then suruh dia beli buku2 dan kitab2...
bos aku kata: biasanya orang2 kaya ni ada budget dan bagi pendidikan kat anak2...

apa-apa je lah...masing2 menuntut ilmu mengikut kemampuan masing2....asalkan ilmu itu berkat dan diamalkan itu dah cukup memadai...

yang pasti 1st half of 2010 ni banyak memberi aku pengajaran dan kenangan...
jangan terlalu mengikut perasaan...

terima qadha dan qadar ALLAH...tabahkan hati dan jangan putus usaha...mungkin dia belum cukup terbaik untukku...atau aku yang belum cukup baik untuk dia...
atau mungkin masanya belum sampai...mungkin juga ada yang sedang menanti disatu saat disatu masa yang aku tak tahu dan tak pernah terjangka...

semua itu rahsia...yang tak pernah terjangkau dek fikiran manusia...

perbaiki diri, masih ada yang kurang...tambahkan kebaikan dan jangan dikurangkan kebaikan yang tersedia ada...pasti ia lebih buruk jika hari yang berlalu tak menambahkan amalan tapi mengurangkan pahala...

bersangka baik dengan orang sekeliling..kelak hati kita akan lebih tenang...dan fikiran kita jauh dari perkara yang bukan-bukan...jaga pandangan mata....tundukkan pandangan...agar hati kita juga tunduk dan bebasa dari penyakit hati yang susah nak diubati...

tak mengapa andai kita pernah buat salah...tapi, bertaubatlah dan mohon kemaafan...better late then never....persiapkan diri untuk menempuh hari yang mendatang yang pasti banyak dugaan yang perlu dilalui kerna jalan iman tak seindah jalan kemungkaran...akhirnyakita pasti akan merasai kemanisan iman itu andai kita tenang menghadapi duri dan sakit nya....


~dah mula ada kerja, bos baru bagi....kalau tak, melangut je aku kat dalam office ni...chayok2! jadilah pekerja yang amanah...:)

Friday, July 2, 2010

segalanya mungkin..........

kenapa air mata ini masih mengalir
kenapa tangisan ini masih bersisa
kenapa hati ini masih merintih
kenapa jiwa ini masih sayu

apalagi yang kau mahukan wahai hati?
apalagi yang kau inginkan wahai jiwa?

air mata ini masih deras mengalir
laju dan meruntun jiwa
hati ini tidak tahu sebabnya

apa lagi yang tak cukup?
apa lagi yang tak sempurna?
apa lagi yang kurang?

kekosongan melanda jiwa
kekusaman melanda hati

ketenangan menjauhi iman
kegembiraan meninggalkan diri

arghhh!
pada siapa harus ku luah
tentang cerita hati
tentang derita jiwa
yang tak sudah-sudah menggamit diri

hati ini masih hiba
jiwa ini masih sayu
tanpa tau apa sebabnya

masalah yang datang bertimpa
tak tahu nak selesai yang mana

tolong aku...
bantu aku...

Thursday, July 1, 2010

siapa kau?

walau siapa kau
walau keturunan mana kau dilahirkan
walau dimana kau berasal
sultan, raja atau pemerintah
pegawai, peguam atau doktor
kalau dah kau yang bernama lelaki
emas dan sutera tetap haram bagimu
haram untuk kau memakai

walau siapa kau
walau keturnan mana kau dilahirkan
walau dimana kau berasal
permaisuri, puteri atau anak menteri
penyanyi, penari atau pelakon
penjual, kerani atau cikgu
kalau dah kau yang bernama perempuan
aurat wajib ditutup
ditutup dengan sempurna
dari pandangan lelaki ajnabi

siapa kita untuk berlagak baik?
tetapi kita layak untuk berubah kepada yang lebih baik!