Tuesday, October 26, 2010

Surat Cinta Untuk My Future Hubby (tiada 'ies' di belakangnyer)

tengah blogwalking...terbaca ni...sangat MENARIK!!
wa tergelak sorang2 sambil berharap agar bos dan mamat tak muncul secara tiba2...hehe
tahniah kepada
blogger ni...wa caya sama lu!


Assalamu'alaikum warohmatullahi wabarokatuh.

Kehadapan my future hubby (tiada 'ies' di belakangnyer).

I menulis article ini kerana sifat suka menjawab i lepas mentengok surat cinta utk future wife(s) yg dah tersebar kat facebook. Lagipun mmg dah lama I nak menulis ni tapi malu2 kucing gitu. So, sila baca entri ni bersungguh-sungguh dan semat dalam ingatan u supaya u tau bukan kaum bapa saja yg nak wife hebat, dan betapa lasernya mulut I kalau kita ada jodoh nanti (maklumla, u kan kene jaga I sampai akhirat?).
So, wahai my future hubby (tiada 'ies' di belakangnyer).

I tak tau siapa u b, sbb I takder ilmu meramal masa depan. Tapi I yakin Allah dah readykan u for me. Tapi nanti bila kita jumpa, I harap u terimalah seadanya I, sepertimana I akan terima diri u seadanya u. Lagipun, I tau yang u mmg Allah bagi jadik sesempurna manusia kat hati I. Dan baik. Dan rajin. Dan alim. Dan of kos hensem kat mata I. Sebab tu Dia readykan u utk I kan? =)

I harap bila I membrowse2 facebook dan membuat kerja2 blogwalking nanti, xla I terjumpa gambar u yg macam2 rupa. Sebab setau I, lelaki2 bila perasan dia hensem (yg x hensem pun sama jugak), mesti nak war2kan rupa dia kat satu dunia. Macamla dia sorang yg mcm da'bomb. I vavavoommmm jugak, tapi xderla pulak I letak gmbr kat facebook nak tunjuk kat seluruh dunia. Sebab I rs tak perlu pujian org. Allah dah jadikan I vavavoommm dengan cara yg tersendiri. Jadi I tidak memerlukan pujian manusia. Cuba u baca ni jap, b : "Al-Miqdad bin al-Aswad berkata Rasulullah SAW memerintahkan kami supaya menabur pasir ke muka orang yang suka memuji diri. (Hadis riwayat Muslim)". So jaga2 taw suka mintak puji dan kene puji ni...

Jadi, gambar u yg pakai rantai ke, tgh shisha sampai 8 paip ke, tgh di kelilingi ppuan pelbagai gaya ke apa ke, tgh shuffle2 ke, tgh terloncat2 dlm gig ke apa ke, baikla u delete je. I xnk org mengumpat bakal suami I yg Allah dah pilih utk I ni. Dosa u pun dah banyak b... Diorang mengumpat pun sbb u yang mengundang. U share dosa taw, b! Nanti lepas kawin u nak jaga I dengan anak2 lagi. Dosa kami pun nnt u kene tempias sikit2. Kesian taw kat u. Baik u cuba kurang2kan sket dosa kecik2 u tu.

Lagipun u tau kan, bakal mak ngan ayah mertua mana pun dalam dunia ni mesti tak berkenan ngan lelaki yg nampak mcm tak peduli agama langsung dan xleh bimbing anak diorang =).

My future hubby (tiada 'ies' di belakangnyer),

I tak tau pasal masa depan kita. I tak tau berapa banyak duit yg u akan ada, sebab mcm I cakap mula2 tadi yg I ni xder ilmu meramal masa depan. So, dengan kata lain, I tau mungkin u tak akan mampu kasik umah 10 tingkat kat i (walaupun I rs umah 10 tingkat tu u mampu nak bg sebab Flat DBKL pun 20 tingkat). I tau mungkin u pun x mampu nak kasik I 10 emas intan berlian. I tak kisah sbnrnya kalau u takder harta. U tau tak kenapa? Sebab harta2 ni semua kita guna kat dunia je. Bila u mati nanti kan, b... U bawak amalan u je. I dgn anak2 semua u akan tinggalkan smpi kita jumpa balik akhirat nanti. Apa sedekah jariah yg u dah buat ms kat dunia dgn ikhlas, ilmu2 bermanfaat yg u ada dengan doa anak2 yg soleh. Maknanya kan b, baik u jgn ajar2 sgt I dengan anak2 kita gila dunia. Baik u ajar kami ni dengan agama dan iman. Kita sederhana dahla ya? Rs mcm tak perlu kot u nak beli BMW 7-series ngan TV 100inci sekali dgn surround sound system yg slalu kuar lagu2 haram tapi x pernah kuar alunan ayat Al-Quran.

Bila kita ada umah nanti, I harap u bagila I bekerja. Sebab I tau, walaupun menyediakan kelengkapan dan keperluan hidup tu mmg tugas u, tapi tak salah rsnya I membantu selagi tak berlawanan dengan syariat. Maklumla ya b, I xnk menyusahkan hati u sampai nak beli kicap masa I lalu kat kedai pun kene tipon u mintak u bank-in duit. Cuba u baca ni jap, b : " Abdur Rahman bin Auf meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda: Seorang yang membuat susah kepada suaminya dalam hal belanja atau membebani sesuatu yang suaminya tidak mampu maka Allah tidak akan menerima amalannya yang wajib dan sunatnya.” See, b? Kesian kat I. Kalau I diberi peluang usaha duit sendiri sikit2 pun, InshaAllah I tak merapu2 nanges guling2 mintak itu ini kat u. Kang sia2 semua amalan I. U tak kesian kat I ke b? Kita nanti kan kene saling bantu membantu...

Tapi kalau u nak jugak suruh I duk umah jaga u dan anak2 je, maka I akan sedaya upaya redha lah dan tutup mulut I dr mintak2 kat u. Tapi u janganla sampai kasut I dah luruh tapak pun x belikan yang baru ye? Nanti I nangis luka kaki, u jugak yg pening.

Tapi walaupun I redha dengan rezeki yg Allah bagi kat kita nanti, jangan pulak u rembat duit maskawin atau cincin hadiah kawin yg u sarung kat I masa menikah tu, Tu dah jd hak I. Bahagian I yg Allah tentukan. Berdosa taw u amik! Kalau xder duit sgt, nanti I blaja buat kuih and jual nasik lemak ya? U pegila buat part time drive teksi malam2. Takper, rezeki kita Allah dah tentukan. kene yakin Lailahaillallah aje.

Pastu kan b, kalau u rs nak tambah org umah lagi 1,2,3 org sebab u nak ringankan beban menguruskan umah, InshaAllah I bg. Memang u suami perihatin. patutla Allah nak jodohkan I ngan u kan b? Tapi kan b, u kenela ajar i grip agama dulu. Kalau u tak ajar I grip agama dan dahulukan Allah, takut2 nanti kepala bini2 u yg lain tu yg i grip, terguling2 atas tanah berebut perhatian u. Laaaaa....nampak sgt u takleh ajar 1 org umah. Camana u nak ajar 2,3,4? U jangan tamak taw b... Tuhan marah taw... Poligami ni utk yg mampu memikul amanah, tanggungjawab dan keadilan saja. Kalau kasut I yg dah luruh tapak tu pun u xleh ganti, cmanala u nak kasik kasut kat bini2 yg lain? Berselipar jamban aje pulak nanti kami ni semua. Tapi alhamdulillah la jugak. Ada jugak rezeki kan?

Hmmm...u tau x? I ni bukannya seorang yg lemah lembik dan akan ikut semua kata2 u. U fahamla ya b? I ni manusia lemah. Sebab akal I lg 9 ada kat u. Rusuk I pun I pinjam daripada u. Dah fitrah ppuan mmg memerlukan bimbingan. Lainla kalau I ni jenis mcm Waliullah Rabiatul Adawiyah ngan Siti Maryam. Ala, u pun bukannya mcm para sahabat. So kita ni kira fair and squarelah yer? jodoh Allah bg kan sesuai ngan diri masing2... =). Kalau bergaduh ke apa ke, I harap u sabarla banyak. Janganla laser je mulut u nak mencerai2 I sebab perangai I yg degil ni. Sbb tu I kata, ajarla I guna agama. I ni bukan anak kura2 taw. Bila u xmo kang u tinggalkan kat paya. Ehhhh no no no. U bayar maskawin I rm80 ngan sebentuk cincin (or seutas gelang or seutas rantai tu), terikat sampai akhirat taw...

I ni sangat2lah mengharapkan u ni bersifat tegas dalam lembut pd I and anak2 kita nnt. U kan imam, makmum mesti nak follow. Kalau imam salah baca, makmum terus jd blur.

My future hubby (tiada 'ies' di belakangnyer)

I tau mesti u mengidamkan sorang isteri yang reti masak, mengemas dan bleh menjahit. Sikit2 pun xper asal jangan jahil langsung. Btul tak? Kan? Kan? Utk pengetahuan u, I mmg tgh cuba nak memperkayakan ilmu rumahtangga sementara tunggu Allah jodohkan I ngan u. Tapi kan b, u pun kene la blaja memasak, mengemas dan menjahit sket2. Nanti kang kalau I duk kat spital masa lahirkan anak yg berikut2nya cmana? Kang kesian u lapar ngan anak sulung kita kat umah. Nanti sian i susah hati kat spital pikir suami ngan anak kesayangan I apala ceritanya kat umah. Dah penat bertarung nyawa nak lahirkan anak u, lagi mau nangis plak pikir umah cmana. Kesian I kan?

Lagipun kalau I penat ke demam ke, bleh jugak u tlg2 sket2. U mesti xnak kan dalam hati I ni membanding2 u ngan suami jiran sebelah yg rajin tlg bini buat keje umah? Telan air liur je I nanti. U tak kesian ke? Takkan u nak duduk je memboroikan diri tgk bola kat Astro kot? Kang dah tak macho, I tgk lelaki u marah plak. I pun berdosa. Anak2 pun nanti xder contoh ayah mithali. Kang diorang mintak I cari ayah lain cmana? Bahaya tu b.

I harap u jagala diri u sebelum jumpa I. Kayakan diri u dengan iman dan taqwa sebab nanti U nak jaga I ngan anak2. Kalau driver tak tau jalan, penumpang semua habis sesat. Takper, I paham kalau u penah kapel2 sebelum ni. Atau u pernah jadi jahat sebelum u jadi baik. Sebab I pun bukan baik sgt. Baru nak belajar2 beriman. Allah syg org2 yg bertaubat dan belajar mengenal Dia ni b. Kene kenal tuhan dlu sebelum kenal I, supaya I pun dulukan Allah drpd u. I xnkla nanti I syg u sebab u. I nak syg u sebab Allah. Allah tau manusia ni lemah, b. Iman naik turun mcm rollercoaster. Cuma nanti kita usahala sama2 ye nak membahagiakan sama sendiri dan kita sama2 menyenangkan 'hati' Allah. Jodoh kita pun Dia yg bagi. Jadi, xkan kita xnk bersyukur ye tak?

Lagi satu, I harap lepas kawin, u pegila keluar ikut org buat usaha agama sikit2. Kalau tanggungjawab kat umah u dah settlekan, tak salah u keluar ajak org lain pun jadi mcm u. Takkan u nak masuk syurga sorang2 kot kan b? Nanti boring pulak xder kawan. I akan belajar fahamla kalau u nak follow Jemaah Tabligh keluar 3 hari, 7 hari, 10 hari, 40 hari, 4 bulan. Kalau u nak pegi kempen2 Kem Ibadat ke apa ke, xper b. I akan doakan u, InshaAllah. Nanti kita ikutla budi bicara rumahtangga ya? Mcm I katala. Kalau u ajar i dahulukan agama, InshaAllah Allah akan bg I fhm kewajipan u kene keluar berdakwah dan mengenal diri u. Kalau u tak kenal diri u, cmana I ngan anak2 nak kenal u? Absence makes the heart grows fonder. InshaAllah I akan cuba jadi isteri solehah utk u, jaga diri elok2 skalik masa u takder.

Akhir kata daripada I, bila kita jumpa dan menikah nanti, I masak, u makan jangan komplen2 banyak. Syukur rezeki yg ada. U imam, I makmum. U baca doa, I aminkan. I merajuk, u pujuk. Perfect kan? So u doa banyak2 supaya Allah jumpakan kita ya? I malu nak pergi cari2 U. Malu kan pakaian wanita? U pun sure xnak I terhegeh2 pampang muka nak cari u kan? Jodoh tu kan rahsia Allah? Kat sana ajelah kita doa ya?

Wassalamu'alaikum warohmatullahi wabarokatuh.

Yang benar,

Bakal Isterimu Si Mulut Laser.

6 comments:

Liana said...

hahahah.. ana pun terguling2 baca surat ni. x dpt control sifat muslimah yg baik sbb tergelak kuat sgt.. huhu..

tp ana rasa the writer wrote it very well indeed. she really expressed wht she truly felt. I could feel it!

iAllah, bakal suami si penulis mampu bantu penulis grip agama baik2 spy penulis x grip2 kan kepala bini lain.. ^^ dan betul, poligami hanya untuk muslimin yg mampu...(seperti yg ditulis blogger..)

salam dan jzkk for sharing this post!

...antikapel... said...

yazza.....say YES to KAHWIn!

miss blossom said...

mendalam kata2 tu tp disampaikan dlm bentuk jenaka...sukalah... mesti dy tak nak owg bosan bg kata2 nsihat dlm nada yg sama. lain2 dr yg lain. wee~~

محمد زهراوي said...

rasa mahu tertawa besar baca ini surat

cikNafiesa said...

salam alayk,,go0d n creative way in dakwah,,like it vry much,,jzkk to d writer >.<

Egg Head said...

salam nice entry....terbaek hehe....kena batang hidung...