Friday, September 30, 2011

tanya dan jawab

dulu aku tertanya
apa yang membuat dia setia
pasti ada sesuatu yang mengikatnya
yang buat dia tak kemana-mana

dulu aku tertanya
apa yang membuat dia bahagia
sebab aku tengok biasa saja
tiada yang istimewa
dihadapanku semua sama

kini aku ada jawapannya
sebab dia suka dia setia
dia diberi yang sepatutnya
usaha dia dinilai dengan taranya
tiada kurang lebih sahaja

kini aku ada jawapannya
dia bahagia kerna senang hatinya
tanpa ada dendam dan buruk sangka
semua dibahagi sama rata
semakin hari semakin bertambah pula
setanding dengan usahanya

terima kasih atas segalanya
aku belajar dari kamu semua
tak semua yang kita ingin ada didepan mata
perlu ada usaha untuk memilikinya
diiringi dengan doa kepada Nya
agar dipermudahkan segala
agar dimurahkan rezeki sentiasa
agar sentiasa dekat dengan Nya



p/s: ada dua perkara yang paling aku tak gemar.
1- memilih antara dua
2- tertunggu-tunggu pengumuman yang ingin diumumkan

tau tak, penantian satu penyiksaan? dan sangat terseksa. jujurly!

Tuesday, September 27, 2011

bos 2

bos,
saya tidur malam tadi tak berapa nak lena. sebab kehilangan sesuatu. mimpi pon berkaitan dengan dokumen itu. saya rasa dah give up. tak tahu nak buat apa lagi. tak tahu nak cari kat mana lagi. puas saya fikir dimana kali terakhir dokumen itu saya letak. seingat saya diatas meja.

semalam, sebelum balik masih meneruskan misi mencari dan mencari. bos ikut sekali. lepas je bos masuk office petang tu. semangat sikit saya nak mencari. bos selongkar sana, saya selongkar sini. semua laci dan drawer dibuka. masih tak jumpa. bos kata:

"kita buat solat hajat sama-sama cari dokumen tu"

kami sama-sama mencari jalan nak settle kan masalah ni. dah petang-petang, bos cakap:

"awak balik la dulu. tenangkan fikiran. fikir balik mana dokumen tu"

baik bos. saya cuba juga mencari kat rumah. sebab saya tak rasa yang saya bawak balik.

bos,
pagi tadi saya masuk office awal gila. sebab nak teruskan misi mencari dokumen yang hilang. masuk office, saya nampak drawer saya semua ada kat atas meja. mesti semalam bos mencari lagi kan. malunya....drawer yang agak bersepah. dan ada barang-barang perempuan saya. hehe....bos, abaikan apa yang bos nampak tu ye. hehe....

bos,
masa saya nak masukkan balik drawer saya tu. saya ternampak SESUATU! Alhamdulillah bos....saya dah jumpa dokumen tu. err, atau bos yang jumpa dulu? rupanya kat bahagian drawer paling bawah, ada lagi space yang tersembunyi. saya syak dokumen yang hilang tu terjatuh dan tersepit kat bahagian bawah sekali. dan tiada siapa yang menyedari melainkan dengan ilham dari DIA.

bos,
dah berapa kali saya check drawer tu semalam. berkali-kali. dan bukan saya seorang. dan banyak kertas terselit kat tempat tu. ada satu transkrip saya yang pernah hilang dulu pun ada kat situ. syukur tak terhingga. akhirnya diketemukan juga.

bos,
tau tak sesuatu? saya terfikir dan berfikir. betapa terangnya hati bos! Allah bagi ilham dan hidayah kepada bos tempat letaknya dokumen penting tu. dan alangkah tak terangnya hati saya tak macam hati bos. banyaknya dosa-dosa saya sampai tertutup hijab untuk berjumpa dengan dokumen tu. seorang bro ada bagitahu saya, periksa solah saya. saya akui, solah saya masih bukan dalam lingkungan masa yang awal waktu. masih ada keculasan dan kepincangan. saya cuba perbaiki diri. InsyaALLAH.

bos,
saya rasa saya sangat beruntung sebab dapat bos yang tolong carikan sekali dokumen yang hilang tu tanpa ditengking, dimarah atau dimaki. saya rasa lah, kalau bos orang lain dah tentu-tentu kena maki dan marah sebab cuai dalam menyimpan dokumen. dan tak ada maknanya bos yang akan tolong sama-sama cari dokumen tu.bos, terima kasih banyak ye. dan maaf sekali lagi.

bos,
saya tak jadi resign la....hehe


yang gembira,
staff yang berjanji takkan hilangkan dokumen lagi

Monday, September 26, 2011

bos

dear bos

sekali lagi kesilapan yang sama berlaku. bukan sekali tapi berkali-kali. saya tahu bos mesti dah bosan. dah malas nak layan kesilapan saya yang berulang kali. saya tahu itu. walaupun ianya tak dihamburkan. tapi, pendaman perasaan itu dapat saya baca. saya sangat perasan dipersalahkan.

bos,
hari ke hari saya cuba untuk tidak mengulang kembali kesilapan itu. walau bukan hari-hari dan selang beberapa hari. saya cuba untuk sentiasa 'clear' kan dokumen-dokumen dan meletakkan nya di tempat yang sepatutnya. tapi, masih ada lagi dokumen yang missplaced.

bos,
saya agak cuak dengan bos. walaupun bos tak pernah marah saya, tapi saya amat cuak bila buat kesilapan. saya tahu, orang yang tak pernah marah punya kesabaran yang tinggi. dan kalau boleh saya tak nak mencalar hatta sedikit kesabaran itu. tapi, bos saya lagi cuak kalau Dia marah saya. puas saya meminta dalam hati agar diterangkan hati dapat jumpa dokumen tu, namun sampai sekarang tak juga jumpa. saya berfikir dimana kali terakhir saya meletak kan dokumen tersebut. tapi hampeh bos. ape lah agaknya yang DIA sedang rancang untuk kita?

bos,
tadi lepas bos keluar, kami bertiga mencari dan mencari lagi. kami selongkar semua fail-fail. kami buka semua almari. sebab dulu saya pernah missplaced kan dokumen dan bos solat hajat untuk itu. dan alhamdulillah jumpa. rupanya terselit kat fail company lain. bos dapat ilham untuk buka fail company tu. alhamdulillah, Allah yang bagi jumpa. bos, saya rasa company ni ber'hantu'. hehe...sebab yang sebelum ni pon dokumen company ni gak.

bos,
saya macam dah give-up. bos bagi saya 3 option. minta copy kat lawyer company tu, atau minta director sign balik atau cari sampai jumpa. bos, saya tahu option kedua tu sangat lah tidak patut. tapi bos, saya terpaksa juga guna option ketiga iaitu cari sampai jumpa. bos, saya dah tak tau nak selongkar mana.

bos,
andai tak ketemu juga, maafkan saya ye. saya rela resign. huhu...walaupun saya dah berazam kalau nak berhenti kerja dengan bos sebab saya dah kahwin atau saya dapat jadi cikgu. bos, tak pe la...saya berhenti walaupun saya tak kahwin lagi dan saya tak jadi cikgu lagi.

bos,
maafkan saya. sampai mati saya tak kan lupa bos. banyak yang saya belajar disini. banyak kesilapan yang saya sedar selama berkhidmat disini. banyak kenangan yang saya lalui disini. banyak dan terlalu banyak nikmat yang Dia bagi ketika saya disini.

bos,
saya tak lalu nak makan. sebab cuak sangat. gelabah sampai sakit perut. gelisah sampai rasa macam nak nangis. bos, alangkah indahnya kalau kecuakan, kegelabahan dan kegelisahan itu muncul tika baru lepas berbuat dosa dan maksiat kepada Dia. subhanallah! tiba-tiba saya rasa sangat takut untuk mati sebelum dokumen tu dijumpai.

bos,
maafkan saya sekali lagi. saya bukan staff yang baik untuk bos. maafkan saya ye! sangat mengharapkan. semoga tidak akan berlaku lagi kesilapan itu. sebab saya rasa sangat terlalu sakit. sangat dan tersangat.

semoga bos bahagia dunia dan akhirat.


yang benar,
staff yang selalu missplaced dokumen.

Thursday, September 22, 2011

wanita

maaf, tak berapa berkenan bila perempuan menonjol dan ditonjolkan...
sebab perempuan cantik tak memandang dan tak dipandang...
perempuan yang solehah bukan untuk dipertontonan dihadapan ramai...

"didik wanita, terdidik generasi"

banyak cara nak mendidik wanita, bukan penonjolan yang berleluasa.

Wednesday, September 21, 2011

Sunday, September 18, 2011

open house

hujung minggu yang indah dan menggembirakan. alhamdulillah, selama 3 hari bercuti dapat makan free...rezki ALLAH bagi. berkoyan-koyan jemputan open house.

jumaat

aku bersama mereka beraya rumah aku ditanjong karang. alhamdulillah. perjalanan lancar tanpa masalah. ada hikmah nape tak jadi last week, rupanya Dia nak bagi salma ikot sekali. hehe...

pagi tu, ain ambil aku di rumah kak aku, then baru amek salma kat rumah kak la dia. kat alam budiman, jalan sehala ngan rumah aku. then kami bertiga pergi batu caves rumah nana. sampai sana, tak lama ili pun sampai. tapi nana yang amek ili. sementara kami bertiga dok menyembang ngan mak dan adik beradik nana.

aku, nana, ili ngan ain pernah dok serumah selama setahun. then, masing-masing keluar dok kolej. dan kami kenal since matriks kat kmkn lagi. masuk uitm, kelas sama. very the close.

bercerita ngan famili nana rasa best. macam-macam dorang tau pasal kami. errr, nana nak kena ni. kantoi segalanya ngan dorang. hehe....tak sangka plak walaupun aku baru kali ke tiga datang rumah nana, mak ngan adik beradik dorang masih ingat cerita tentang kami dan sentiasa updated. hehe....

pastu kami bertolak ke tanjong karang. aku la co-pilot. haha....asek dok buka botol air untuk ili. sebab aku tak da lesen kereta lagi, so kena la jadi penunjuk jalan. sepanjang jalan kami lalu highway baru, highway LATAR.memang pantas tapi 3 kali tol semua RM6. berjalan sekali sekala tak pe kot. kalo dok hari2 jenuh nak membayor. minyak disupport oleh golongan yang dah bekerja. ain sambung acca, salma plak under age. haha....tak de lah. maksud aku dia baru masuk degree. so, mereka berdua dikecualikan. dan kereta disponsor oleh nana. plat WUN yang bermaksud Wahhhh! Untung Nana. hehe

sampai tanjong karang dekat pukul 4. sebenarnya boleh lagi cepat tapi aku saja nak tunjuk dorang jalan yang agak jauh. saja nak tunjuk ini lah dia TANJONG KARANG!

lepas makan dan solat asar, ujan turun. tak berapa nak lebat tapi baju boleh basah lencun kalau berdiri lebih dari seminit.

diorang nak tengok sawahdan bertangkap gambar. tapi dek kerana hujan, kami plan sekadar nak tengok-tengok je. tapi sampai je kat sawah padi, hujan cuma renyai-renyai.

jadi, berhenti tepi jalan tangkap gambar. bila ada orang lalu aku pandang belakang. takut2 ada yang kenal aku. malu plak bergambar kat tepi jalan ni. dorang tak pa, bukan orang sini. hehe

lepas tu, aku tunjuk mana rumah nuramina dalam cerita nur kasih. then, baru bertolak balik. sampai saujana utama dalam pukul 6. kali ni agak cepat sebab aku ajak dorang ikut jalan shortcut.

minah rempit mestilah tahu jalan shortcut. ye dok?

sabtu

duduk rumah sebab kak aku jemput kawan2 dia. aku tukang tolong melayan tetamu.

ahad

ada jemputan open house kat rumah bos. pernah pergi sekali dulu ngan salma. tapi aku ingat-ingat lupa jalan dia. yang aku ingat gila-gila alamat rumah bos. sebab ari-ari dok buat form ssm ada alamat bos sampai hapal.

aku g ngan anak buah aku izzah sebab shida tak jadi nak ikot, sakit pala. sampai umah bos, iema plak nak keluar ngan anas beli barang. aku dah r malu nak masuk sorang-sorang. alhamdulillah, aku sampai sama waktu ngan adik bos a.k.a kak iema yang dok kat usj. pernah jumpa dia masak last day iema kat office dulu. so, kenal.

rupanya, mamat tu awal-awal lagi dah sampai. kak ina yang cerita. siap dok bagi kad jemputan sekali. err, ujung tahun ni mamat tu nak kahwin. so, nanti tinggal aku sorang-sorang yang bujang kat office tu kalau shida tak da nanti. bila ntah nak joint the club dorang ni. huhu...

kak ina masak sedap kot! memang terbaik. nasi tomato memang cukup rasa. bihun sup punya sambal kicap memang kaw! dan aku paling lama kat dalam rumah bos tu. dok tunggu si ima ni balik. dua tiga orang tetamu yang datang lepas aku datang dah balik dah pon.

ada sorang akak ni, suami dia kawan bos kerja dulu. dok sembang ngan aku. dia ingat aku bawak anak. hehe...ni memang anak aku, anak BUAH aku. pastu dia tanya soalan cepu mas kat aku.

"bila nak kahwin?"

macam nak tersembur cendul yang sedap gila tu dari mulut aku.

err, kak nanti dah jumpa jodohnya, ade la kendurinya.
dalm 6.30 gak aku balik. tu pon si izzah ni dah merunsing nak balik. di tarik nya tudung aku. sabau je la. kalau kat rumah dah lama aku cubit. nasib kat rumah orang. kena la tunjuk sabar sikit.

nasib kak ina peramah. tak de lah aku kekok kat rumah bos wpun iema tak ada. dan nasib gak adik-adik bos pon peramah.

kesimpulan, rumah bos best! dan alhamdulillah weekend yang penuh rasa best.

iema, nana, ain ngan ili dah tahu jalan nak g rumah aku.

lopeh ni, kenduri den sonang la ekau nak mari sini yo!

Thursday, September 15, 2011

maaf dan maaf

kadang lebih selesa menulis dan bercerita dengan orang yang tak tahu siapa kita. bukan menyembunyikan diri atau apa. cumanya bila begitu rasa bebas untuk berkongsi rasa. tanpa menilai dan dinilai dengan siapa kita berkata. namun ku tahu, ada segelintir dari kamu yang mengetahui siapa aku dan asal ku. itu yang membuat kata-kata kadang tak terucap.

aku tak kisah andai kau juga begitu. maaf, aku tak sampai lagi tahap rela diperlakukan semahumu tanpa ada tindak balas dari ku. walau bukan semuanya aku ingin lontarkan seperti mana aku terima dari mu. bila ingin melakukan itu, aku teringat kebaikan mu. terkenang jasa mu kepada ku suatu masa dulu. kalau ikut hati jahatku dah tentu-tentu kedua-dua kita akan terluka.

kerna kadang aku tau aku ada menyakitkan dan merimaskan orang lain tanpa ku sedar walau mereka tak memberitahu. kerna mahu menjaga hati dan perasaanku. dan juga mahu menutup aibku. aku juga ingin seperti itu. aku tak mahu kau terus terluka.

untuk itu, biar lah ia menjadi coretan maya. jangan sesiapa yang menghakiminya. kerna ianya hanay luahan rasa.

aku tak pasti andai aku selalu mengeluh. tapi aku rasa terlalu sakit bila dengar keluhan kau. maaf! aku bukan menghakimi kau. tapi aku rasa seolah kau tak bersyukur dengan apa yang kau ada. berhenti mengeluh. kerna ianya buat kau jauh dari Tuhan.

aku bukan sesiapa. tapi hormatilah aku. apa yang aku buat untuk kebaikanmu. agar kau tahu semua. jangan kata tidak kepada aku. kerna aku rasa begitu sakit. dia yang aku kenal tak pernah kata tidak. dan aku senang dengannya. dengan itu dia tahu semuanya. dia tahu serba segala. sekali lagi, jangan kata tidak. kerna aku tidak pernah kata tidak kepada mereka. hanya menurut kata.

jangan terlalu berharap denganku. berdikarilah. agar kau tahu betapa susahnya hidup ini. agar kau tahu betapa payahnya mendapat yang kau ingini. bersabarlah dan berdikarilah. kau harus kuat. kau harus sabar. kerna aku melalui itu semua satu masa dulu. dengan itu aku merasa ikatan hatiku semakin kuat. kerna aku memahaminya dengan dekat. aku memahaminya dengan rasa taat.

maaf andai kau berkecil hati. maaf andai kau berjauh hati. maaf andai kau tak ingini. maaf dan maaf.

Tuesday, September 13, 2011

parking dan mengandung

hari ni sorang-sorang lagi. mereka bertiga pergi buat audit luar. semalam rasa bosan gila sebab tak da kerja nak buat. tapi hari ni, tetap tak ada kerja sangat. cumanya ramai pulak orang yang dok call office.

ada sorang minah ni dah betul sebut name company bos, tapi dia tanya pasal parking service. nak kata salah number, betol la number yang dia dail, tapi service tu tak betul.

minah x: hello, ni A mgt services ke?

minah y: ye, betul

minah x: you all buat service parking eh?

minah y: eh, tak...kita buat secretarial service, account, tax

minah x: ooo...tau tak company pe yang buat parking service?

minah y: err...tak tau la...awak call dari mana eh?

minah x: worldwide la...

minah y: oooo..sory, saya tak tau....


memang tak tau sebab wa naik motor, parking pon tak ada kena bayar. sory ye kak....


dan dapat call dari sorang akak. salah sorang klien kami. pernah berjumpa beberapa kali. dan aku selalu konpius mana satu kak mai, mana satu kak zie. yang aku tau salah sorang dari mereka mengandung masa aku datang office mereka beberapa bulan yang lepas. aku pun dengan terlebih ramah bertanya kat kak mai..

minah y: eh, akak dah bersalin?

kak mai: bila masa pulak akak mengandung? doakan akak eh. mudah-mudahan mengandung

minah y: insyaALLAH, ada rezki, ada la tu...err, tak eh? ari tu datang office nampak perut dah besar.

kak mai: ooohhh...tu kak zie...dah bersalin dah. 8.8.2011. dapat baby boy. bulan 10 nanti dia masuk balik.

minah y: oooo...sedapnye number tu....sorry kak...salah orang

kak mai: xpe2, doakan akak eh. mana tau rezki. yang awak tu bila nak kahwin? dok tanya orang je ni

minah y: hehe....cuti sekolah nanti. cuti sekolah tahun bila tak tau lagi.

kak mai: pandai la ko ye...

minah y: haha...tak jumpa lagi la kak, insyaALLAH dah jumpa nanti ada la kendurinya

kak mai: jangan jumpa je ko terus nikah sudah la...

minah y: insyaALLAH...kak doakan ye!

hati sakit


hati yang sakit
selalu menjerit-jerit
hati yang serapuh kuih semperit
hati yang terlalu ralit
dengan dunia yang sempit

Friday, September 9, 2011

nikmat dunia

nikmat syurga

ahli syurga di syurga, bila terlintas sesuatu di kepala atau teringin sesuatu, akan terus dapat. terus apa yang dia inginkan itu muncul didepan mata. nikmat kan?

dan aku rasa nikmat dunia yang tak terhingga. Alhamdulillah....aku merindui dia. dia datang tak sampai sejam lepas aku menyatakan kerinduan aku ni.

huiyoo!! memng best! bercerita dan bercerita. bergelak dan bergelak.
aku merindui saat itu....

to iema, kak memang rindu kat ko dowh! baru rindu, ko dah tersembul depan pintu office.

welcome back to campus dik! good luck:)

merindui dia

merindui dia
gelak senyum dia
penyejuk mata
penghibur jiwa

merindui dia
selalu kata ya
mengiakan kata-kata
tanpa banyak tanya
terus dibuat saja

merindui dia
senyum sentiasa
bersinar-sinar mata
tak pernah masam muka

merindui dia
yang jauh dimata
namun bayangan sentiasa ada
ku pandang mana-mana
pasti kenangan menjelma
bersama dia

merindui dia
aku mengetahui segala
walau bukan semua
selalu bercerita
selalu berjenaka

merindui dia
buat aku selalu mengingatiNya
mengingatkan ku tika leka
walau bukan melalui kata-kata
tapi geraknya aku dapat baca
pendorong aku menjadi wanita
bidadari bakal syurga

merindui dia
semoga dia selamat sentiasa
semoga dia bahagia saja
bahagia dalam ujian diterima
kerna aku harap dia lah orangnya
bakal bidadari syurga

salah orang

aku rasa aku salah orang
salah memilih seseorang
yang buat aku rasa dengan orang-orang
sampai aku rasa dipijak dengan orang

salah orang
aku sorang-sorang

orang salah
aku rasa dia yang salah

Wednesday, September 7, 2011

pemberian

pemberian

jangan diheboh atau dicerita apa yang kau beri pada dia dan mereka
takut nanti ada yang kecil hati dan kecewa
mungkin ada juga yang jeles tak tentu hala
atau diungkit dan dibanding tentang kau dia dan mereka

lebih baik pemberian itu didiam saja
harap akan ada hati yang terjaga
kerna tak semua mendapat dan menerima
bersyukur dan menerima seadanya

kadang aku juga yang kecil hati
memberi pada mereka tapi bukan pada dia
dan dia terusan kecil hati dan mengata
mereka ada dia tak terima

"lihat siapa dibawahmu, bukan siapa diatasmu. mudah-mudahan kamu bersyukur"

Monday, September 5, 2011

mak

assalamualikum wbt

keseorangan di office. cuti kami adalah dari hari jumaat(26.8.11) hingga hari ni, hari isnin (5.9.11). lame kan? lame sikit la dari kebanyakan orang. tapi, bos kata isnin ni ada klien nak datang office hantar dan ambil dokumen. sebab antara kami berempat, kg aku paling dekat. bos, minta aku datang office dan half day je. sampai la ni, tak da sorang pon yang datang office.

kebosanan. dah kemas-kemas and update sikit-sikt. tapi still bosan. tiba2 teingat seoang sahabat kat kmkn dulu. peramah dan cantek! itu yang boleh digambarkan. tak berapa rapat tapi selalu bercerita dengan dia. dan dia seorang yang baik.

pernah dengar khabar satu masa dulu mak dia meninggal. sedih bila dengar. sebab yang aku tau, ayah dia meninggal since dia baby lagi. bila mak dia dah tak ada, lagi lah keseorangan dia. dan dia hanya punya seorang abang.

bila baca blog dia, tak semena air mataku turut berjuraian. betapa hati kecil itu merindukan seseorang yang dah tiada di dunia yang fana ini. hingga dia mengharapkan mak dia hadir dalam mimpi dia. walau itu bukan realiti, mungkin boleh mengubat kerinduan dia.

aku tau, saat itu pasti tiba. cuma yang aku tak tau bila ia nya akan tiba. sama ada aku yang meninggalkan atau aku ditinggalkan.

ramadhan dah berlalu pergi. syawal datang dan juga akan pergi. moga berjumpa lagi di ramadhan akan datang.

aku hanya ada seorang mak. beberapa hari yang lepas, ada seseorang yang telah memberi sesuatu kepada mak. dan mak begitu gembira bila menerimanya. ya! aku lihat mukanya bersinar gembira. dan aku memberi kepada mak seseorang. kerna aku ingin menggembirakan mak orang lain sebagaimana mak aku digembirakan. andai DIA menerima, aku sedekahkan pahala pemberian itu kepada orang yang memberikan itu kepada mak. dan paling utama kepada mak aku sendiri. kerna melalui dia aku menjadi diri aku yang kini.

kepada kamu yang dah tak punya mak. gembirakan mak orang lain. kerna, mungkin asbab itu mak kamu akan gembira disana.

dan aku ingin menggembirakan mak dan mak orang lain. terlalu ingin!

Saturday, September 3, 2011

raya pertamaku

pergi tanjong karang bersama fauzeah
singgah ke kapar membeli halia
aidilfitri disambut meriah
minta maaf zahir batin ya!

selamat hari raya untuk kamu yang membaca. semoga ini bukan yang terkahir kita menyambutnya. maaf atas segalanya...

raya pertamaku
tanpa baju raya baru, makcik tailor jahitkan satu-satunya baju raya aku ikut saiz kak aku yang kecik gila. paling terkesan sebab baju tu hadiah dr seorang sahabat baik.huhu

raya pertamaku
masukkan duit dalam sampul raya. anak-anak buah agak teruja dapat duit raye. aku ni lagi teruja nak bagi kat dorang walaupun aku tau aku punya sampul paling sikit.huhu....baru start keja, tak mampu nak bagi banyak-bayak. karang hujung bulan makcik korang ni kena naik basikal pulak g kerja.

raya pertamaku
bagi duit raye kat mak ngan abah. hehe....rasa best bagi kat orang duit raya. tapi LAGI BEST dapat duit raya dari orang. haha

raya pertamaku
buat kuih raya. ghupe memang ler tak cantek mana. patut biskut tu kena ada bentuk bulat. tapi aku dah tak larat nak bagi bulat. aku tepek kat tapak tangan je. jadi la cam leper. tapi, ehm ehm...yang rasa biskut aku kata sedap. ada gak yang kata sedap gila! dan yang pasti ada yang dok menghadap biskut aku je...haha...
ok, memang sedap aku buat! sampai tak hidang kat depan sebab anak-anak buah dah dok membaham kat dapur.

kak aku kata, rasa sedap, boleh market. abang ipar aku kata, rupa bentuk kena improve. tapi tak pe, kali pertama mencuba.

aku tiba2 semangat nak buat kueh raya sebab terjenguk kat blog sorang blogger masakan yang hebat. tengok dia punya bskut, rasa time tu gak nak g kedai bakery. aku cuba buat almond london ngan snow almond kak ita dari blog masam manis.

almond london tu sebijik aku tiru dia. siap ngan love tu beli kat bakery shop. tapi agak mahal. sekali adunan dah abes love tu. last2, aku cmpur pewarna pink kat coklat putih dan lorek ikut suke. agak cantek. hehe

satu lagi cookies ala famous amos. ghupe sekali lagi biasa je. tapi, rasa insyaallah rasa nak lagi. budak-budak suke sebab ada choclate chip.

jujurly, modal buat kuih memang banyak. tapi, berbaloi sebab menjadi. sebab tu, modal nak buat baju raya tak ada. dapat pulak duit raye last2 minit. tak dan nak pi shopping raya.

jumaat lepas dah mula cuti, tapi aku sibuk habiskan buat kuih nak bawak balik kg. ari sabtu baru balik kg. tu pon, malam dah. esoknya, abang bagi duit ramadhan. agak terkejut! alhamdulillah, rezki ALLAH bg. g pekan konon nak beli baju raya tapi, tak de yang berkenan.

aku redha ngan baju raye yang jadi milik kak aku. walau dalam hati tengok kak aku pakai baju tu macam cantek je kan. tapi, tak pe. bukan rezki.

tiba2 bersemangat nak belajar menjahit. harap2 ini kali terakhir raya ku tanpa baju raya. huhu