Wednesday, November 30, 2011

penjara suara

saat aku terpenjara
dalam kemelut perasaan
saat semua menjadi punca
aku penasaran

saat itu begitu merana
hatiku meronta batin tersiksa
tiada kata yang diluah jiwa
tiada bicara ingin diperkata
sedang hati ingin memberitahu semua

kebebasan ku direnggut
oleh mereka yang memang tak patut
aku tak bisa seperti dulu
kerna telah musnah apa milik ku

aku ingin berkata
tetapi dipenjara
hingga tiada suara
dan hatiku terus meronta
entah sampai bila

inginku ditepis
mahu ku ditapis
batin menjerit bengis
suaraku sudah habis

kembalikan semangatku
jangan kau penjara aku

Friday, November 18, 2011

dot dot

jumaat lagi. alhamdulillah. hujung minggu ni sibuk dengan walimah. tarik yang best sekali lagi. 20.11.2011. minggu depan dan minggu2 yang seterusnya berderet dapat jemputan kahwin. balik kampung je, mesti ada kad kahwin untuk aku. sampai abang aku kata:

"asek dapat kad jemputan je, ko punya kad jemputan bila?"

"cuti sekolah nanti. cuti sekolah tahun bila tak tau lagi. ahakz!"

kebelakangan ni agak bizi. kerja office yang sentiasa melambai. papepon, alhamdulillah masih punya ruang untuk bernafas di bumi Tuhan yang indah ini.

malam tadi, mimpi pergi sabah tengok pemandangan gunung kinabalu yang cantek. tengok pemandangan negeri di bawah bayu.

bangun tidur, terus berazam nak pergi sabah satu hari nanti. weee....bestnya...

malam tadi agak rajin mengapam. nak buat buah tangan untuk sahabat baik masa kerja kat kedai baju masa habis spm dulu. nak kawen hujung minggu ni. tapi, tak dapat datang masa kenduri sebab kena jaga anak buah aku, kak aku exam. so nak datang malam ni.

yang ni apam dot dot yang entah keberapa kali aku buat. first time dulu, buat langsung tak cantek, tapi sedap. hehe. warna terlebih, pastu apam berlubang2. tapi, dah banyak kali buat makin cantek lak. rasa addicted pulak nak wat apam ni. sapa2 nak tempah boleh la hubungi saya. haha...main2 je...

dah tentu, ambil resepi dari kak ita. banyak betul resepi yang teringin nak cuba. kak ita punya resepi memang best2 dan sedap2.

paling teringin wat kek karamel. tapi, tak sempat lagi. satu hari nanti, nak cuba jugak sebab ramai yang kata best dan sedap.

memasak adalah satu hobi yang akan memberi impak yang besar dalam mood seharian. terapi yang sangat best dan sangat teruja bila ianya menjadi. ahaks! aku tak pandai masak, tapi aku rasa apa yang aku masak semuanya sedap. hehe...aku la yang rasa sedap, orang lain rasa tak tau la sedap ke tak.

err, sejak bila blog antikapel jadi blog masakan ni?huhu







Friday, November 11, 2011

11.11.11

cantek tarikh hari ni kan? Alhamdulillah punya kesempatan mengecapi hari ni. hakikatnya, hari yang punya tarikh indah ini tak kan menjadi indah jika ianya berlalu tanpa buat sesuatu yang menjadi lipatan dalam sejarah kehidupan.

dulu.....2 tahun yang lepas, pernah gak plan somtehing untuk tarikh ni. hehe....ini cerita 2 tahun yang lepas. masa tu orang dok sibuk tarik 8.8.08 la...9.9.09 la....macam2 tarikh yang best.aku pon masa plan gak. 11.11.11 jatuh hari jumaat. dan masa tu dah habis study,sedang elok kalau nak menikah kan. lagipun sunat kan menikah hari jumaat.

then, wat kenduri hari ahad depannya. 20.11.2011. tarikh tu pun cantek gak.

wah! dasyat sungguh angan2 aku yang ntah pape kan. tarikh nak cantek je.

kita merancang, Allah yang menentukan. yang pasti semuanya terbaik untuk kita.

ramai yang mengambil peluang untuk bernikah hari ni. sunnah bernikah hari jumaat. dan ianya jatuh pada 11.11.11. kelaas gitu!

tarikh bernikah tak penting. yang penting bagaimana pernikahan itu dibina. atas dasar nafsu atau ketaqwaan semata.

walaupun aku tak nikah hari ni, tapi aku ada satu kenangan yang menjadi lipatan sejarah kehidupan ku. tarikh yang best, mestilah kena wat sesuatu. ye dak?

tahun lepas, 10.10.10 aku ada daftarkan satu company klien bos. walaupun masa tu hari ahad. aku datang shah alam pergi ssm daftarkan company ni. lagipun masa tu aku nak pergi KL nak pergi open house member, so singgah shah alam.

tahun ni, 11.11.11 aku daftarkan sekali lagi untuk klien bos yang lain. masa klien tu nak daftar company, aku cakap ngan bos nak daftarkan hari jumaat. dapat tarikh yang cantek. bos mestilah setuju. lagipon, bos aku ni pernah pulak cakap tak. hehe...

aku bagitau kat klien tu, kalau dapat tandatangan dokumen2 tu cepat, boleh aku gi daftarkan hari jumaat, tarikh best! dan, mestilah dia pun setuju. hehe....

aku harap, kalau umur aku panjang nanti aku nak daftarkan company untuk klien bos 12.12.12 nanti..ahakz! tu pon kalau bos sudi ambil aku sebagai pekerja dia lagi. hehe

aku tak setuju kalau ada orang percaya tarikh tertentu ada membawa tuah, ong atau sebagainya. bagi aku, tarikh tu hanya menjadi sebuah kenangan manis. tak kisah kenangan apa yang kita nak lakarkan pada waktu itu. dan dah tentu semua orang ingin melakarkan kenangan indah.

tak dapat daftarkan nikah, dapat daftarkan company orang pon dah kira syukur. sekurangnya, aku sampai kat tarikh ni.

Tuesday, November 8, 2011

pakcik tak solat jumaat?

satu tengah hari jumaat. time lunch hour dan time orang-orang lelaki beriman akhir zaman (insyaALLAH) menuju ke masjid untuk solat jumaat.

wa pergi komuter batu 3, hantar member naik train. dia nak balik kedah. on the way nak balik office, kak wa telefon ajak lunch sama2. dia nak belanja. ini dah kira besar nikmat! wa pon merempit nak pergi klang. shah alam ke klang bukan jauh sangat kan. tak sampai 15 minit boleh sampai kalau tak lalu laluan motor.

tapi, DIA gerakkan hati wa ikut laluan motor. biasa wa malas nak ikut laluan motor sebab lagi jauh dan tak boleh nak laju sangat sebab banyak selekoh. tiba-tiba rantai motor lucut. adeh. tak tau nak buat apa dah. ari tu putus. dah ganti yang baru. yang ni lucut plak. tak sampai seminit wa godek2 rantai tu, datang 2 orang pak cik naik skuter berhentikan motor nak tolong aku.

lepas tu, sorang pakcik ni amek perkakas dia kat motor dan tolong aku betulkan rantai tu. pastu, datang lagi 2 orang mamat berhenti. aku rasa dorang ni satu gang sebab keempat-empat lelaki tu pakai vase kontraktor tnb. cepat betul pakcik tu betulkan rantai aku. ligat sungguh tangan dia buka skru dan pasang balik. dalam seminit rantai motor aku dah ok.

mamat sorang tu kata, pasni cepat2 pergi kedai motor minta ketatkan rantai. wa ucap terima kasih banyak2 kat pakcik2 dan mamat2 tu. aku teruskan perjalanan nak pergi klang. sepajang jalan, aku bermonolog sendiri.

"sekarang ni kan pukul 1.20. bukan ke time orang solat jumaat."

"dorang tu tak pergi solat ke"

"tapi, dorang ni baik. tolong aku"

"sayangnya....hati mereka dah cukup baik menolong orang, tapi tak solat jumaat. kalau dorang solat jumaat, dah cukup pakej. memang baik"

sebenarnya, masa dorang tengah betulkan rantai motor aku, aku nak tanya dorang tak pergi masjid ke?
tapi tak tertanya. karang nanti dilucutkan balik rantai aku pulak. astaghfirullah. aku bersangka buruk.


~moga-moga mamat2 dan pakcik2 tu diberi hidayat. aminnn....

Sunday, November 6, 2011

pengorbanan di raya korban

salam aidiladha buat semua...
ada yang berkorban, ada yang mengorbankan dan ada pula yang terkorban. insyaAllah, semua itu akan dinilai Dia. hakikatnya, kita perlu pilih antara dua. hidup ini sentiasa memilih. bila memilih, kita perlu korban kan salah satu darinya.

dalam kebiasaan keluarga aku, raya haji adalah raya dimana semua orang berkumpul. time raya puasa, tak semua ada pada raya pertama. ada yang sampai giliran balik rumah mertua. jadinya, bila raya haji, semua orang akan berkumpul dan pastinya meriah.

lepas solat raya, ramai2 akan makan. macam2 mak masak. macam raya puasa. sambal kacang ngan ayam, masak lodeh, ketupat, lemang, rendang, dan paling istimewa adalah sambal taun. sambal taun taucu menjadi kegemaran kami berbanding sambal taun santan yang menjadi kegemaran mak seorang. hehe....sambal taun ni masakan orang jawa. sangat pedas. makin dipanaskan makin sedap dan makin kurang pedasnya. tapi, perghhh! sedap gila mak masak. Allah yang bagi sedap.

tahun ni, tak sama macam tahun2 yang lepas. mak tak ada. kakak2 balik rumah mertua. sambutan raya pun macam hambar je. huhu...pagi2 telefon ucap selamat hari raya. sedih ok....balik rumah macam tak raya. abang aku yang kat rumah demam sekeluarga. anak buah aku kata, raya taun ni tak makan sambal taun embah.

malam tadi, aku rebus ketupat ngan buat sambal kacang. err, nak bagi suasana hari raya tu ada kat rumah. kalau tak lesu je semua orang. seronok sikit la sebab dapat gak makan ketupat. adik2 ngan anak buah aku semangat makan.

aku tanya, rasa ok tak? dorang kata, manis kurang tapi masin terlebih. yang pasti, tak sama macam mak masak. opkosla.....tapi, dorang makan bertambah. huhu

tersentap tadi masa dengar tanyalah ustaz. ustaz kata, perpisahan ini adalah perpisahan sementara sebagai latihan untuk perpisahan yang selamanya. subhanallah!

salam kurban untuk semua. semoga pengorbanan kita dinilai oleh Allah. insyaALLAH...

Wednesday, November 2, 2011

emo & rindu

err, boleh tak jangan emo?

pesal tak puas hati lak?

ok, wa faham...lu tertekan.

tapi, jangan emo ngan wa. boleh?

terima kasih.


***********

tadi cuba telefon mak, tapi tak boleh. pastu mak telefon balik.
ari tu, kak bagi tau mak sakit perut. ni dah ok.
cakap ngan mak, makan serunding yang bawak ari tu.
tapi mak kata kat sini macam tak boleh nak makan. kurang selera.
aku melawak, mak nanti kurus balik malaysia.
mak gelak. aku gelak. tapi air mata mengalir.
rindu kat mak!