Saturday, December 31, 2011

babai 2011

hari terakhir 2011

semoga tahun-tahun yang ditinggalkan memberi manfaat dan dimanfaatkan.
mohon maaf atas kekasaran bahasa dan keterlaluan bicara.
semoga amalan saya, kamu, dia dan mereka diterima ALLAH walau sekelumit zarah.

selamat tinggal kamu
selamat tinggal dia
izinkan aku pergi
kerna aku perlukan perubahan
moga aku lebih menghargai
lebih berdikari
lebih menjadi diri sendiri

mungkin sampai sini saja kita bersama
esok-esok harap bersua semula
pergiku bukan kerana kecewa
pergiku bukan kerana terasa
tapi aku ingin bebas dari segala
dan aku ingin hidup semula

2012, ku harap segalanya indah
agar imanku makin bercambah
agar taqwa ku makin membuah
agar sabar ku semakin bertambah

babai 2011!

Wednesday, December 28, 2011

terkejut

assalamualaikum wbt

masa hari isnin tu, anak buah aku dah buat aku tersentuh. dari tak ada sesiapa yang tahu yang birthday aku satu rumah dah tau. ikram, dia bagi hadiah kat aku. tau tak apa yang aku rasa time tu? terkedu sampaikan dia yang tegur aku.

"mak fau tak cakap terima kasih pon"

err, terima kasih ikram. dia buat flying kiss kat aku. nak cium peluk aku pon mungkin dia malu. sebab dia dah darjah 3. lain kalau kecik lagi. kak aku cerita kat aku:

"masa birthday ikram hari tu, dia suka sangat dapat hadiah dari kau"

"ala...kecik je kot, murah pulak tu"
abang ipar aku ajak last2 minit makan-makan sambut birthday anak sulung dia. so, aku sempat singgah kat speed mart belikan ikram coklat yang dah siap bungkus dalam kotak. lagipun, masa tu tengah bulan, agak nipis la purse aku time tu. hehe

"bagi dia, kalau di bungkus tu maksudnya hadiah. pastu dia sibuk tanya aku bila birthday kau. dia cakap nak bagi hadiah kat kau. dia suruh bapak dia belikan. semangat nak balik kampung sebab nak bagi kau hadiah"

"huhu...terharunya..."

betapa dia ingat kat aku dan terlalu menghargai. aku belajar sesuatu dari dia. iaitu belajar menghargai dan tunjuk kasih sayang kita kat orang yang menyayangi kita. thanks ikram. mak fau suka gila!


ni brooch yang ikram bagi. cantek! walaupun bukan dia yang pilih. hehe...very the terharu!


hari isnin tu aku dapat beberapa wish yang agak terkejut. wah! bank islam wish kat aku. paling tak boleh bla, ahli parlimen pas tanjong karang sms kat aku wish birthday. siap doa dan harapan yang panjang kot. tau la PRU13 nanti aku dah boleh mengundi. hik hik. tapi, BN tak da wish pon kat aku. heee...lagi satu, pekerja avon pon wish kat aku. hehe...thanks ye!


dan paling best mesti lah dapat wish dari sahabat2. many thanks kat korang. doa korang lagi amat aku harapkan. tapi kalau disertakan hadiah ok gak kan?hehe....


pada yang wish kat aku, thanks gak...jazakumullah...semoga akidah ku bertahan hingga hujung nafas.






sungguh, saat ini aku amat merindui senyum mereka....

Monday, December 26, 2011

26 december

Tarikh ini yang punya banyak sejarah bagi penduduk Malaysia. banyak tragedi yang berlaku di tarikh ini. semoga ianya menjadi iktibar dalam hidup kita. yang benyawa pasti akan mati kerna tiada yang kekal di dunia ini.


26 Disember 1996 Keningau, Sabah

Pada malam itu, satu tragedi yang paling dahsyat direkodkan berlaku di negara ini, tidak pernah tragedi seteruk itu sebelum malam berkenaan.

Ribut Tropika Greg melanda Sabah dengan kawasan paling teruk terjejas adalah Keningau manakala Kota Kinabalu, Papar, Sipitang, Tuaran, Beaufort hanya mengalami kerosakan kecil.

Bencana alam itu dipercayai mengorbankan mangsa paling ramai dalam sejarah tragedi bencana alam di Malaysia; lebih 200 mangsa terkorban dan 102 lagi hilang dalam ribut yang berlaku selama kira-kira lima jam, bermula jam 1 pagi dan berakhir sekitar 6.30 pagi.

Di Keningau, kemusnahan dua kampung berhampiran Sungai Pampang iaitu Kampung Pampang dan Limbawan ibarat ‘padang jarak padang tekukur’ manakala sebuah kampung dikenali Batu Satu atau Kandang Ayam yang didiami kebanyakan warga Indonesia keturunan Tator, musnah sama sekali.

Sungai Pampang, Bayayo, Liawan dan Sinagang melimpah dan hujan berterusan menyebabkan sembilan kampung ditenggelami banjir kilat sekali gus merosak dan menghanyutkan sejumlah 500 rumah penduduk di tebing sungai. Kira-kira 3,000 penduduk kehilangan tempat tinggal.

26 Disember 2003

Satu kejadian gempa bumi dengan kekuatan 6.5 skali richter telah berlaku di wilayah Bam, Iran. Ia menyebabkan 45,000 orang penduduk telah terbunuh

26 Disember 2004 Banda Aceh, Sumatera, Indonesia

Pada pagi yang hening, 26 Disember lalu secara tiba-tiba ruang udara Banda Aceh dikejutkan suasana kicauan berpuluh ribu bangau putih berterbang rendah. Penduduk setempat tergamam dengan kehadiran luar biasa kumpulan bangau putih yang entah dari mana datangnya pada jam 7.30 hingga 7.45 pagi.

kehadiran bangau putih itu cuba memberitahu sesuatu kepada manusia tetapi penduduk sekitar tidak memahaminya. Malah ada yang cuba bermain-main dan membaling batu ke arah kumpulan bangau putih itu.

Bagaimanapun akibat leka dengan kehadiran kumpulan bangau putih berkenaan, secara tiba-tiba kira-kira 15 hingga 30 minit kemudian, berlaku gegaran gempa bumi pertama setengah jam kemudian menyebabkan penduduk Banda Aceh bertempiaran lari.

Gegaran kedua menyusul beberapa minit selepas itu hingga meranapkan bangunan termasuk pusat beli-belah, kedai, sekolah dan rumah di sekitar bandar terbabit. Ini diikuti ombak besar atau tsunami setinggi 30 hingga 40 meter. Cukup dahsyat untuk digambarkan menerusi kata-kata.

seramai 230,000 orang warga Aceh meninggal dunia

26 Disember 2009

Sepuluh penumpang maut manakala dua lagi cedera dengan seorang daripadanya parah apabila bas dua tingkat Sani Express terbabas dan melanggar pembahagi jalan di KM272.8, Projek Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS) arah utara, kira-kira lapan kilometer selepas Plaza Tol Ipoh Selatan, awal pagi ini.

26 Disember 2011

Hari cuti umum untuk seluruh rakyat Malaysia sempena menyambut hari kelahiran yang ke 23 penulis blog antikapelsedunia. Heee….

Alhamdulillah, masih punya kesempatan untuk menghirup udara december kali ini. moga2 masih punya kesempatan yang sama dihari yang mendatang.

Moga pertambahan umur ni, akan bertambahlah amalan hendaknya. insyaALLAH…


sumber

Friday, December 23, 2011

hujung tahun (2)






satu hari nanti, pasti aku akan merindui ini...

terima kasih

pertama dan mungkin bukan yang terakhir. insyaALLAH

terima kasih untuk kamu (peg khidmat pelanggan firefly) kerana melayan saya dengan begitu baik sekali dalam telefon tadi. dan kamu adalah aset penting untuk firefly meningkatkan penjualan tiket sebab punya pegawai yang berlemah lembut dan bersopan santun.

terima kasih untuk kamu (officemate) sebab tolong saya fotostat dan deposit duit tadi. saya harap kamu akan enjoy bekerja disini tahun depan dan sabar dengan saya. (erk?)

terima kasih untuk kamu (sahabat baik) sebab sekian lama saya memikirkan tentang masalah kita. sebenarnya, kita tak punya masalah, dan yang bermasalah adalah saya. (huhu)

terima kasih untuk kamu (yang saya kagumi) sebab beri kepercayaan pada saya. yang saya tak rasa dia dapat buat masa ini. (akan datang mungkin?) saya begitu seronok. tak tau nak kata apa. alhamdulillah. ALLAH bg rasa seronok yang buat saya terbuai sebenatar dengan khayalan indah yang penuh imaginasi ceria. tolong terus mempercayai saya. dan saya tidak akan mengambil hak kamu walau 1 sen. kalau ada, tolong halalkan.

terima kasih untuk kamu (kakak) sebab ucap ulangtahun lebih awal. hadiah untuk saya ada tak?(hehe)

terima kasih Allah. untuk tiada sesuatu pon yang saya boleh jadikan sebab. semua dari Mu, dan aku akan kembali kepada Mu satu hari nanti.

moga, masih ada peluang untuk aku menghirup udara december pada tahun-tahun yang akan datang.

Thursday, December 22, 2011

hujung tahun

bos esok pergi penang. means selasa nanti baru jumpa balik. dari minggu lepas dia minta aku buatkan bill untuk clients. dia nak minggu ni. tapi sebelum bagi kat clients dia nak tengok dulu.

dan semalam dia bercerita lagi pasal bill tu semua. dan sekali lagi tengah hari tadi. aku bukan tak mau buat. tak terbuat sebenarnya. biasalah hujung tahun. banyak betul benda nak settle.

dok kalut buat tadi. minta tolong shida. nak suruh dia buat semua dia tak berapa nak faham. dan aku sendiri tak tahu nak explain macam mana kat dia sebab aku tengah bingung.

pastu, tiba2 mamat tu tanya pasal satu lagi clients. dia nak hantar dokumen esok pagi. aku tak siapkan lagi! buatlah mamat tu punya dulu.

dah masuk asar, aku p solat jap. time aku solat, bos masuk office. aku habis solat, bos dah blah. tiket flight bos malam ni, so dia nak balik awal.

dan aku tak sempat nak tunjuk kat bos bill yang dia suruh buat tu. tau tak ape yang aku nak buat sekarang ni? nak nyanyi lagu ni kat bos:

"sebelumnya kau pergi...renunglah aku disini
kerna mungkin terjadi...kita takkan berjumpa lagi"


bos! sorry. tak dapat nak tunjuk kat bos. jumpa lagi hari selasa nanti. insyaALLAH.

dan sekarang ni, aku rasa lagu ni best! segenggam bara api.

perjalanan ini sukarnya dilalui
lurah onak berduri ku redahi
kehidupan ini sukarnya diramalkan
ceria dan sengsara sudah biasa

masih ku harapkan sinarNYA
menerangi jalanku
masih ku harap kegemerlapan
dihari yang mendatang
walaupun tak mungkin untuk bertahan
menjulang impian

sudah ku genggami bara api
hingga jadi arang sakti
sudah ku teroka isi bumi
ku persembakan selakasa baiduri
moga ada pertalian
rasa kasih diantara kita
bagai aur dengan tebing kehidupan
saling perlukan


tiba2 suka dengan lagu ni.

Tuesday, December 20, 2011

untuk kamu

setiap dari kita perlukan perubahan. tapi bukan senang nak berubah. namun ianya tak sesukar menegakkan benang yang basah. cuma ianya perlukan masa.

untuk kamu, sanggup tunggu masa itu? saya agak tertekan sekarang.
untuk kamu, sanggup tolong saya? saya amat lelah waktu ini.
untuk kamu, sanggup terima saya? saya bukan seperti yang kamu inginkan.

untuk kamu, boleh beri saya peluang? saya amat butuh.
untuk kamu, boleh maafkan saya? acapkali saya mengulang kesalahan dan dosa itu.
untuk kamu, boleh doakan saya? agar saya menjadi seperti yang kamu nak.

untuk kamu, yang saya tengah sayang dan akan saya sayang.
untuk kamu, yang kenal saya dan akan saya kenal sa
untuk kamu, yang menjadi saudara saya dan akan menjadi saudara saya.

untuk berubah tak perlu tunggu masa yang sesuai. kerna bermula dari sekarang. kerna kita tak tahu apa yang berlaku masa akan datang.

Friday, December 16, 2011

cikgu

dalam sebuah kelas....

"murid-murid...jangan tinggal solat. solat itu adalah perkara pertama yang akan dihisab oleh ALLAH di akhirat nanti. kalau baik solat kita, maka baik lah amalan kita. melalui pengalaman cikgu, kalau tinggal solat pasti ada sesuatu bala yang akan menimpa. dulu, masa cikgu budak-budak lagi cikgu pernah tinggal solat. masa tu tak menyedari tentang pentingnya solat. biasa solat subuh. bila cikgu tak solat subuh, siang tu pasti akan berlaku sesuatu. basikal rosak la. duit hilang la. macam-macam"

"oh...maknanya, handphone cikgu yang hilang semalam tu sebab cikgu ada tinggal solat la ye?"

gurlp!

Thursday, December 15, 2011

Tuesday, December 13, 2011

salahkah mencintai lelaki orang?


teeeeeeeeeeetttttt!

sendiri

sesekali aku ingin sendiri
mungkin kau akan lebih menghargai
atau mungkin kau terus lari
dan aku, kau tak peduli

izinkan aku pergi
atau kau tak sedari
ketiadaan ku tidak kau rasai
ya! aku mengetahui

lagi sekali
aku tak minta dihargai
tapi jangan ku disakiti
kerna aku berasa sedih sekali

Thursday, December 8, 2011

azam

salam maal hijrah...

walaupun dah 11 hari kita melangkah ke tahun baru. better late than never kan.
masing-masing ada azam. setiap tahun membuat azam dan berazam. capai tak capai itu cerita lain. yang penting kita berusaha kearah itu.

dalam usia yang akan menginjak 23 tak lama lagi, banyak azam yang aku dah azamkan. ehm, ehm...macam poyo la plak kan cerita kat blog. tak pe, sekadar kongsi ye kawan-kawan...

1-belajar memasak
actually,aku dah teror masak. masak air dan nasi. goreng telur pon pandai gak. hua hua hua..
aku akan cuba untuk belajar memasak. dan buat masa ni, blog masakan yang aku list kan kat tepi blog aku ni memang best. sebab tunjukkan cara masak step by step. sangat berguna buat orang yang tak berapa nak reti masak macam aku. dan gambar yang sangt meruntun jiwa untuk mencubanya juga.

2- belajar menjahit
ni semua gara-gara baju raya aku aritu makcik tailor salah saiz. dia buat saiz kak aku. aku berazam untuk belajar menjahit.

3- menamatkan zaman anak dara
insyaALLAH. moga ada jodoh dalam masa terdekat. pocik kata umur 20an dah kira lewat. err....

4-amek lesen kereta
walaupun tak da plan nak beli kereta buat masa terdekat, tetapi memang nak amek lesen kereta. aku agak fobia masa amek lesen motor dulu.

azam number 1-3 aku rasa adalah azam kebanyakan orang perempuan. tinggal kite yang perempuan ni laksanakan atau tak azam tu.

itu adalah azam dunia untuk mendapat rahmah di akhirat.

paling utama, aku nak meminimakan penggunaan internet di office untuk memaksimakan kualiti kerja. mujur tak da FB dah...kalau tak lagi ralit kot. dan sebab tu, post entry ni waktu malam. hehe...bos,minta ampun banyak2....saya banyak sangat main masa office.

sekarang ni, saya nak mula serius dengan kerja saya. err, selama ni tak serius eh?
bos, maksud saya, saya nak jadi pekerja yang berkualiti.
yeahhhh!

terover sudah.....
ok bai!

Tuesday, December 6, 2011

cerita kerja

hari ni bermula
cabaran yang menduga
iman dan ikhlas jua
tercabar atau merana
nantikan jawapannya

bercerita tentang kerja yang aku kerja sekarang ni. masa mula-mula buat kerja rasa macam best. macam tak berapa nak pening kepala. macam senang je semuanya.
bila dah pergi training mendalami tentang erti "setiausaha syarikat" yang sebenarnya dan secara ilmiahnya, baru aku tahu. bukan senang macam aku sangka sebelum ni.
lagi banyak belajar, rupanya lagi banyak benda yang kita tak tahu. lagi banyak yang kita kena buat sebenarnya. dan terlalu luas prospek kerja macam ni.
masa mula-mula dulu, aku lagi suka buat kerja setiausaha dari kerja akaun dan audit. tetapi, mungkin sekarang dah terbalik.

lagi-lagi nak hujung tahun ni. nak tutup akaun. nak prepare mesyuarat dan segala nya. aku tak mengeluh, cuma baru aku sedar. susahnya cari duit. susahnya mak ayah nak besar kan aku dulu.

masa sekolah, pernah pergi motivasi. motivator tu pernah kata:

"pernah tak bayangkan, susahnya mak ayah cari duit? kena marah dengan manager, kena herdik dengan orang tapi tak dihiraukan. demi cari duit untuk sekolahkan anak-anaknya"

ya! aku sekarang sedar. memang bukan senang nak cari duit. kita kena harung macam-macam. kena marah dengan klien macam dah biasa walau tak selalu. walaupun bos tak pernah marah, apa lagi mengherdik aku. tapi aku cukup terasa hati bila klien tak puas hati dan marah-marah.

lumrah hidup di dunia. mungkin aku pun pernah marah orang tak tentu pasal, dan kini aku kena marah dengan orang lain. walaupun nyatanya bukan salah aku.

tetapi, bila kita dapat imbuhan dan ganjaran atas penat lelah kita, rasa seronok sangat. terasa ingin beli semua yang diidamkan. tapi, masih kena batas. kalau tak, hujung bulan naik basikal pergi office.

pernah terfikir, hidup di dunia ini kena jalani kehidupan yang susah dan sukar. agar senang di hari kemudian. jadinya, aku sanggup untuk bersusah. aku mahu belajar susahnya tak ada duit dan mencari duit. zaman nabi dulu pon mana ada simpanan dan pelaburan.

mungkin kita perlu menyimpan, tapi jangan terlalu banyak menyimpan hingga kita rasa selesa untuk menjalani keadaan hari esok kerna ada jaminan kewangan yang disimpan. hinggakan kita lupa untuk meminta jaminan keselamatan dan kesejahteraan dari Tuhan.

ramai manusia yang mengagungkan duit. terasa dia yang berkuasa bila punya duit. hingga lupa bergantung harap pada Dia.

masa mula-mula kerja dulu, aku sibuk mencari insuran takaful untuk diri aku. Alhamdulillah, asyik bertangguh je. dan kini aku sudah punya insuran yang lagi berbaloi. iaitu insuran tawakal.

apapun alhamdulillah. aku punya kerja. lebih baik dari orang yang menganggur. dan Dia bagi aku cukup dan cukup-cukup agar aku sentiasa beringat dan mengingati DIA. moga andai ada terlebih akan menambahkan ingat ku pada Dia dan hari kemudian.
dan aku berharap, aku takkan resign bila waktu pencen aku. sebab aku nak resign lagi awal.
house manager adalah cita-cita aku.

susah nak jadi baik
lagi susah nak jadi sentiasa baik
sebab Allah sayang orang baik
orang pon suka orang baik
semoga sentiasa baik-baik

Saturday, December 3, 2011

terima kasih

secara jujur,
aku begitu terasa hati...

secara jujur,
aku begitu geram....

secara jujur,
aku begitu sedih....

terima kasih kerna membuat aku begitu...

acapkali ianya berlaku
acapkali kau buat aku begitu
untuk sekian kali,

terima kasih

Friday, December 2, 2011

saat ini

aku terasa ingin bertukar kerja. house manager mungkin?

********
seakan sudah dibebaskan
suaraku telah bebas
ya! bebas
namun masih ada batas
sekurangnya aku bukan dipenjara

Thursday, December 1, 2011

cerita biasa

SUARA MASIH DIPENJARA
RASA HATI INGIN SEKALI MERONTA

hujung minggu yang kebizian. musim cuti sekolah adalah sama dengan musim kenduri kahwin. sabtu, sahabat sekelas masa menuntut ditingkatan empat dan lima bertukar title. sekarang dah jadi puan.

ahad, sahabat baik pula sampai giliran. ya! memang sahabat baik. sebab dia seorang yang baik. mak dia juga baik. lama tak jumpa makcik. masa datang, mak cik berniqab. cantek!
antara kita bertiga, kak yang kahwin dulu. pasni kita tengok antara saya dengan dia siapa dulu. semoga kak menjadi yang solehah untuk pendamping kak. mungkin kita tak kan sekerap dulu untuk bersms dan berjumpa apa lagi bergurau senda. tapi, kak tetap menjadi kesayangan saya. ya! kesayangan. sebab kak banyak beri kenangan manis pada saya. tak kan lupa itu!

lepas tu, pecut pergi shah alam walimah office mate. dah kahwin lu bro! barakallahu lakuma. semoga perkahwinan lu ngan wife lu dilimpahi bahagia dan rahmat. insyaALLAH. wa tak sempat beli hadiah. kenduri taiping nanti la wa bagi hadiah ye. err, tak lama sangat ke? bulan 1 nanti kan?

oh! sabtu ni juga ada walimah di setiawangsa sahabat baik masa sekolah batu 38. dulu sama-sama nakal. sekarang dia dah jadi ustazah. good! semoga istiqamah sahabat. dan semoga menjadi ketua bidadari syurga buat suami mu. aku sayang kamu!

dan oh ye! mak dah balik ngan abang. rindu mak!!!!! mak dah kurus sikit. abang pon. perot dah tak boncit. abang tunjuk tali pinggang dia dah berubah 2 lubang ke belakang. mak ngan abang kata, dia doakan saya dipermudahkan jodoh. hehe....maluuuuu......terima kasih mak ngan abang! mak belikan jubah untuk kami anak perempuan. tapi tunggu pos sampai. sangat tak sabar!