Thursday, August 30, 2012

Selamat hari raya

Assalamualaikum wbt

Terlebih dahulu, rasanya masih tidak terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin.

Banyak benda nak cerita sebenarnya. tapi, biarlah dipendamkan dulu.
kekangan masa yang agak menghantui.

Terima kasih pada kamu, dan kamu yang sudi menjenguk sini walau tiada sesuatu yang baru untuk ditatapi.

Hujung bulan ni, akan meninggalkan Malaysia.
Untuk melihat sesuatu yang baru
Untuk merasai sesuatu yang aku tak tahu
Untuk mendapatkan sesuatu yang aku terlalu mahu
Walaupun hanya seminggu

Mohon doa kalian agar nikmat yang aku dapat akan menambahkan iman
agar nikmat ini akan membuat aku makin dekat dengan Tuhan

Sejak dua menjak ini agak sibuk menghadiri kenduri sahabat handai.
Mereka makin ramai yang dah berteman
dan ramai juga yang masih berseorangan
termasuk aku
woha!

Thursday, August 2, 2012

biskut raya

Assalamualaikum

dah hampir pertengahan ramadhan. cepat masa berlalu. mungkin kerana sibuk dengan kesibukan dunia yang tak terbatas. ditambah lagi dengan hati rapuh yang mudah tergoncang dengan dunia hingga kadangkala membiarkan ramadhan pergi berlalu saja.

hari sabtu mengajar tusyen akaun form 5 untuk 5 student yang bersemangat untuk belajar akaun. dan aku pon semangat mengajar. mereka sporting dan seronok didampingi. dan sepanjang ramadhan ni mendapat tempahan popia yang berbondong-bondong. sebab aku seorang yang menggulung popia tu, jadi aku rasa begitu berbondong-bondong tempahan yang diterima. Alhamdulillah.

plan mulanya nak jual kat cikgu sekolah kak aku. dan kak aku bagi tester kat kawan2 cikgu kat sekolah dia. tak sangka ramai pulak yang menempah. sedap katanya! yeah! memang sedap. sebab bukan aku yang buat. sebab mak yang buat. dan sebab Allah yang bagi sedap. aku keluarkan modal untuk buat inti dan bagi mak. selebihnya aku yang buat sehingga menjadi popia. rasa-rasanya kalau tak dan nak siapkan, harus lah ambil cuti. huhu

dan tahun ni langsung tak ada mood nak buat biskut raya. tak tahu kemana menghilangnya semangat itu. ke laut cina selatan mungkin. tahun lepas macam nak gila je buat kuih raya. berjenis-jenis dicuba. tapi tahun ni? ada 2 jenis je yang terbayang dalam kepala otak aku. iaitu cookies ala famous amos ngan frambozen. cookies ala famous amos tu agak selalu buat walaupun bukan time raya. sebab ianya sedap dan sangat diminati ramai. terutama anak-anak buah aku. bukan sebab aku teror buat, tapi coklat cip dan badam membuatkan ianya menggamit nak lagi dan lagi.

frambozen ni pulak macam dah mengidam dah rasanya. sangat la teringin nak makan sebab tengok kat kak ita punya blog. jadinya, kena la buat untuk tahu rasa nya macam mana.
masih banyak yang perlu dilakukan. harap2 diberi kesempatan melangsaikan semuanya sebelum meninggalkan dan ditinggalkan.

Tuhan! ampuni dosa dan kelalaian ku. Berkati umur ku, dan murahkan rezeki ku.
Tuhan! ampuni dosa dan kealpaan ibu bapaku, adik beradik ku, sahabat2 ku, guru2 ku, anak-anak muridku, ahli keluarga ku dan seluruh umat islam yang mengimani Mu yang sudah pergi menemui Mu dan yang masih hidup di dunia ini.

Terima amalan kami dan sampaikan kami dengan lailatul qadar.

aamin...