Thursday, January 17, 2013

Sambal taun taucu


Salam...tiba-tiba blog ni jadi blog resepi pulak kan. hehe...kak umu request resepi sambal taun taucu.

Sambal taun taucu adalah satu daripada masakan orang jawa. Ada dua jenis sambal taun iaitu sambal taun santan dan sambal taun taucu. Kedua - duanya menggunakan bahan yang sama kecuali 1 je bezanya. Sambal      taun taucu guna taucu, sambal taun santan tak guna taucu tapi santan.

Kebiasaan keluarga aku, mak akan masak sambal taun masa hari raya haji atau aidilfitri. Yang ni, memang menu wajib selain kuah kacang ayam, masak lodeh, rendang dan lain-lain. Dan biasanya mak akan buat sebelanga besar. Sebab sedap gila sambal taun taucu ni, dan menjadi kegemaran seisi keluarga. Mak buat gak sambal taun santan, tapi biasa yang tu mak je kot yang makan. hehe

Kalau pergi beraya rumah sedara-mara, seingat aku hanya sorang makcik aku je yang akan hidang sambal taun taucu ni. Dan sedara-mara yang nak makan sambal taun taucu ni, akan call rumah sebelum nak datang. Dan mak akan get ready lauk tu.

Kenapa dipanggin taun? Maybe sebab dia tahan lama. Makin di perangat makin sedap. tapi dah masuk minggu kedua kalau tak re-stock tak berapa dah. Sebab dah tak pedas.

Sambal ni sangat pedas tau. Pedas gila. Makin makan, makin pedas dan makin nak tambah. Dengan nasi panas dan kicap. Perghh! Mengancam habis. Tapi jangan makan lengkuas dan cili tu. Ambil isi jer.

Berikut adalah resepinya. Aku tak pernah buat. Tapi, selalu tolong mak. Secara tak langsung, tau. Hehe...
Resepi ni untuk 4-5 orang makan.

1- bawang merah kecil dalam 15-20 biji dihiris

2- lengkuas @ laus dalam 250gm dihiris gak...tapi bukan hiris bulat tau...macam hiris timun makan kat laksa...hehe...paham tak kak?

3- cili padi dalam 150-200gm. akak buang tangkai je. tak payah hiris atau tumbuk.

4- taucu dalam 1/2 - 3/4 botol. yang dalam botol kaca. kak tau kan? biasa mak guna cap telefon atau tempayan. cap bilal masin sikit, rasa pun kureng.

5- Isi kerang dan ayam pencen @ ayam kampung. Sebelum tu, rebus dulu ayam tersebut dan dipotong kecil-kecil. Bukan potong 8 atau potong 12. Lagi kecil dari tu.

ok, ini step dia...

1- panaskan minyak dalam kuali. guna kuali yang besar sikit senang nak kacau. minyak banyak sikit dari kebiasaan kita tumis, dan kurang sikit dari kebiasaaan kita menggoreng ikan/ayam.

2- masukkan bawang, lengkuas, cili. tumis sampai naik bau dan bawang mula layu.

3- masukkan taucu.

4- masukkan air asam jawa. dalam setengah cawan untuk asam jawa yang sedikit pekat.

5- pastu masukkan bahan-bahan yang korang suka. biasa mak masukkan isi kerang, ayam pencen @ ayam kampung. nak masukkan kaki ayam pon boleh. kitorang kalau makan kaki ayam berebut-rebut. hehe...tapi, ada gak yang tak suka makan kaki ayam. terpulang...

6- perasakan dengan garam, gula dan ajinomoto. Tapi, tak letak Ajinomoto pon tak apa. Garam jangan banyak-banyak sebab taucu dah masin. Tapi, gula kena banyak nak bagi balance rasa pedas. Yang tu, kena agak-agak. Sampai rasa puas hati dengan rasa tersebut.

7- Masukkan air. Sambal taun ni, tak kering. Berkuah. Tapi agak-agak la ye. Dia tak lah berkuah macam masak gulai.

Tempoh memasak agak lama dengan api yang sederhana. Sebab tu kena berkuah. Kalau air kering nanti hangit pulak kan.

Ok, aku dah terliur.

Nanti kalau mak masak, aku letak gambar ye.

Kak umu, harap kak umu paham. Akak ada number saya kan. Nanti bila-bila mesej la ye.:)

Meh la datang rumah saya. Nanti saya request mak masakkan sambal taun taucu ni.

Sekian, dari dapur jawa:)



8 comments:

umu6point said...

Assalamualaikum f,
jazakillahukhoir ye memenuhi hajat ummi mengandung ni..hihii. tetiba mengidam dgn sambal taun tauchu ni. akk igtkn sambal taun ni kosong je...rupanya bleh ye di masukkn ayam kampung. akk prnah juga mkn yg letak kerang. sedap sgt..

Tp yg akk suka mkn dgn nasi tu sambal tauchu kosong biasa yg di letakkn byk cili padi yg d belah depannya. insyaAllah, dlm beberapa hari lg bleh la akk try. ni kalau akk masakkn utk abah akk ni mst dia terkejut. abah akk org jawa. arwah ibu akk pn org jawa tp anak2nya jgn nk kata mskn jawa...ckp jawa pun x reti..hihi.

*klu nk ckp ttg hati n perasaan email la akk.. bleh luah panjang2 dlm email. lps email kne msg tau sbb sgt jrg buka email..hihii

~fam~ said...

salam..
kak,tahniah! kak long btol2 jd kak long..hehe
kak ada kat semenanjung ke?

sy rasa sy tau yg kak umu maksudkan..dia kering kn?xberkuah?ape je isi dia eh?yg dbelah depan cili padi atw cili yg besar 2?

sy plak yg konpius..hehe..

byk version rupanya..bru tau..hehe

Anonymous said...

Tapi tetap tak leh lawan sup cendawan ku...sruppp...

~fam~ said...

Kau sape?

Anonymous said...

Aku ujian bagimu

~fam~ said...

Erk?
Xpas lagi ke aku dgn ujian mu sampai diuji lagi?

umu6point said...

Alhmdulillah, sje nk bg adik kt k.long cept2. kesian main sorg2 kt rumah x ada kwn..hihi

mksd akk sambl kering tu la. x guna cili besar2. guna cili padi depanya di belah panjg guna gunting selalu.

okey..skrg akk tgh msk sambal taun versi f.. akk byk guna kaki aym, kepak n sedikit isi ayam...hihii. ni kes x suka isi ayam ni. suka mcm f gak..suka kaki ayam n kepak. tp guna ayam daging ler..susah kt sini nk cri ayam pencen.

yg keliru sikit tang mana nk kena msk lama2 tu? time msk tauchu tu ke? lg satu, bila dh msk sambal ni wrna ape ye? coklat @ kehitaman?

amboi..sedapnya bau sambal ni dri dapur..x sabr nk mkn..hihi

~fam~ said...

wah! semangat kak umu....bagus!
hehe....

bila dah masuk semua bahan termasuk ayam, api perlahan kan sikit biarkan mendidih lama sikit. sebab nak bagi taucu dan cili meresap.

warna nya coklat gelap bergantung kepada taucu yang digunakan.

kak kat sabah eh sekarang?

saya dah terbayang ni...hehe