Thursday, August 29, 2013

bukan


bukan aku sedih kerna kau meninggalkanku
tapi aku tak sanggup menanggung rindu


Wednesday, August 21, 2013

ada aku kisah?

phoenix

aku masih lagi bernafas
aku masih tak duli kebas
lihat aku yang tetap bangun kembali
kakimu tak cukup buat aku mati

pasti kau hairan bagaimana selepas bertahun
aku tetap teguh, utuh, tak roboh, tekun, pegun
kau cipta aku untuk kau musnah bila diperlu
kau bina aku dengan tipu mimpi bohong palsumu

mungkin kau tak tau sepenuhnya yang aku ini
sebenarnya phoenix yang takkan pernah akan mati

ku sentiasa kembali
walau dibagi api
walau terhancur diri
tetap ku gagah berdiri

kalau kau fikir aku bodoh kerna mencintai
kau lebih bodoh kerana fikir aku akan pergi
lagi kau pedang aku
lagi kau pijak henyak sepak caci maki aku
lagi kebal rusukku

aku masih bernafas dan aku takkan lemas
dengan cabaran dugaanku hadapi ku takkan tewas
namun aku dibenci, dihina dan dimaki
ku akan gagah berdiri walaupun halangan menanti

ingin ku memberitahu kepada kau yang kucintai
namun kau tak mengerti apa yang terpendam dalam hati
apa orang berkata akan ku tolak ke tepi
kerna engka yang ku nanti dan ku termimpi-impi

mungkin sebenarnya
ku mahu percaya
yang mungkin bila kau lihat ini semua akan kau celik mata

mungkin satu masa
setiap setia
dapat memujuk kubu kerasmu untuk dibuka pintunya

you dead wrong if you think my phoenix gonna die
i'm still standing right here waving you good bye
all these years all the pain and the suffer i take
every breath you take you gonna regret when you're dead!!!!

#puas

Monday, August 19, 2013

kenangan

Kenangan di Beijing aku pergi tahun lepas adalah antara yang best sepanjang 2012. Mana tak nya, percutian percuma sambil dapat berkenalan dengan mereka yang baik dan ceria. Ahad yang lepas sorang akak yang bersama ke Beijing datang beraya kat rumah. Seronok sangat-sangat. Akak tu datang beraya dengan suami dan anak-anak dia. Ok, suami dia aku dah kenal. Join trip Beijing juga disamping kawan bos.

********

Mungkin ada rahmatnya
Kita tak bersama
Andainya diteruskan
Apakah kesudahan
Itulah ucapanmu
Dihujung pertemuan

Kuat mana diikat
Pasti akan terlucut
Andai disambung lagi
Tidak sekuat ldulu
Kerana cuma aku yang menarik
Bukan lagi tanganmu

Tak guna mendustai
Pada diri sendiri
Sedangkan rindu itu
Sering mangganggu
Salah usah dicari
Seharusnya berdua
Kita menghadapi menanganinya

Pada zahir tidak terlihat
Ada garis yang terbentang
Tapi batinku sering berkata
Biar ada batasannya

Walau tidak disini
Cinta kita bersemi
Berkat keyakinanku
Dan doaku pohonkan
Moga diperkenankan
Dipertemukan
Suatu masa nanti

#Zianazain_tiadajodohantarakita
Seterusnya....

Sunday, August 18, 2013

tiada sangka

Alhamdulillah atas nikmat yang kita miliki. Kita akan merasa cukup dengan apa yang ada jika kita bersyukur apa yang dikurnia pada kita. Allah maha adil. Mereka ada apa yang kita tak punya. Tapi kita punya apa yang mereka tiada. Walau secara rambang, itu macam tak cukup. Tapi, dikala kita yakin rejeki itu Allah yang beri, pasti tiada sia-sia keyakinan itu.

dikurnia sesuatu yang tiada ku sangka
serius! tak pernah menyangka
dulu pernah berharap akan ia
tapi malu untuk bersuara atau bertanya
dan, nah!besar juga angkanya

#Alhamdulillah, rezeki terpijak. eh!

******

Dalam keamanan malaysia yang nampak secara luarannya, sedang dihati setiap rakyat yang bergolak dan berkocak tiada yang nampak, malah kadar jenayah yang semakin meningkat tanpa ada peduli yang sewajarnya oleh pemimpin, disamping kesungguhan setiap yang lalai untuk mengumpul harta dunia tanpa peduli siapa yang punya. Itu hanya di  Malaysia.

Tapi, di Mesir sana? keamanan hanya terdapat dalam hati setiap yang impi syahid yang kekal hidup disisi Tuhannya. Darah mengalir merata, tanpa ada belas dan kasihan.

Fahami dulu apa dia. Sila baca apa disini.

#MasyaAllah!

Thursday, August 15, 2013

Cerita raya

Bermula kerja selepas cuti berhari-hari. Alhamdulillah.

Raya yang biasa-biasa bagi aku. Tiada yang baru. Huhu. Adapun, kerongsang baru. Itupun hadiah dari sahabat baik yang pergi ke sabah.

Apapun, Alhamdulillah 'ala kulli hal. Tak beraya ke mana kecuali pergi rumah jiran-jiran dan baraan ke rumah cikgu-cikgu sekolah.

Rumah saudara mara tak pergi pun sebab teman bapak kat rumah. Menyambut tetamu je lah. Seorang pakcik aku yang aku kira jumpa setahun sekali bertanyakan pada aku:

"Anak kau dah berapa?"

"24 orang"

Hehe. Anak buah okey!

Cikgu-cikgu masih ingat aku rupanya. Walaupun lebih 7 tahun aku meninggalkan sekolah. Ada seorang ustaz ni yang hanya ingat nama aku seorang. Hehe. Pelajar "bermasalah" memang diingati oleh cikgu.

"Macam mana la saya boleh lupa awak. Masa SPM, awak seorang je yang dapat B dalam kelas awak. Padahal yang lain semua dapat A. Jenuh saya nak menjawab pada pengetua."

"awak memang pandai matematik pun dari dulu. Patutpun jadi akauntan."

"Saya tak kisah pun pasal gred sejarah awak dulu. Subjek tu sebenarnya senang je. Cuma bosan sedikit. Tapi bila awak seorang je yang failed dalam kelas awak masa percubaan SPM, kena juga panggil awak menghadap. Sebab saya kena menghadap dengan pengetua."

Banyak kenangan yang kami imbau kembali. Kenakalan kami. Ketiduran kami ketika dalam kelas. Time kelas arab memang mengantuk. Dapat pula member yang sebelah meja suka menanya kat ustaz. Macam mana lah ustaz tak lupa kat aku. Haih.

Kejayaan bukan warisan, kegagalan bukan tradisi.

Ramai kawan-kawan yang menjadi cikgu, ustazah dan ada juga pensyarah. Mereka berjaya menjadi pendidik. Aku? cikgu tusyen je la yang mampu.

Moga tahun depan punya peluang sebegini lagi. InsyaAllah




Tuesday, August 6, 2013

selamat hari raya

Alhamdulillah. Masih punya ruang disaat ini untuk bernafas dibulan barakah. Tahun depan belum tentu lagi kan. Ya Allah, sampaikan kami pada ramadhan yang akan datang. Amin.

Ramadhan pergi, syawal pula tiba. Silhan ganti yang telah ditetapkan. Bagaimana dengan ramadhan kalian? Harapnya pemergian ramadhan yang hampir tiba dapat mengistiqamahkan diri dengan aalan sepanjang 29 hari latihan.

Hari ni last bekerja. Tak sabar nak balik kampung rasanya. Macam jauh sangat kan! Hehe

Geram sikit dengan sorang auditor yang dah berjanji nak bagi dokumen jumaat lepas. Tapi sampai ke tangan aku pagi tadi. Hampeh betul. Nak kena menapak kat alam sentral lagi pergi ke SSM. Bukan tak suka, tapi nanti banyak persinggahan. Kat alam sentral tu kan macam-macam ada. 

Baju raya? Dek kerana sibuk ya amat dengan kerja office, baju raya cuma sepasang. Itupun minta jasa baik kat kawan baik tolong jahitkan walaupun aku pos kat dia minggu kedua puasa. Alhamdulillah, ada juga baju raya. Itu je kot. Tak sempat nak bershopping. Huhu

Untuk ramadhan yang hampir hilang, aku minta maaf pada sesiapa yang baca blog aku. Atas segala salah silap dan kekasaran bahasa. Atau mungkin juga apa yang aku tulis telah buat hati hiba, bengkek, terasa, geram dan sakit. Maafkan aku.

Moga syawal ini disambut dengan sederhana dan meriah disamping tidak dilupakan syariat dan sunnah. InsyaAllah.

Ramadhan kali ini, banyak kenangan dunia. Antaranya:
1- Ramadhan kedua abah masuk HDU. Alhamdulillah, dah sembuh walaupun tika itu doctor kata, harapan sangat tipis.
2- Hari yang sama ada meeting office kat Intekma Resort. First meeting selepas penubuhan our own firm dimana meeting tu diconduct oleh aku yang aku kena datang lambat. Haih
3- Berbuka puasa kat office. Kalau buka kat rumah pun kebanyakannya lagi 5 minit azan baru sampai rumah. (Paling sadis)

p/s: kepada firman, tiada apa maaf pun yang perlu dipinta. segalanya telah berlalu. 

Selamat Hari Raya Uolllzz!!!