Wednesday, November 27, 2013

Cerita Satu Hari

Semalam.
Aku mewakili bos untuk kursus induksi sebab bos ada MIA conference. Namun banyak cerita dan kenangan yang aku terima. Mungkin sebab dah lama tak bejumpa dan bergaul dengan ramai orang.

Aku memilih untuk pergi ke Hotel Quality menaiki KTM. Sebab isnin petang hujan di Shah Alam. Aku assume, selasa petang juga akan hujan. Dan aku mengada untuk tak nak membasahkan diri sendiri dengan air hujan.

***
Rupanya menaiki KTM sangat mencabar. Dari KTM, stop kat Bank Negara jalan kaki menuju Hotel Quality. Pergh! Jauh perjalanan. Entah berapa ramai orang aku tanya kat mana letaknya Hotel Quality.

***
Semasa Ice Breaking, setiap peserta memperkenalkan diri dan business mereka. Wow!! ramai rupanya orang melayu yang banyak duit. $$$
Ada 3 orang yang berniaga emas.
Kak Perlis : Akak pantang tengok emas. Geram rasanya.
Me : Tu la. Tengok tangan kak pun dah tahu. Hehe. (Gelang yang KP pakai tu aku rasa kelebaran dia hampir mencecah 1.5 inci. Di kedua-dua tangan)
Kak Perlis : Beli emas ni tak rugi gee. Harga sentiasa naik.
Me : Betul. (Walaupun aku tak pernah memiliki emas). Anak perempuan akak ada berapa?
Kak Perlis : Anak akak 3 orang. Semua perempuan. Untung la diorang,
Me : Untung sangat.

***
Ketika Ice Breaking, masing-masing perlu memegang sesuatu yang boleh digenggam. Sambil bercakap sambil menggenggam benda tu, menyebabkan confident level kita sangat tinggi.

Dan aku sangat konfiden ketika bercakap. Mungkin sebab:
1- Servis yang ditawarkan oleh company aku adalah sangat diperlukan oleh semua businessman.
2- Aku terbayangkan yang firm tu adalah aku punya. Haha

Ramai juga yang mengajukan persoalan dengan aku. Dan aku maklumkan yang aku hanya wakil untuk bos. Bos akan datang untuk sesi malam ni. Aku tak faham kenapa mereka gelak.

***
Makan bersama dengan seorang akak. dari JB. Meniaga barang kecantikan dan kesihatan. Oleh kerana dia juga boleh solat, aku pergi surau dengan dia.

Kak JB : Gee, mana gee beli tudung yang saiz besar ni?
Me : Saya beli kain kat Jakell ka. Saya jahit tepi sendiri. Hantar kedai.
Kak JB : Akak nak beli untuk anak akak. Akak hantar 2 orang anak perempuan akak ke sekolah agama kat JB. Tak tahu nak beli yang macam mana.
Me : Kak beli je bidang 60. Beli 1.5meter. Umur anak kak brapa? Kalau badan dia kecik, beli yang bidang 45 pun dah besar
Kak JB : Dia lagi tinggi dari akak.
Me : Owh.
Kak JB : Kak keluar dulu ye gee. Akak ni smooking. Ni lagi satu perangai buruk kak.
Me : Eh? Ok Ok. Tak boleh stop eh kak?
Kak JB : Dah ketagih gee. Susah nak stop.

Aku hanya mampu berdoa dia diberi hidayah untuk menutup aurat dan berhenti merokok.

***
Aku suka tagline seorang usahawan dari Kuantan yang membuka kedai Bakery. Lazat, berzat dan berkat. Wow!!

***
Ada seorang speaker ni. Lelaki. Macam handsome. Tapi, dia sebut R macam sebut ghen. Au tergelak dalam hati. Sebab aku rasa macam dengar suara aku sendiri.

***
Oleh kerana habis kursus tu adalah pukul 4, bos minta aku jumpa dia di KLCC untuk beri pada dia access card bilik kat hotel dan lain-lain dokumen kursus.

Aku tak ingat berapa ramai orang yang aku tanya macam mana nak pergi KLCC dari Bank Negara. Yang aku ingat, seorang budak perempuan dengan adik dia. Minah Brunei tau. (MB)

Me : Dik, tumpang tanya. Macam mana nak pergi KLCC?
MB : Kak ikut saya. Saya pun nak pergi KLCC.
Me : Ok, terima kasih. Awak dari mana?
MB : Saya dari Brunei.
Me : Brunei? Bercuti ke kat sini? Apa nama awak?
MB : Saya Nadia. Ini adik saya Najibah.
Me :  Awak nak berjalan ke KLCC? Berdua je ke ke sini?
MB : Dengan keluarga. Diorang semua kat KLCC dah.
Me : Owh. Ok.

Malu sedikit. Aku tanya mana KLCC dekat orang yang bukan orang Malaysia. Bab public transport aku memang tak reti. Huhu

***
Sampai KLCC dah masuk asar. Aku call kawan aku tanya kat mana surau KLCC. Dia instruct aku jalan ke surau KLCC sambil menyebut setiap kedai yang aku lalu. Pergh!! Hafal kot setiap kedai kat situ. Then dia kata, tempat jatuh lagi kan dikenang kan. Hehe. Suami dia kerja di Petronas. Hehe

Lepas solat, aku kena tunggu bos habis dalam pukul 6petang. Aku tanya kat dalam goup whatsapp, tempat mana yang recommended untuk aku pergi.

Ramai yang cadangkan Kinokuniya. Tapi aku tak jumpa mana kedai tu. Ada juga yang suggestkan pergi Aquaria. Aku terasa sangat asing disitu. Bila diingat balik, last sekali aku pergi KLCC adalah pada tahun 2008 @ 2009. Aku mundar mandir tengok kedai-kedai kat situ. Aku nak pergi tempat air terjun. Setelah hampir sejam berjalan-jalan, baru jumpa kat mana air terjun tu. Level 1 rupanya.

Ada yang tanya jumpa tak Aquaria? Keling Paria aku jumpa lah. Haha

***
Bila balik, orang ramai gila. Dan aku berdiri sehingga ke destinasi. Dan petang tu tak hujan. Lain kali, naik motor lagi senang. Haih

***
Balik rumah, cerita dengan housemate tentang mamat-handsome-sebut-r-macam-ghen. Diorang pelik, sebab diorang kata aku tak pelat R. R aku normal. What? Aku macam pelik. Padahal sebutan R aku sama macam Lisa Surihani. Aku baru sedar, yang aku dah pulih dari penyakit R-sama-macam-Ghen. Alhamdulillah. Confident Level aku semakin pulih:)

Friday, November 22, 2013

resah itu dosa

Anda tahu? Yang meresahkan jiwa itu adalah perkara dosa. Dan bersangkut paut dengan dosa itu juga meresahkan.

Entah kenapa aku rasa resah dan tak best buat satu akaun client ni. Aku syak akaun dia ni terlibat dengan benda yang tak berapa nak betul! Bos pon syak benda yang sama! 

Sejak google nama investor dia, aku rasakan something. Macam tak masuk akal je pengakuan dia. 

Gila! Nak kaya bukan begini caranya. Hanya yang tamak duit je sanggup percaya dan sanggup digebangkan. Malah kadang sanggup dimanipulasikan oleh pihak yang ada penyakit wahan.

Sejauh mana kebenaran tentang apa yang dicerita dia, aku tak tahu. Tapi was was la juga kan.

Teringinnya nak pergi melawat negara Brunei.
*tiba-tiba*

Wednesday, November 20, 2013

Cinta untuk Nabila

Nabila. 
Gadis yang agak tegas. Gadis ke? Bukan. Dia sudah dikategorikan sebagai wanita. Tegas ke? Bukan. Lebih kepada emo. Dan juga matang dari segalanya. Terutamanya wajah. Fikiran dia juga matang tahu.

Kebelakangan ini ramai yang bercerita tentang Nabila. Villa Nabila. Macam-macam versi cerita yang ada. Nampaknya, semua cerita tu adalah khabar angin. Atau lebih tepat kepada fitnah. Tahukah anda? Memfitnah itu lebih berbahaya dari membunuh. Kerana fitnah boleh membunuh banyak nyawa. Membunuh banyak jiwa. Sedangkan membunuh itu telah membunuh seorang nyawa sahaja. Kalau membunuh itu menyebabkan banyak nyawa yang terbunuh, sudah tentu ianya menjadi berbunuh-bunuhan.

Sebelum cerita Villa Nabila, ada pula cerita nasi ganja. Belum lagi cerita yang berkaitan dengan 26haribulan. Sentap kejap kawan Nabila sebab dia lahir pada 26 haribulan duabelas. Ini semua gara-gara penyalahgunaan teknologi oleh segelintir manusia yang mempunyai pemikiran macam-best-je-mesej-ni-kena-kongsi-kat-semua-walau-tak-tahu-betul-ke-tak yang bisa mengundang bencana besar tanpa mengetahui sejauh mana kesahihan cerita itu.

Sepatutnya teknologi akan mendekatkan manusia seisi dunia. Kan teknologi itu membawa kepada dunia tanpa batasan. Mudah menghubungkan. Tapi yang terjadi sekarang ini sebaliknya. Terbalik macam balasan yang Allah turunkan pada kaum Nabi Lut yang bernama kaum Sodom yang melakukan sodomi. Iaitu hubungan sejantina. Apa mereka tidak tergiur dengan manusia lain yang mempunyai jantina yang lain yang mempunyai alat jantina yang lain?

Nabila mula sedar. Budaya penyebaran mesej lucah dan tahyul di alam maya semakin berleluasa. Sebab itu Nabila deactive facebook. Betul, facebook ada juga kebaikannya. Tapi berdasarkan pengalaman yang lepas, list kawan-kawan Nabila dalam facebook itu lebih kepada tidak membantu pertambahan iman dan amal dalam diri Nabila.

Ada jenis kawan Nabila yang selalu up status atau gambar macam-dia-seorang-je-yang-dah-kahwin, macam-dia-seorang-je-yang-ada-anak, macam-lawa-je-muka-dia-sampai-penuh-gambar-dengan-gambar-muka-dia-je, macam-semua-nak-cerita-dengan-orang, dan macam-macam lagi.

Semua jenis kawan yang disebut diatas itu langsung tak membina iman dan menambahkan amal. Kadang boleh menyebabkan Nabila iri hati atau sedih. Iri sebab Nabila tak kahwin lagi. Apa lagi ada anak. Tapi, Nabila cepat-cepat tersedar yang rezeki itu masing-masing. Kalau semua orang nak kahwin betul-betul lepas graduate, memang tak ramai lah orang yang akan memeriahkan kenduri semua orang itu. Mungkin juga, rezeki orang yang terkemudian untuk kahwin ni lebih besar. Dapat hadiah lebih misalnya. Iya lah, kahwin masa kawan-kawan dah lebih 2 tahun bekerja. Gaji mereka sudah tentu dah semakin banyak. Lalu, ada lah bajet untuk beri hadiah kahwin yang lebih besar tanpa pelu berkongsi dengan kawan-kawan lain. Malah tidak segan untuk menghulur duit yang lebih banyak. Tak  gitu?

Namun tidak dinafikan. Ada juga sebilangan kawan-kawan Nabila yang begitu bagus dalam menyebarkan dakwah melalui post di facebook. Maklumat-maklumat yang membina iman. Bagus. Tapi malangnya, mereka terlalu sedikit dan post ilmu mereka sering ditindih dengn post entah apa apa.

Sekarang ini, Nabila mempunyai group Whatsapp yang agak-banyak-yang-aktif. Selalu juga handphone Nabila berbunyi. Seronok juga bila bersembang tanpa ada kredit yang ditolak. Tapi handphone Nabila berbunyi Whatsapp apabila di office dan rumah sahaja.

Cuma yang kadang Nabila tak berkenan adalah bila group Whatsapp yang telah meng"add"kan Nabila itu menyebarkan berita yang tak sohih. Kadang tu, 3 group Whatsapp bagi mesej yang sama. Padahal, 3 group tersebut tak ada kaitan satu sama lain. 1 group adalah kawan sekolah menegah Tingkatan 1 - 3, 1 group kawan sekolah menengah tingkatan 4 - 5, 1 group lagi kawan Uitm. Nampak tak betapa cepatnya dan ramainya mamat-mamat dan minah-minah forward kat group Nabila?

Mujur juga ada kawan-kawan Nabila yang rajin sebarkan mesej yang tiada langsung unsur fitnah. Malah ilmu dan tips yang amat berguna. Itu yang sepatutnya terjadi. Kan nikmat yang tidak ternilai adalah nikmat iman dan nikmat islam.

Oh! Nabila suka lagu "Cinta untuk Nabila". Nabila tengah tunggu ada seorang mamat (yang cool, manja, tidak emo, tidak-pandai-masak-tapi-kalau-masak-sedap-gila, solat lima waktunya di tempat azan dilaungkan, meraikan pendapat dan nasihat isteri, lembut tutur katanya, lebih memewahkan Nabila dengan kasih sayang dan kemanjaan dari harta, setiap perkataannya dan perbuatannya mendekat kan Nabila dengan Tuhan, tidak pandai bermadah tapi pandai memujuk, suka menjelajah alam, kacak, budiman, tinggi dari Nabila, bekerja macam kerja Nabila sekarang) bagi lagu Kumpulan Melissa itu pada Nabila.
Indah bukan? Insya Allah.


Friday, November 15, 2013

ini, semalam dan esok

hari ini
Alhamdulillah
aku masih punya hari ini

hari semalam
Alhamdulillah
aku sudah melalui hari semalam

hari esok
Alhamdulillah
aku terima apa yang berlaku hari esok

hari ini
serasa sudah tiada daya
namun tetap digagah juga
kerana tiada pengganti jika tiada
aku demam sebenarnya
nak berehat dirumah rasanya
tapi apakan daya
demam itu tiba bila tiada yang menggantikannya

hari semalam
aku sangat lelah
kerja yang tiada sudah
menyelesaikan kerja yang sentiasa menadah

hari esok
entah ada entah tiada
apa yang akan berlaku jua
semua kehendak Yang Esa
aku hanya berdoa
agar segala amalan diterima
agar ada sinar bahagia
agar ada keampunan juga

Thursday, November 14, 2013

Zhulian

Aku sangat la suspend kalau ada kenalan dan kawan yang tak berapa nak rapat, tiba-tiba call nak jumpa dan belanja makan. Dah banyak kali dah dapat ajakan sebegitu. Rupanya, dia nak promote barang. Tak lain tak bukan mesti berkaitan dengan downline, MLM dan yang lebih kurang macam tu.

Maaf makcik, saya tak minat. Walaupun serba salah kadang-kadang menolak. Kalau makcik jual kuih raya saya sudi beli. Tapi nak promote yang ni saya tak ingin.

Dengan alasan yang aku nak cepat dan rushing. Tapi memang nak kena cepat. Oh ye! Minggu ni aku berseorangan dalam office. Yang lain-lain pergi audit kat office client.

Selain dari aku bagi tau dia:
" Eh makcik, bukan ke MLM, Downline ni haram?"
"Produk Zhulian ni halal. Dapat pengesahan halal jakim lagi."
"Ye tau. Produk Zhulian mungkin halal. Tapi yang sistem downline dan MLM ni?"
"Cuba kau buka web ustaz azhar idrus, dengn ustaz zaharuddin"
"Saya baca kat ustaz zaharudin la yang kata MLM ni haram"

Makcik tu terus tak jadi nak minta kat aku RM68 sebagai yuran pendaftaran. Aku beralasan tak ada duit untuk itu. Dia desak aku bayar RM10. Dan selepas aku argue pasal MLM, tak jadi dia nak minta RM10.

Masa mula-mula mulut dia manis kot. Kata macam-macam:

"eh, awak muda lagi"
"Gebu nya muka awak. Putih"

Dan macam-macam lagi. Muka yang gebu tak ada jerawat kan? Hehe. Maksudnya tak gebu sangat la kan.

Ah! Ape-ape je la.

S


Monday, November 11, 2013

Untuk student

SPM dah bermula sejak minggu lepas. Tapi paper Akaun adalah minggu ini. Aku berdoa dan berharap agar student tusyen aku beroleh A dalam akaun dan ekonomi terutamanya dan 7 lagi subjek yang diambil mereka. 
Selama hampir 11 bulan aku berkongsi ilmu dan cerita dengan mereka, aku harap Allah bagi berkat pada mereka lalu mudah menjawab. Banyak kenangan indah dengan mereka. Mereka anak yang baik dan mendengar kata. Manja. Mudah tersenyum. Rajin. Pandai. 

Dulu pernah create halusinasi di bawah ini. Bila baca balik, MACAM SESUAI JE untuk dia orang. Farhana, Azlin dan Saiful, moga beroleh kejayaan dunia dan akhirat.

hidup ini bukan selamanya indah
hidup ini bukan selalunya gundah

dunia ini banyak pancaroba
dunia ini banyak penggoda

kalau kau kata hidup ini indah
kau sebenarnya salah!

kalau kau kata hidup ini gelap
kau sepatutnya silap!

dunia kau masih kecil
hidup kau masih belum luas
kelak nanti kau akan rasa terpencil
dek kerana dunia yang ternyata buas

nikmati hidup mu dikala ini
keluar bertemu rakan manjakan diri
jangan kau risau tentang hati
kelak kau akan menyesal diri

kejarlah apa yang kau perlu
tanpa kau risau apa didepanmu
cuma jangan sampai agama jauh darimu
cukup Dia sebagai pendampingmu

adikku...
kalau kau tahu
apa yang kakak dan abangmu tahu
sudah tentu kau hargai setiap waktu
kau membesar sebagai remaja di alaf baru

banyak masalah yang tak perlu nak fikir
banyak halangan yang tak perlu nak usir

tak mengapa jika result exam tetap macam tu
walhal usaha macam dah tak menentu
walhal hati dah buntu
tapi tetap tak dapat apa yang dituju

masih lagi banyak peluang
banyak lagi jalan dan ruang
untuk kau berjaya bukan sekadar adanya wang
tapi hati yang kental dan semangat juang

sekian dulu dari ku
untuk sekian waktu
izinkan aku berlalu
kelak aku akan kembali berteleku
menggapai ruang dan waktu
agar kau tidak seperti aku
agar kau berjaya lebih dari aku
agar kau bergaji besar tak macam aku
nanti boleh belanja aku!
hehe, aku pergi dulu

Wednesday, November 6, 2013

Rumah sewa

Bersyukur dengan keberadaanku sekarang ini. Nikmat mana lagi yang mampu aku dustakan? Tiada. Langsung tiada.

Salam Maal Hijrah untuk semua. Dah masuk 1435H. Cepat betei masa berlalu. Tercungap-cungap dalam pelarian. Setiap orang dapat 24 jam sehari. Tapi kenapa aku rasa masa aku yang tidak cukup berbanding orang lain? Setiap pagi mesti kalut mempersiapkan diri. Kalut untuk pergi kerja. Nak kerja pukul 9 masuk kerja. Walau hakikatnya, jarang aku dapat masuk tepat 9pagi. Hue hue hue

Ok, pagi tadi dalam bilik air baru teringat sesuatu. Kenapa waktu pagi aku selalu tidak cukup. Aku terlebih tidur. Itu sebab utama! Selain dari jarak perjalanan dari rumah ke tempat kerja yang memakan masa hampir setengah jam jika kelajuan kenderaan adalah ditahap maksimum pulasan ditambah lagi dengan traffic light yang berjumlah 5 buah yang kesemuanya adalah hijau tika aku lalu. Selain daripada parking motor yang tersedia untuk aku tanpa perlu aku mengalihkan motor-motor yang lain.

Pernah satu masa, parking memang tak ada. Disebabkan jarak antara motor yang sudah terparkir itu sangat tidak rapat. Dan aku mengangkat sedikit untuk menolak motor agar rapat sedikit dengan motor disebelahnya. Dua tiga motor juga lah aku angkat sebab masing-masing pemilik motor-motor tersebut mengamalkan "kempen keselamatan motor dengan mengunci tayar depan dan belakang". Pernah satu hari, ada seorang pakcik terlopong tengok aku. Mungkin dia terkejut tengok wanita gagah didepan dia? Ngeh ngeh ngeh

Oh! Aku nak beritahu. Aku menyewa kat shah alam dah. Bulan ni sepatutnya aku dah masuk rumah kat TTDI jaya. Apartment Ilham. Tapi bulan december nanti aku pindah masuk kat seksyen 11 pula. Pencarian rumah sewa yang sangat memenatkan. Ilham apartment ok. Cuma bilik yang aku nak kongsi berdua dengan seorang sahabat, kecik sangat. Tambahan pula jarak yang agak jauh ke tempat kerja dan terpaksa mengharungi dua traffic light.

Tahukah anda? Traffic light simpang empat stadium adalah traffic light yang mampu membuat anda berbalas sms atau mendengar dua lagu hingga habis jika anda terlepas lampu hijau beberapa saat.

Yang kat seksyen 11 ni bilik sangat besar dan bayaran sewa yang hampir sama dengan bilik kat ilham apartment namun keluasan bilik adalah 3 kali ganda. Oh! Tak sabar nak masuk rumah seksyen 11. Sebab dekat sangat dengan office. Aku dah kira. Kalau traffic light kat bulatan kayangan tu hijau masa aku sampai, tempoh perjalanan hanyalah 90 saat. Jika bermotosikal la. Sebab traffic light kat kolam renang tu jarang aku patuh sejarang kenderaan yang ada.

Harapanku semuanya berjalan dengan lancar. Aku bukan tidak betah duduk dengan kakak aku. Cuma aku fikir, aku perlu berdikari. Dah 3 tahun duduk dengan dia. 3 tahun juga dia masak untuk aku. Indah ok bila balik kerja penat-penat makanan dah ada. Tinggal makan je. Tanpa perlu bayar sewa. Tengok Astro tanpa perlu bayar.

Yang paling aku tidak betah bila banyak kerja dan perlu balik malam, aku perlu mengharungi gelap malam bersendirian dalam kejauhan. Huhuhu




Monday, November 4, 2013

Jumpa semula

ok, bila dah meluah, baru terjumpa. hue hue hue

Alhamdulillah. Menemukan kembali yang dicari. Tiba-tiba Allah bagi ilham, search by date untuk setiap folder klien. :)

Apapun, yang pertama lah yang paling diingat dan dikenang. Segalanya yang pertama dan pertama kali. Apalagi cinta pertama!

Sebab itu jangan dibuka hati untuk mencinta sekira tiada iring berkah Tuhan bersamanya. Kamu sudah tentu faham bukan apa yang dimaksudkan dengan "berkah Tuhan bersamanya"?
Bukan cinta sms, cinta whatsapp, cinta fb. Tapi cinta yang disertakan bersamanya akad yang menghalalkan. Cinta itu bila ada tindak balas each other. Ya! mungkin pokok juga boleh bergoyang walau tiada angin. Peneroka hutan yang membalak dengan rakus juga bisa membuat pokok bergoyang.

Cinta yang membuat kau semakin dekat dengan Tuhan dan tenang dengan nikmat cinta itu sendiri yang menjadi bukti bahawa "berkah Tuhan bersamanya".

Pendaman rasa itu memang sakit, tapi pendamlah kalau andai ianya terluang bsa mengundang bencana.




mencari

Mencari-cari dimanakah dia. Puas aku fikir. Sehingga takat beku kepala. Berbanding takat didih yang hampir dicapai oleh jiwa. Satu katakunci pun tidak menjejaki dimana letaknya ia. Apakah?

Jumaat lepas, aku dah siapkan letterhead punya format yang bagi aku dah cukup baik dan cantik untuk company yang baru. Hari ni, aku nak buat surat untuk klien nak guna letterhead yang baru tapi aku tak boleh nak imbas kembali dimana aku simpan. Penat dah weh cari kat search. Huaaa!

Yang pertama dan tercantik. Tiada yang kedua dapat menandingi walaupun yang kedua hampir sama. Tahu tak, kepuasan melihat kecantikan bagi yang pertama tiada tara? Tahu tak?

Sebab itu isteri pertama adalah yang terbaik walaupun isteri kedua secantik Siti Nur Haliza!!
*tibatiba*