Tuesday, December 31, 2013

All I want

All I want is nothing more
To hear you knocking at my door
Cause if I could see you face once more
I could die a happy man I'm sure

When you said your last goodbye
 I died a little bit inside
I lay in tears in bed all night
Alone without you by my side

But if you loved me
Why'd you leave me?
Take my body
Take my body
All I want is
And all I need is
To find somebody
I'll find somebody like you

So you brought out the best of me
A part of me I'd never seen
You took my soul and wiped it clean
Our love was made for movie screens

But if you loved me
Why'd you leave me?
Take my body
Take my body
All I want is
And all I need is
To find somebody
I'll find somebody like you

*All I want - Kodaline-

Thursday, December 26, 2013

Kita sama :)

Hari ini, dah suku abad aku lahir. Berapa banyak nikmat yang aku terima dari Tuhan yang Pemurah. Dan, berapa banyak pula dosa dan khilaf yang terlanjur dalam sedar atau tidak. Moga-moga ampunan untuk aku tak pernah putus. Moga-moga rahmat untuk aku jangan pernah terhenti. 

Bangun pagi, rasa seronok. Nikmat mana lagi aku dustakan. Dapat doa dan harapan dari sahabat-sahabat dan keluarga. Oh! terasa dirahmati sangat.

Dan satu lagi nak bagitahu, office mate aku yang sorang ni dah jadi ayah tahu! Pagi tadi at 4am. Sama la birthday kita baby boy. Moga jadi anak yang soleh ye.

Monday, December 23, 2013

Hadiah dari Korea

Lagi hampir 7 hari nak masuk tahun baru. Tahu apa aku rasa sekarang ini? Kecut perut sedikit. Lagi 2 hari aku bertambah umur. Huhu. Dewasa sangat rasanya. 

Dan tadi. Ada management meeting. Agihan tugas. Oh! Macam kena datang office je hari rabu ni :(

Minggu lepas, aku terlepas peluang untuk beli laptop dari  kawan aku. Laptop second hand yang ku kira murah juga. Bukan rezeki aku sebab kawan aku dah jual kat orang lain. Aku tak ada laptop sejak laptop yang aku ada kena ragut masa aku menaiki motor masa sem 8 dulu. Niat nak beli laptop sebab macam kena buat kerja kat rumah je. Masa duduk rumah kak aku, boleh pinjam laptop dia.

Dan tadi, bos cadang untuk beli laptop untuk staff. Hehe. Selamat duit aku. Alhamdulillah.

Bos baru balik bercuti dari Korea. Dapat sehelai t-shirt, kerongsang pink dan keychain. Kerongsang tu cantik sangat. Terus aku pakai sebab baju dan tudung yang aku pakai macam matching. Terima kasih bos:)

Bos cerita kisah dia di Korea. Antara yang aku ingat:

"Orang Korea tidur sekejap je. Office hour and School hour dia adalah sampai 10 malam. Mereka sangat workaholic"

"Orang Korea sangat menepati masa"

"Orang Korea jalan sangat laju. Sangat jauh beza dengan rakyat Malaysia yang relax je bila berjalan"

"Harga kereta di korea sangat murah. Starting 20K ke atas. Tapi minyak sangat mahal. 1 liter USD5."

"Culture di Korea adalah, staff tak kan balik selagi bos tak balik"

Haih, jenuh la macam ni. Hehe


Thursday, December 12, 2013

Kita sebenarnya

Kadang kita tak sedar
Atau pura-pura tak sedar
Atau langsung tak nak sedar

Yang sebenarnya
Kita ini rupanya
Sangat egois orangnya
Sangat memilih rupanya
Sangat pentingkan diri saja
Sangat ingin memiliki semua

Meletakkan salah orang
Tanpa sedar kita pun apa kurang
Merasa yang dia juga perlu merasa
Apa yang kita pernah rasa

Tidak mahu itu
Dia punya rasa kita tak duli
Mahu yang indah saja
Tidak mahu memikir kekurangan segala

Terlalu mikirin diri sahaja
Dan tak mahu peduli dia dan mereka

Nampak orang berkereta
Kita pun nak juga
Nampak orang ada kediaman sendiri
Kita pun mula mencari
Nampak orang bergaji lebih besar
Kita pun mula rasa yang kita kena keluar
Nampak orang dah berkeluarga
Kita pun mula mencari siapalah sidia




Thursday, December 5, 2013

Sambal nasi lemak

Aku suarakan kerinduanku semalam dengan roomate. Tak sangka dia pun merindui yang sama.
Esok, balik rumah kak puncak alam. Walaupun dia tak ada. Dia kat kampung. Rutin dia bila cuti sekolah. Aku rindu nak tengok tv. Tengok astro. Huhu. Dan aku rindu nak masak. Telur goreng pun dah sedap. Apa lagi telur masam manis. Dah muak dengan makanan kedai. Duit pun dah luak. Nak tak resepi telur masam manis?

#Resepi telur masam manis

-Telur digoreng dadar. Iaitu dipukul dengan garfu sampai berbuah lalu digoreng dengan minyak 3 sudu.
-Angkat telur.
-Kecilkan api.
-Masukkan sos cili.
-Masukkan kicap
-Masukkan telur dadar tadi.

Makan dengan nasi panas adalah sangat heaven ok. Nikmat terbesar. Kawan aku masa kat rumah sewa masa kat uitm ajar. Kalau rajin, hiris bawang merah dan cili dan tumis. Baru masuk sos dan kicap.

Seorang sahabat, tengah mabuk mengandung. Semua makan dia tak lalu. Walaupun sebelum ini dia tidak boleh tidak kalau tak makan nasi. Sekarang, dia tak boleh telan nasi. Semoga berebut-rebutlah malaikat mencatat pahala kau. Amin.

Dan dia teringin nak makan sambal nasi lemak aku. Berbunga-bunga bila dia bagitahu. Aku pun sendiri dah lama tak makan masakan aku. Mengidam juga ni. Hehe *mengada*

Kau orang mesti ingat aku ni masak sedap kan siap ada orang mengandung teringin. Tapi, sedap la juga tau aku masak. Sebab aku masak dengan kasih sayang.*pengsan!*

Selain itu, sambil masak juga kena berzikir. Masa kat rumah kakak, time aku kena jaga anak buah kalau kak aku ada kelas, aku sering doa sambil masak yang anak-anak buah aku dengar cakap aku, dengar cakap ummi dan ayah dia. Alhamdulillah menjadi.

Tapi, kadang tu aku masak waktu petang je kalau pagi tu aku ada kelas aku tak larat nak masak tengah hari. Jadinya aku suruh dia orang makan apa yang ada. Budak kan. Kadang, ngada dia boleh buat aku tipis atau langsung tiada sabar. Mula la time aku tidur ada je bunyi yang buat aku terkejut nak menjerit-jerit. I is sensitif dengan bunyi ketika tidur siang. #tidurmalamtidurmati

Nak tahu, duduk rumah sewa yang baru ni sangat bosan. Pheww! Masing-masing hal sendiri. Nak masak macam tak lalu. Rumah tu bukan rumah yang aku impikan. Azan pun tak dengar. Walhal, masa kat rumah TTDI Jaya, azan kuat sangat kedengaran. Bersahut sahutan lagi. Bukan rumah tu jauh dari masjid atau surau. Tapi bunyi kipas serupa helikopter nak terbang. Choiii

Bulan depan pindah rumah lain. Konfirm!

*****

Bersimpati dengan penduduk kuantan, kemaman, muar dan tempat-tempat yang dilanda banjir. Moga Allah beri tahap iman yang tinggi untuk kalian yang ditimpa musibah lalu bersabar dan bertambah syukur.

Kat Shah alam, cuaca ok. Alhamdulillah. Turun office, pergi kat motor setiap hari adalah malam. Sebab, aku bosan duduk kat rumah tu. Roomate pula tengah exam sekarang. Dia kerap pergi PTAR.



Wednesday, December 4, 2013

Rindu

Tika ini,

Aku rindu air tangan aku
Aku rindu masakan emak
Aku rindu memasak di dapur
Aku rindu masakan ku untuk orang lain
Aku rindu melihat mereka berselera

Dah lama sangat makan luar
Rindu sangat nak memasak


Tapi

Aku lebih rindu dengan bau darah

*Fitrah seorang perempuan yang tiada dapat disangkal*