Friday, August 29, 2014

Assalamualaikum wbt

Semalam, 28.08.2014 office kami buat Jamuan kesyukuran. Bukan jamuan hari raya sebab semalam sudah melangkah 2 Zulkaedah. Lebih kepada Jamuan kesyukuran bersempena office kami yang sudah di makeover. Alhamdulillah. Penat memang penat. Pagi tu aku sampai office lambat. Sebab tidur hanya beberapa jam. Tak tahan mengantuk. So, stop kejap. Tidur. Sedar-sedar dekat sejam aku lena. 

Alhamdulillah. Akhirnya dapat berjumpa dengan para client yang selama ni hanya berkomunikasi dalm email dan telefon je.








Puding tautan kasih. Mula-mula elok tersusun love shape tu tanpa tunggang terbalik. Sekali esok, bila diterbalikkan, hancur pula. Air banyak sangat, tapi serbuk jelly kurang. Aku buat balik dan susun balik. aku dah tak larat nak betulkan. Jadilah macam kat atas tu.




Moist choclate cake. Ni pun terpecah sikit kat tepi tu. Alhamdulillah, jadi juga. Sedap lagi. Allah yang bagi sedap. Biasa buat kek ni dalam bekas kecil-kecil. Bila sekali seketul letak atas talam, presentation lemau sedikit.



Hakikatnya, aku memang belum lagi creative. Strawberry cheesetart. Api oven besar sangat tu yang terkeluar strawberry filling. Yang ni memang awal-awal lagi dah habis. Bila dah habis majlis, bos tanya pula kuih ni. Alahai, tak ada rejeki bos nak rasa.



Sate mak. Bertungkus lumus juga membakar di pagi hari. Terima kasih emak.



.
Puding roti nani rostam. Tergeseng sedikit. Sebab aku tertidur malam tu tanpa tunggu ianya masak dari oven. Tapi, habis juga. Aku rasa, tetamu kami sangat tidak menghakimi rasa dari segi rupa. Hik hik. Ada sos kastard dia. Tapi tak ada gambar pula.



Karipap dan donut. Shida order. Keduanya aku tak sempat rasa. Macam sedap je, sebab aku tengok orang ambil berkali-kali.
Nasi tomato. Mamat tu punya menu. Ini pun aku tak sempat nak rasa.


Cream puff dan lemang. Lemang sponsored by En Z. Tuan pengarah kami. Terharu sangat.  Alhamdulillah Allah bagi izin ia join majlis kami. Sedap sangat sangat creampuff ni. Favaourite. Tapi tak larat nak buat sebab sangat leceh pembuatannya. Bos bawa. Dia kata, wife dia order dari kawan wife dia. Sampai sekarang aku dapat rasakan sedap nya creampuff itu. Tetiba teringat creampuff ija. Serius, sama sedap.




Kueytiaw ni pun mamat tu punya menu. Sedap. Lagi-lagi tang udang. Dapat rasa sedikit sahaja. Alhamdulillah. Kalau tak mahu nya terleleh air liur.



Kambing bakar. Pergh!!! Ini pun sponsor. Sponsored by kawan bos. Baik hatinya. Alhamdulillah. Kami simpan satu bekas untuk kami-kami sahaja. Hehe. Tak tau nak kata apa. Tapi, memang sedap. Office ni semua menggemari makanan kegemaran Rasulullah.





Nasi arab ayam. Sedap juga. Tapi sebab kambing tu lagi megancam, aku rasa kambing lagi win.




Ini lah anak buah kami. Budak soleh ni sama lahir dengan aku. weeeeee. Nanti hujung tahun ni kita sambut birthday bersama ye Akif. 


 


Sebahagian dari ruangan kegemaran kami seisi pejabat. Hehe

Tuesday, August 26, 2014

Terima kasih

Syukur dan berterima kasih
Kepada Tuhan yang Maha Pengasih

Dikurniakan rasa sentiasa bertuhan
Itulah sehebat-hebat perasaaan
Rasa terima apa yang ditakdirkan
Hilang segala gundah datang ketenteraman

Sakit itu datang dari Tuhan
Minta Dia menyembuhkan
Minta Dia menghilangkan
Minta Dia menyabarkan

Sakit hati atau sakit badan
Nyatanya keduanya sakit bersangatan
Dan mula timbul kesah dan keluhan
Segeranya kembali kepada Tuhan

Akhirnya, sakit itu ditiadakan
Hilang dari pandangan dan perasaan
Terima kasih Tuhan
Terima kasih yang bersangatan

Kegemaran

Cerita Kuantan.

Sabtu lepas, aku memenuhi jemputan walimah sahabatbaik UiTM di Felda Chini, Pahang. Jumaat petang, balik kerja terus pergi rumah kak aku kat puncak alam. Ada banyak reason kenapa nak tidur rumah dia malam tu. Satu, sebab aku nak mendobi baju. Rumah sewa tak ada mesin basuh lagi. Dua, rindu kat izzat. Kak aku cerita minggu lepas masa dia nak pergi kelas pagi-pagi sabtu, izzat terjaga sekali. Then, dia pun nangis kat tangga lepas kak aku pergi. Adik aku cerita izzat menangis sambil panggil nama aku. Oh, sayu sangat! Tiga, aku nak buat pavlova. Dapat order 2 biji pavlova. Alhamdulillah.

Pagi tu, masa nak menggosok baju, Allah takdirkan baju aku terbakar. Sedih juga. Sebab jubah hitam kegemaran aku. Then, pergi cari baju lain dan tudung lain. Lepas mandi, tudung aku jatuh kat lantai. Jadinya, komot balik. Masa nak menggosok, Allah takdirkan sekali lagi tudung tu pula yang terbakar. Sangat stressed! Tudung tu pun tudung pink kegemaran. Cari tudung ala-ala pink yang lain. Aku bersangka yang Allah mahu kurniakan aku satu set pakaian yang lebih cantek dan lebih menjadi kegemaran. InsyaAllah.

Lalu, terlambatlah gerak ke Chini. Tak sempat jumpa seorang kawan yang dah balik dulu sebab dia sampai awal. Sebab bawa BMM, aku seorang je yang drive tanpa berganti dengan sesiapa. BMM adalah manual. Sangat cool, bawa manual. Hehe

Malam tu, tidur di rumah makcik kawan aku. Tapi, sebelum tu, masa singgah solat jamak takhir di masjid negeri, kuantan handphone kawan aku terjatuh terlangkup. Maka, pecah lah LCD phone dia. Allahu. Allah benar-benar menguji perjalanan kami. Dan Dia mahu gantikan sesuatu yang lebih baik untuk kami.

Sangat best perjalanan kami. Alhamdulillah. Gerak balik pukul 6.30 pagi selepas subuh. Sangat indah perjalanan pagi itu diselubungi kabus di lebuhraya pantai timur. Nyaman. Alhamdulillah. Berbaloi perjalanan ini.

Wednesday, August 6, 2014

salam

Salam lebaran buat kamu yg budiman
Salam ramadhan yg semakin ingin meninggalkan
Utk hak yg tak ditunaikan
Ku mohon seribu kemaafan
Moga ditemukan lagi ramadhan tahun hadapan
Utk kita hirup nikmat kasih sayang Tuhan
Dan sama menjalinkan kasih sayang dan keharmonian

-fam _ 28 ramadhan 1435h